Συνάντηση Τσακαλώτου - Στουρνάρα για τα «κόκκινα» δάνεια

Συνάντηση Τσακαλώτου - Στουρνάρα για τα «κόκκινα» δάνεια
Την δημιουργία κοινής επιτροπής για την προώθηση των δυο σχεδίων για την μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων αποφάσισαν ο Υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας σε συνάντηση που είχαν στην Τράπεζα της Ελλάδος.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε πολύ καλό κλίμα και αποφασίστηκε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για την υλοποίηση των δυο σχεδίων που στοχεύουν στη δραστική μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. 
Στο πλαίσιο αυτό θα δημιουργηθεί κοινή ομάδα εργασίας προκειμένου να προωθηθούν αποτελεσματικότητερα και ταχύτερα τα δυο σχέδια στις ευρωπαϊκές αρχές.
Πρόκειται για το σχέδιο που έχει επεξεργαστεί το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) και το οποίο πλέον βρίσκεται υπό την αιγίδα του ΥΠΟΙΚ και το σχέδιο της Τράπεζας της Ελλάδος, το οποίο εκτός των μη εξυπηρετούμενων δανείων αντιμετωπίζει και το δυσεπίλυτο ζήτημα των αναβαλλόμενων φορολογικών απαιτήσεων. 
Η υλοποίηση των δυο σχεδίων μπορεί να οδηγήσει τον δείκτη μη εξυπηρετούμενων πιστωτικών ανοιγμάτων (NPEs), κάτω του 10% από περίπου 40% που είναι σήμερα.
Ο διοικητής της ΤτΕ και ο υπουργός Οικονομικών, συμφωνήσαν στην ανάγκη επιτάχυνσης υλοποίησης των σχεδίων για τη μείωση των «κόκκινων» δανείων, κάτι που θεωρείται απαραίτητο, προκειμένου οι τράπεζες να επανέλθουν σε κατάσταση κανονικότητας και να μπορέσουν να εκπληρώσουν τον χρηματοδοτικό τους ρόλο στην οικονομία. 
Από τη συνάντηση προκύπτει ότι τα δυο σχέδια είναι συμπληρωματικά και μπορούν να υλοποιηθούν παράλληλα. 
Όπως εκτιμάται, η αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων μέσα από αξιόπιστα σχέδια θα τερματίσουν την κινδυνολογία, θα ενισχύσουν την εμπιστοσύνη και θα επιτρέψουν την ταχύτερη άρση των κεφαλαιακών περιορισμών. 
Η προώθηση του σχεδίου της ΤτΕ από το υπουργείο Οικονομικών, επιβεβαιώνει δημοσίευμα του Economistas.gr για την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει άμεσα στην προώθηση του σχεδίου της ΤτΕ στην Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν (DG Comp.)
Economistas.gr

epirusblog.gr
5 of 5
Συνάντηση Τσακαλώτου - Στουρνάρα για τα «κόκκινα» δάνεια
epirusblog.gr
5 of 5
πολιτική 8737352260667790497
item