Προεκλογικά παιχνίδια Τσίπρα με τα κόκκινα δάνεια -Θα πληρώσουν το μάρμαρο οι φορολογούμενοι

Προεκλογικά παιχνίδια Τσίπρα με τα κόκκινα δάνεια -Θα πληρώσουν το μάρμαρο οι φορολογούμενοι
Προεκλογικά παιχνίδια με τα κόκκινα δάνεια παίζει η κυβέρνηση, αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις στην υγεία των τραπεζών, που είναι το όχημα που θα επιτρέψει στην οικονομία να αναπτυχθεί και να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας.
Καθώς οι κάλπες πλησιάζουν, ο Αλέξης Τσίπρας και το στενό του επιτελείο δείχνουν έτοιμοι να «θυσιάσουν» το τραπεζικό σύστημα στις προεκλογικές και επικοινωνιακές τους ανάγκες, και φυσικά ελλοχεύει ο κίνδυνος το μάρμαρο να το πληρώσουν πάλι οι φορολογούμενοι. Με μια νέα ανακεφαλαιοποίηση με χρήματα των φορολογουμένων και ενδεχομένως και «κούρεμα» καταθέσεων.
Οι θεσμοί περιμένουν τις προτάσεις της κυβέρνησης για το νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς και τη μείωση των κόκκινων δανείων στις ελληνικές τράπεζες μέχρι την Παρασκευή. Αλλά οι πληροφορίες που κυκλοφορούν για τα σχέδια της κυβέρνησης έχουν προκαλέσει «πανικό» στους τραπεζίτες και μεγάλη ενόχληση στις Βρυξέλλες.
Οι πρώτες πληροφορίες ενισχύουν εκείνους που πιστεύουν ότι ενόψει εκλογών ο ΣΥΡΙΖΑ επιστρέφει στη δοκιμασμένη συνταγή της κόντρας με τους θεσμούς για να κερδίσει ψήφους, αδιαφορώντας για τη ζημιά στην οικονομία και ναρκοθετώντας το έδαφος κάτω από τα πόδια του Κυριάκου Μητσοτάκη. 
Μάλιστα, ορισμένοι δεν αποκλείουν η κυβέρνηση να νομοθετήσει μονομερώς, αδιαφορώντας για τις προτάσεις των τραπεζών και παίρνοντας το ρίσκο της σύγκρουσης με τους δανειστές.
Το ερώτημα με δυο λόγια είναι πώς θα εξακολουθήσουν να προστατεύονται οι πρώτες κατοικίες μετά τις 28 Φεβρουαρίου που λήγει ο νόμος Κατσέλη, χωρίς να υπονομευτεί η υγεία των τραπεζών, που μόνο αν βρεθεί λύση στο θέμα των κόκκινων δανείων θα μπορούν και πάλι να ρίξουν δάνεια στην αγορά ώστε να πάρει μπροστά η οικονομία...
Η κυβέρνηση, πιστή στο δόγμα «δώσ' τα όλα για τις κάλπες», εξετάζει τη διεύρυνση του πλαισίου προστασίας της πρώτης κατοικίας, αν και η εμπειρία με τον νόμο Κατσέλη έδειξε ότι κατεξοχήν ωφέλησε τους κακοπληρωτές. 
Tέτοιου είδους διεύρυνση πλαισίου οι τράπεζες το απορρίπτουν κατηγορηματικά, καθώς εκτιμούν ότι θα πλήξει την κεφαλαιακή τους επάρκεια και θα ανατρέψει τα σχέδια για τιτλοποιήσεις δανείων.
Τις τελευταίες ημέρες έχουν -μέσω Μαξίμου- πέσει στη δημοσιογραφική αγορά πολλά σενάρια για το σχέδιο που ετοιμάζει το επιτελείο γύρω απο τον Πρωθυπουργό, με βασικούς πρωταγωνιστές τον Αλέκο Φλαμπουράρη, τον Γιάννης Δραγασάκη και τον υφυπουργό Δημήτρη Λιάκο. 
Μέχρι και για θέσπιση ορίου προστασίας τα 250.000 ευρώ (που πιάνει τους πάντες, αφού το 80% των ακινήτων είναι αξίας έως 100.000 ευρώ), αλλά και «κούρεμα» δανείου και μάλιστα χωρίς εισοδηματικά κριτήρια γίνεται λόγος. 
Το σχέδιο συναντά την έντονη αντίδραση τόσο των ευρωπαϊκών θεσμών όσο και των τραπεζών. Που ζητούν να μπει ο πήχης στην περιοχή των 100.000 ευρώ. Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, η κυβέρνηση συζητά και όριο προστασίας ύψους 150.000 ευρώ, ενώ θα μπορούσε ενδεχομένως να υπάρξει συμβιβασμός στα 120.000 ευρώ.
Στα αγκάθια του διαλόγου κυβέρνησης - τραπεζών να προσθέσουμε και την πρόθεση της κυβέρνησης να εντάξει στον νέο νόμο Κατσέλη και δάνεια επιχειρήσεων και επαγγελματιών, που έχουν ως εγγύηση την πρώτη κατοικία, ρύθμιση που θα διευρύνει ακόμα περισσότερο τους δικαιούχους αλλά και την πρόβλεψη για οριζόντιο «κούρεμα» δανείων, εφόσον το ανεξόφλητο κεφάλαιο του στεγαστικού δανείου ξεπερνά την εμπορική αξία του ακινήτου.
Τέτοιου είδους ρυθμίσεις κινδυνεύουν να πλήξουν την υγεία των τραπεζών και να δώσουν τέλος σε κάθε σχέδιο για ανάπτυξη της οικονομίας, αφού λόγω κόκκινων δανείων και προβληματικού χαρτοφυλακίου οι τράπεζες θα αδυνατούν να δώσουν δάνεια.
Σε περίπτωση που για προεκλογικούς λόγους η κυβέρνηση επιμείνει σε ρυθμίσεις με μοναδικό κριτήριο τις κάλπες και όχι το ευρύτερο συμφέρον της οικονομίας, τίθεται σε αμφιβολία και η εκταμίευση των 700 εκατομμυρίων ευρώ που έχουμε λαμβάνειν από τα κέρδη των Κεντρικών Τραπεζών της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της ΕΚΤ, καθώς και η 3η αξιολόγηση, που θα δώσει τέλος σε κάθε όνειρο για έξοδο στις αγορές.
Πληροφορίες θέλουν, μάλιστα, να βρίσκεται σε εξέλιξη «μάχη» δύο γραμμών στο Μέγαρο Μαξίμου, ανάμεσα στον Αλέκο Φλαμπουράρη, ο οποίος θέλει λύση με εκλογικό αντίκρισμα, και τον Γιάννη Δραγασάκη, που προειδοποιεί τις τελευταίες ημέρες για τον κίνδυνο να πληγούν οι τράπεζες. 
Οι τοποθετήσεις του Γιάννη Δραγασάκη φαίνεται να έχουν προκαλέσει, μάλιστα, τη δυσφορία του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος.
Τραπεζικά στελέχη εκφράζουν φόβους ότι η διαφαινόμενη μετωπική σύγκρουση με την κυβέρνηση θα οδηγήσει τελικά σε νέα παράταση του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου Κατσέλη/Σταθάκη, που δεν δίνει ανάσα στις τράπεζες και υπονομεύει το μέλλον τους.
Πηγές από την κυβέρνηση επέμεναν πάντως, παρά τις διαρροές, ότι κανείς στο οικονομικό επιτελείο δεν θέλει να δημιουργήσει πρόβλημα στο τραπεζικό σύστημα, που αποτελεί βασικό πυλώνα στην προσπάθεια επιστροφής στην κανονικότητα, πόσω δε μάλλον να έρθει σε σύγκρουση με τους θεσμούς και πολύ περισσότερο με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. 
Κυρίως ενόψει της νέας εξόδου στις αγορές που σχεδιάζεται μετά την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τη Moody’s την 1η Μαρτίου.

epirusblog.gr
5 of 5
Προεκλογικά παιχνίδια Τσίπρα με τα κόκκινα δάνεια -Θα πληρώσουν το μάρμαρο οι φορολογούμενοι
epirusblog.gr
5 of 5
πολιτική 4277209164325100764
item