Γιάννενα: Δίμηνο με γεμάτη… ατζέντα για το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων!

Γιάννενα: Δίμηνο με γεμάτη… ατζέντα για το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων!

Ένα θέατρο, ανοικτό σε όλους, που να αναδεικνύει την τέχνη με συνεργασίες, σημαντικούς καλλιτέχνες, έμφαση στην εκπαίδευση, εξωστρέφεια και ταυτόχρονα εστίαση σε ευαίσθητα θέματα, αλλά και με ξεχωριστές δράσεις θέλει το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων, όπως τονίστηκε χθες σε συνέντευξη τύπου που είχε θέμα τον προγραμματισμό για το δίμηνο Μαρτίου - Απριλίου.

«Για το επόμενο δίμηνο προχωρούμε σε σημαντικές συνεργασίες, αλλά και σε δικές μας παραγωγές, συνεχίζοντας να «χτίζουμε» τη δική μας ταυτότητα, δημιουργώντας μια νέα παράδοση», ανέφερε η Πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ, Αλέκα Βακαλοπούλου και πρόσθεσε: «Μετά από μια περίοδο δύσκολη, με καλή οικονομική διαχείριση και ποιοτικές καλλιτεχνικές επιλογές, το ΔΗΠΕΘΕ βρήκε ξανά τον βηματισμό του, όντας πια ένα από τα πιο αναγνωρισμένα από την πολιτεία ΔΗΠΕΘΕ της χώρας». 


Δύο μεγάλες παραστάσεις
Για τον τρέχοντα μήνα Μάρτιο το ΔΗΠΕΘΕ φιλοξενεί δυο σπουδαίες παραστάσεις όπως τονίστηκε χθες. Πιο συγκεκριμένα, από σήμερα, Παρασκευή, ανεβαίνει στο Καμπέρειο Θέατρο, το βραβευμένο μυθιστόρημα του Θωμά Κοροβίνη, «Αρίστος», με κεντρικό θέμα τη ζωή του Αριστείδη Παγκρατίδη, του φερόμενου ως «Δράκου του Σέιχ Σου», που μεταφέρθηκε στη σκηνή, σε σκηνοθεσία Γιώργου Παπαγεωργίου, σημειώνοντας ρεκόρ θεατών, συνεχόμενων sold out και παρατάσεων. 


Η παράσταση θα ανέβει στο Καμπέρειο σήμερα, Παρασκευή (ώρα 9 μ.μ.), αύριο, Σάββατο (ώρα 9 μ.μ.) και μεθαύριο, Κυριακή (ώρα 7 μ.μ.). Σκηνοθεσία Γιώργος Παπαγεωργίου. Παίζουν: Φιλαρέτη Κομνηνού, Μιχάλης Οικονόμου, Γιώργος Χριστοδούλου.

Η δεύτερη παράσταση είναι οι «Δούλες», του Ζαν Ζενέ, σε συνεργασία με το Θέατρο Τέχνης. Τους ρόλους του έργου ερμηνεύουν οι Κάτια Γέρου, Κωνσταντίνα Τάκαλου, Μαριάννα Κάλμπαρη. 


Πρόκειται για μια αλληγορική ιστορία, σε μετάφραση και σκηνοθεσία της Μαριάννας Κάλμπαρη, που δίνει συνέχεια στην σημαντική συνεργασία του ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων με το Θέατρο Τέχνης. Η παράσταση ανεβαίνει την Τρίτη, 19 Μαρτίου, ώρα 9.15 μ.μ., στην αίθουσα «Β. Πυρσινέλλας», του Πνευματικού Κέντρου Ιωαννίνων.

«Λογοτεχνικές Γέφυρες»
Στο μεταξύ, το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων στο πλαίσιο της δράσης του «Λογοτεχνικές Γέφυρες» διοργανώνει την τρίτη κατά σειρά εκδήλωση με τίτλο «Πιγκ-Πογκ», η οποία θα γίνει στο Μουσικό Καφενείο «Γυαλί Καφενέ», την Τετάρτη, 20 Μαρτίου και ώρα 8.30 μ.μ.. 


Η τρίτη αυτή εκδήλωση είναι αφιερωμένη στην ποίηση. Δυο νέες ποιήτριες και δύο νέοι ποιητές συναντώνται και ανταλλάσουν ποιήματα και απόψεις. Ποιήτριες: Μυρσίνη Γκανά, Κωστούλα Μάκη. Ποιητές: Χρήστος - Αρμάντο Γκέζος, Θωμάς Ιωάννου. Προλογίζει και συντονίζει ο Κώστας Καραβίδας, Δρ. Νεοελληνικής λογοτεχνίας.

«Το δωμάτιο των θαυμάτων»
Παράλληλα, το Σάββατο, 23 Μαρτίου θα παρουσιαστεί από την Πειραματική Σκηνή του ΔΗΠΕΘΕ σε πανελλήνια πρώτη στο «Καμπέρειο» το νεοελληνικό έργο «Μαμά! Το δωμάτιο των θαυμάτων», της Ελένης Ευθυμίου και της Σοφίας Ευτυχιάδου, σε σκηνοθεσία Ελένης Ευθυμίου. 


Πρόκειται για μια παραγγελία του ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων που συμμετέχει έτσι ενεργά στον εμπλουτισμό και την εξέλιξη της νεοελληνικής δραματουργίας στη χώρα μας. Η παράσταση είναι ένας φόρος τιμής στη μητρότητα και το μυστήριο της ζωής. Παίζουν: Ελένη Δημοπούλου, Χαρά Ζησιμάτου, Σοφία Μπλέτσου. 

Συνεργασία με ΚΘΒΕ
Εξάλλου, από τον ερχόμενο Απρίλιο το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων, προχωρά σε μια σημαντική συνεργασία με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος. Τα δύο θέατρα θα παρουσιάσουν σε συμπαραγωγή την παράσταση «Ο Ελέφας» του Κώστα Μποσταντζόγλου. 


Το έργο αποτελεί ένα ιδιαίτερο δείγμα θεατρικής γραφής στο νεοελληνικό θέατρο καθώς συνδυάζει την θεματική της ζοφερής βαρβαρότητας των ανθρώπινων σχέσεων στην απομακρυσμένη ύπαιθρο με μια εξαιρετικά τολμηρή πρόταση διαχείρισης της ελληνικής γλώσσας. Δραματουργική επεξεργασία, σκηνοθεσία και μουσική επιμέλεια: Γιάννης Λεοντάρης.

Παίζουν: Μαριάννα Πουρέγκα, Σοφία Καλεμκερίδου, Νικόλας Μαραγκόπουλος, Παναγιώτης Παπαϊωάννου.
Όπως ανέφερε η κ. Βακαλοπούλου, «με το έργο «Ελέφας», το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων και το ΚΘΒΕ, συνεχίζουν την πολύ σημαντική συνεργασία τους, μέσα από την οποία η τέχνη στα Γιάννενα, κάνει ένα ακόμη βήμα εξωστρέφειας και αναγνώρισης της δουλειάς που γίνεται τα τελευταία χρόνια στο Δημοτικό μας Θέατρο».


«Η πόλη μας στη σκηνή»
Τέλος, το ΔΗΠΕΘΕ συνεχίζει και φέτος την επιτυχημένη δράση «Η πόλη μας στη σκηνή». Στο πλαίσιο αυτό το ΔΗΠΕΘΕ, «υιοθετεί» και χρηματοδοτεί για μια ακόμη χρονιά, επαγγελματικές θεατρικές ομάδες των Ιωαννίνων, παραχωρώντας τους το «σπίτι» του, το Καμπέρειο Θέατρο. 


Οι ομάδες που επιθυμούν να συμμετάσχουν στη δράση θα πρέπει να καταθέσουν τις προτάσεις προς το ΔΗΠΕΘΕ, μέχρι τις 15 Απριλίου.

ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΗΣ
epirusblog.gr
5 of 5
Γιάννενα: Δίμηνο με γεμάτη… ατζέντα για το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων!
epirusblog.gr
5 of 5
Ιωάννινα 5683502961115650187
item