Γιάννενα: Άρωμα μίας πόλης βγαλμένης από το παρελθόν Γιάννενα: Άρωμα μίας πόλης βγαλμένης από το παρελθόν | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Γιάννενα: Άρωμα μίας πόλης βγαλμένης από το παρελθόν

Γιάννενα: Άρωμα μίας πόλης βγαλμένης από το παρελθόν
Μία γεύση μαζί με εικόνες από τα παλιά αρχοντικά σπίτια των Ιωαννίνων, έδωσε το άνοιγμα του Αρχοντικού της οικογένειας Καλούδη χτες το πρωί στα τοπικά μέσα μαζικής ενημέρωσης.
Τη διατηρητέα οικία διέθεσε ως κληροδότημα στον Δήμο Ιωαννιτών η Φερενίκη Καλούδη, κόρη του Γυμνασιάρχη της Ζωσιμαίας Σχολής και Βουλευτή του κόμματος των Φιλελευθέρων, Γεωργίου Καλούδη.
Η Φερενίκη Καλούδη απεβίωσε το 1995 αφήνοντας στο Δήμο την οικία της και άπαντα εντός αυτής έπιπλα και σκεύη τα οποία θα παραμείνουν στις θέσεις που βρίσκονται σύμφωνα με τη δημοτική αρχή.
Ακολούθησε η πρώτη απογραφή, λίγες μέρες μετά το θάνατό της, από τους εκτελεστές της διαθήκης και τους υπαλλήλους του Δήμου και εκτιμητή, ενώ η δήλωση αποδοχής κληρονομιάς ολοκληρώθηκε το 1998.
Μέχρι το 2007 στο ακίνητο έμενε η οικονόμος της διαθέτιδας, όπως όριζε άλλωστε στη διαθήκη της. Με την αποχώρηση της οικονόμου ξεκίνησε νέα απογραφή η οποία ολοκληρώθηκε το 2010.
Με την ανάληψη των καθηκόντων της Γεωργίας Γιώτη ως Προέδρου της Διαχειριστικής Επιτροπής των Κληροδοτημάτων του Δήμου  πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στην οικία με την προϊσταμένη της Πινακοθήκης  Κλεοπάτρα Εξάρχου η οποία είχε και τα κλειδιά όπου και  διαπιστώθηκε, παρουσία της ΕΛ.ΑΣ, παραβίαση της οικίας.
«Πέραν της εμφανής φθοράς που προκλήθηκε στην πόρτα λόγω της παραβίασης, δεν ήμασταν  σε θέση να διαπιστώσουμε εάν έχουν κλαπεί αντικείμενα από το εσωτερικό της οικίας λόγω του μεγάλου πλήθους των μικροαντικειμένων που υπήρχαν διάσπαρτα και χωρίς τάξη σε κάθε δωμάτιο της οικίας.
Συστάθηκε επιτροπή καταγραφής των αντικειμένων, επιτροπή καταστροφής, ορίστηκε συμβολαιογράφος κι έγινε ψηφιακή φωτογράφηση όλων των αντικειμένων.
Το Κληροδότημα σώθηκε με το 20% των εσόδων του κληροδοτήματος Ελευθερίας Μπάρκα τα οποία κάλυψαν βασικές λειτουργικές του ανάγκες, όπως σημειώνεται.
Έγινε αποτύπωση, τοπογράφηση, καθαρισμός του εσωτερικού αλλά και του αύλειου χώρου, επιδιόρθωση και στεγάνωση της στέγης. Απολυμάνσεις, μυοκτονίες, ψεκασμοί κι άλλες εργασίες», σημείωσε με δηλώσεις της η κ. Γιώτη.
Η νέα απογραφή ξεκίνησε το 2016 και ολοκληρώθηκε τον Αύγουστο του 2018. Όπως αναφέρει ο Δήμος στην ανακοίνωσή του, κατά τη διάρκειά της ανοίχτηκε, για πρώτη φορά, το χρηματοκιβώτιο όπου βρέθηκαν όλα τα αντικείμενα, όπως αυτά περιγράφονται στο συμβόλαιο καταγραφής του 1995.
Παράλληλα, διορθώθηκε η εγγραφή ως αγνώστου ιδιοκτήτη στο Κτηματολόγιο, παράγοντας σημαντικός για την υποβολή ολοκληρωμένης πρότασης σε χρηματοδοτικά προγράμματα.
Πρόσφατα συζητήθηκε στο Εφετείο η αλλαγή των όρων για χρησιμοποίηση μέρους του κεφαλαίου για την εκτέλεση του σκοπού. 
Έχει υποβληθεί πλήρης φάκελος ακινήτου στο ΚΑΠΕ για εκπόνηση μελέτης και αναμένεται η απόφαση.
Επιπλέον ήδη από το περασμένο καλοκαίρι έχουν εγκριθεί από την Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων κάποιες απαραίτητες παρεμβάσεις όπως αποκατάσταση της όψης, καθαιρέσεις επιχρισμάτων κ.α. 
Η  κ. Γιώτη ευχαρίστησε στις δηλώσεις της τα μέλη της Διαχειριστικής Επιτροπής Κληροδοτημάτων του Δήμου καθώς και στα μέλη της Οικονομικής επιτροπής που με τη συμβολή τους στη λήψη αποφάσεων συνετέλεσαν σε αυτό το αποτέλεσμα. 
Τέλος ευχαρίστησε ιδιαίτερα τα μέλη της επιτροπής καταγραφής  Νικόλαο Τσόλη, Κλεοπάτρα Εξάρχου και Γεώργιο Λαδιά, την Εφορεία Νεωτέρων Μνημείων καθώς και την συμβολαιογράφο Όλγα Μόσχου και την φωτογράφο Κατερίνα Κούρου για την άψογη συνεργασία και το άρτιο αποτέλεσμα.
Το άνοιγμα της οικίας Καλούδη είχε και ένα μουσικό μέρος με τις βιολίστριες, Βασική Αρλέτου και Μαριάνθη Καψάλη.
ele.gr
epirusblog.gr
5 of 5
Γιάννενα: Άρωμα μίας πόλης βγαλμένης από το παρελθόν
epirusblog.gr
5 of 5
Ιωάννινα 5125338362345179189
Σχόλια
item