Γιάννενα: Απαντά με βολές για έλλειψη συνεργασίας

Γιάννενα: Απαντά με βολές για έλλειψη συνεργασίας

Με πρόσκληση στο δημαρχείο δια των μέσων ενημέρωσης, ο δήμος Ιωαννιτών εκφράζει εμμέσως την ενόχλησή του για τις πρόσφατες δηλώσεις των πρυτανικών αρχών και αποφάσεις τις Συγκλήτου, που αφορούν τα αδέσποτα ζώα στην πανεπιστημιούπολη.

Η δημοτική αρχή, με απάντησή της, αναφέρεται στην πολυπλοκότητα του θέματος, στις δράσεις και παρεμβάσεις της για την αντιμετώπιση του φαινομένου και ζητά από το πανεπιστήμιο αντιμετώπιση του ζητήματος με περισσότερη «υπευθυνότητα και συνεργασία».
«Όλα αυτά είναι σε γνώση του πανεπιστήμιου Ιωαννίνων. Γι’ αυτό θα περιμέναμε η αντιμετώπιση του θέματος από τη νέα πρυτανική αρχή να είναι πιο υπεύθυνη. 
Δεν μπορεί το πανεπιστήμιο Ιωαννίνων να λειτουργεί στη λογική “κοινοποιώ το περιστατικό και μετά νίπτω τας χείρας μου”. 
Όπως και στην επιστολή του περασμένου Αυγούστου, έτσι και τώρα, η δημοτική αρχή καλεί το πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και όσους φορείς μπορούν να συνεισφέρουν στην αντιμετώπιση του προβλήματος με τα αδέσποτα, με την ελπίδα ότι επιτέλους θα ανταποκριθούν και θα ενώσουν τις δυνάμεις τους με το δήμο για να διεκδικήσουν από κοινού λύση- κυρίως σε νομοθετικό επίπεδο-, βάζοντας παράλληλα τέλος σε μονομερείς τακτικές και πρακτικές και πιστεύοντας ότι στο μέλλον η δημοσιοποίηση απόψεων εκ μέρους του πανεπιστημίου δε θα μείνουν μόνο στην καταγραφή του προβλήματος, αλλά θα προωθούν τη συνεργασία, ώστε να δοθεί ουσιαστική λύση στο πρόβλημα. 
Η πολιτική μας στάση απέναντι στο πανεπιστήμιο παραμένει σταθερή και προσηλωμένη στη λογική της συνεργασίας σε όλα τα ζητήματα», αναφέρεται χαρακτηριστικά σε δελτίο τύπου, το οποίο καταλήγει σε πρόσκληση προς τον πρύτανη του πανεπιστημίου να επισκεφτεί το δημαρχείο για να υπάρξει μια εποικοδομητική συζήτηση εφ’ όλης της ύλης.
Ειδικά για το θέμα των αδέσποτων στους χώρους του πανεπιστημίου, με την επιστολή του Αυγούστου, στην οποία γίνεται αναφορά, ο δήμαρχος Ιωαννίνων ζητούσε την ενεργό συμμετοχή του στην προσπάθεια που καταβάλει, για να δώσει λύση σε ένα μείζον ζήτημα, που προβληματίζει σχεδόν όλους τους δήμους της χώρας.
Σε εκείνη την επιστολή, ο κ. Μπέγκας τόνιζε πως η αρμόδια υπηρεσία του δήμου όχι μόνο ενδιαφέρεται για το πρόβλημα των αδέσποτων στο χώρο του πανεπιστημίου, αλλά έχει προχωρήσει σε στειρώσεις και επιτόπου εμβολιασμούς σκύλων ουκ ολίγες φορές.
Επισήμανε δε, πως οι αρμόδιες υπηρεσίες δεν επανεντάσσουν αδέσποτα στον χώρο του πανεπιστημίου, δεν μπορούν όμως να τα εμποδίσουν να φτάσουν σε αυτόν, τη στιγμή μάλιστα που εντός των χώρων της Πανεπιστημιούπολης αδέσποτα ταΐζονται ακόμα και μέσα στο φοιτητικό εστιατόριο, τη βιβλιοθήκη και τις αίθουσες.
Ταυτόχρονα, ενημέρωνε ότι συνολικά ο δήμος έχει διαχειριστεί περισσότερα από 2.500 αδέσποτα, έχει καταφέρει να υιοθετηθούν περίπου 1.000, ενώ, ειδικά στον χώρο του πανεπιστημίου, έχουν πραγματοποιηθεί περισσότεροι από 250 εμβολιασμοί.
Επίσης, μετά από συνέργεια του δήμου Ιωαννιτών και του πανεπιστημίου Ιωαννίνων, τον Δεκέμβριο 2017, φιλοξενήθηκε οκταμελής ομάδα εθελοντών κτηνιάτρων στην πόλη μας και με συντονιστές την κτηνίατρο Χρυσάνθη Καραπέτσου και τον τότε αρμόδιο αντιπρύτανη του πανεπιστημίου Θωμά Μπάκα, έγιναν αρκετές στειρώσεις σκύλων, που περισυλλέχθηκαν από τον χώρο του πανεπιστημίου. 

Χρειάζεται πολιτική βούληση

Με την ανακοίνωσή του, ο δήμος Ιωαννιτών επισημαίνει πως έχει καταθέσει επίσημα τις προτάσεις του, τόσο στους τοπικούς φορείς όσο και στην ηγεσία του αρμόδιου υπουργείου, έχει προκαλέσει συσκέψεις σχετικά με το συγκεκριμένο ζήτημα κι έχει προτείνει λύσεις, οι οποίες όμως για να υλοποιηθούν, χρειάζεται συνέργεια αλλά και πολιτική βούληση.
Οι προτάσεις που έκανε, μάλιστα, ενόψει του νέου νόμου για τα ζώα συντροφιάς, ήταν αυτές που υιοθετήθηκαν πλήρως από την ΠΕΔ Ηπείρου και στάλθηκαν ως θέσεις όλων των δήμων της περιφέρειας Ηπείρου.
«Είναι γνωστό σε όλους ότι ο δήμος Ιωαννιτών από την πρώτη στιγμή παλεύει, πολλές φορές εντελώς μόνος, να περιορίσει ένα φαινόμενο, που έχει λάβει μεγάλες διαστάσεις», σημειώνει και προσθέτει πως το τελευταίο διάστημα η διαχείριση του καταφυγίου αδέσποτων ζώων γίνεται με υποδειγματικό τρόπο, κάτι που το αποδεικνύει και ο αριθμός των σκυλιών που φιλοξενούνται, ο οποίος πλέον δεν υπερβαίνει τις δυνατότητες του χώρου, προσφέροντας έτσι μια αξιοπρεπή διαβίωση στα ζώα.
Επισημαίνει δε πως τις προσπάθειες αυτές τις επιβραβεύει το αρμόδιο υπουργείο, το οποίο χρηματοδοτεί τον δήμο Ιωαννιτών και ορισμένους μόνο ακόμα ανά τη χώρα, έστω με μικρά πόσα, για τη διαχείριση του προβλήματος, ενώ τα Γιάννενα δε βρίσκονται σε καμία λίστα του υπουργείου με δήμους που έχουν να επιδείξουν μηδενικό έργο στον τομέα αυτό, όπως αυτή που δημοσιεύτηκε μόλις πρόσφατα.
«Ο δήμος Ιωαννιτών πραγματικά προσπαθεί με όλες του τις δυνάμεις να αμβλύνει το οξυμένο πρόβλημα με τα αδέσποτα. Χωρίς όμως τη βοήθεια των πολιτών αλλά και της Πολιτείας, είναι σίγουρο ότι δε θα τα καταφέρει. 

Όσο υπάρχουν συμπολίτες μας που αφήνουν αστείρωτα τα σκυλιά τους και όσο η Πολιτεία αρνείται να παίξει τον ρολό της, δε νομοθετεί και δεν ελέγχει όσους παραβαίνουν τον νόμο, το πρόβλημα θα μεγεθύνεται», τονίζει ο δήμος Ιωαννιτών και αναφέρει, ως χαρακτηριστικό παράδειγμα την απουσία ελέγχων από την Ελληνική Αστυνομία, η οποία εκ του νόμου είναι υποχρεωμένη να προμηθευτεί με ειδικά σκάνερ για να ελέγχει αν οι σκύλοι είναι τσιπαρισμένοι, όπως ορίζει η νομοθεσία, κάτι που όμως δε γίνεται.


epirusblog.gr
5 of 5
Γιάννενα: Απαντά με βολές για έλλειψη συνεργασίας
epirusblog.gr
5 of 5
Ιωάννινα 3365801317798388934
item