Γιάννενα: «Θερμοκοιτίδα» επιχειρηματικότητας στο ιστορικό κέντρο

Γιάννενα: «Θερμοκοιτίδα» επιχειρηματικότητας στο ιστορικό κέντρο

«Θερμοκοιτίδα» επιχειρηματικότητας σκοπεύει να δημιουργήσει ο δήμος Ιωαννιτών, προσφέροντας σε νέους κυρίως, μια σύγχρονη δομή και αξιοποιώντας, παράλληλα, το Κληροδότημα της Ελένης Αλεξάνδρας Γκαστή στο ιστορικό κέντρο.


Αυτό θα γίνει μέσω του έργου «Ιnnovation Pathways for Urban Development» και ακρωνύμιο «PIT STOP», στο πλαίσιο του προγράμματος διασυνοριακής συνεργασίας Interreg Ελλάδα-Ιταλία 2014-2020. 
Στόχος του έργου PIT STOP είναι η στήριξη και η ενίσχυση νέων, νεοφυών αλλά και υφιστάμενων επιχειρήσεων, με γνώσεις, δεξιότητες και υποδομές για την ανάπτυξη χώρων «επώασης» της τοπικής επιχειρηματικότητας.
Το έργο PIT STOP, που χρηματοδοτείται από τον Άξονα Προτεραιότητας 1 – Καινοτομία και ανταγωνιστικότητα, στοχεύει στην προώθηση νέων θερμοκοιτίδων επιχειρήσεων (business incubators) στους τομείς των κατασκευών και ΤΠΕ (Τεχνολογίες πληροφοριών και επικοινωνίας) και επιταχυντών επιχειρήσεων (business accelerators) στον μεταποιητικό τομέα, ενισχύοντας τη σύνδεση μεταξύ εμπορικών και πολιτιστικών φορέων, τη νεολαία, την αγορά εργασίας, τις δημόσιες αρχές και την ενίσχυση των υφιστάμενων τοπικών οικονομικών δικτύων.
Χάρη στο έργο, θα υλοποιηθούν τέσσερις θερμοκοιτίδες καινοτομίας, δύο στην Ιταλία και δύο στην Ελλάδα, ως εκπαιδευτικοί χώροι υψηλής τεχνολογίας, με σχετικό εξοπλισμό για τέσσερα γραφεία εκκίνησης (startup offices).
Η καινοτομία και η νέα επιχειρηματικότητα θα προωθήσουν τη δημιουργία επιχειρήσεων με τη συμμετοχή νέων, με νέες οικονομικές ευκαιρίες και με τη σύνδεση νέων επιχειρηματιών με υφιστάμενες επιχειρήσεις, παρέχοντάς τους υποδομή, δίκτυα, πόρους και πληροφορίες.
Έτσι, με το έργο, ο δήμος Ιωαννιτών θα προχωρήσει στη δημιουργία των κατάλληλων συνθηκών για την υποστήριξη άνεργων νέων, νεοφυών επιχειρηματικών σχημάτων και άλλων σχημάτων, που θέλουν να επιχειρήσουν στην πόλη, παρέχοντας κατάλληλες υπηρεσίες εκπαίδευσης και ανάπτυξης δεξιοτήτων ,αλλά και έναν κατάλληλα διαμορφωμένο χώρο υποδοχής και εργασίας.
Επικεφαλής εταίρος του έργου είναι ο δήμος Μπαρλέτα από την Ιταλία, ενώ συμμετέχουν ακόμη το Εμπορικό Επιμελητήριο Μπάρι και ο δήμος Μπιτόντο, ενώ από την Ελλάδα ο δήμος Ιωαννιτών και το Επιμελητήριο Αχαΐας.
Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 998.580 ευρώ. Στο δήμο Ιωαννιτών, αντιστοιχούν 140.780 ευρώ, εκ των οποίων το 15% αποτελεί εθνική συμμετοχή. Αρμόδια διεύθυνση για την υλοποίηση του έργου είναι η Διεύθυνση Προγραμματισμού του δήμου Ιωαννιτών, με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Θανάση Μανταλόβα.
Για την υλοποίηση του έργου, με την τελευταία αναμόρφωση του προϋπολογισμού, ο δήμος θα χρηματοδοτήσει με 100.000 ευρώ τη διαμόρφωση του κτιρίου – κληροδοτήματος της Ελένης Αλεξάνδρας Γκαστή, επί της οδού Κάνιγγος, όπως ανέφερε η εντεταλμένη δημοτική σύμβουλος για τα Κληροδοτήματα Γεωργία Γιώτη. 

Είναι μια απόφαση της δημοτικής αρχής, που θα συμβάλει σημαντικά και την αναβάθμιση του ιστορικού κέντρου της πόλης», σημείωσε.

Γεωργία Χαλάτση
agon.gr
epirusblog.gr
5 of 5
Γιάννενα: «Θερμοκοιτίδα» επιχειρηματικότητας στο ιστορικό κέντρο
epirusblog.gr
5 of 5
Ιωάννινα 3188839281761170636
item