Το «δάνειο Πολάκη» και η συναίνεση Τσακαλώτου στη ΝΔ για τα πλεονάσματα πονοκεφαλιάζουν το Μαξίμου

Το «δάνειο Πολάκη» και η συναίνεση Τσακαλώτου στη ΝΔ για τα πλεονάσματα πονοκεφαλιάζουν το Μαξίμου

Σε αναμμένα κάρβουνα η κυβέρνηση με τα πολλαπλά, ανοιχτά μέτωπα που καλείται να διαχειριστεί λίγο πριν τις κάλπες του Μαΐου, δεχομένη το συνεχές σφυροκόπημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και, ταυτόχρονα, την κοινωνική δυσαρέσκεια που εκφράζεται δημοσίως, κυρίως, με τη Συμφωνία των Πρεσπών. 

Ο προβληματισμός στο Μεγάρου Μαξίμου εντείνεται όσο τα προβλήματα της καθημερινότητας του πολίτη διαδέχονται το ένα το άλλο ( σε θέματα υγείας, φοροδοτικής ικανότητας, διαβίωσης κλπ) σε συνδυασμό με την πρόσφατη “θύελλα” της αποκάλυψης από το Πρώτο ΘΕΜΑ του καταναλωτικού δανείου από τον Παύλο Πολάκη. 


Η πραγματικότητα απειλεί να ακυρώσει τον πολιτικό και επικοινωνιακό σχεδιασμό για τη “νέα εποχή” στο δρόμο προς τις εθνικές εκλογές, σε μία περίοδο κρίσιμη, στην οποια η κυβέρνηση ξεδίπλωνε την ατζέντα του μεταμνημονιακού success story με παροχές και επιδόματα. 

Τα κυβερνητικά στελέχη έχουν ξεκινήσει τις περιοδείες σε όλη τη χώρα, οι οποίες εντάσσονται στο πλαίσιο της κινητοποίησης του κυβερνώντος κόμματος στη Βόρεια Ελλάδα για την ανατροπή του κλίματος που έχει δημιουργηθεί μετά τη συμφωνία για την ονομασία των Σκοπίων. 

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, συμμετείχε, χθες το βράδυ, σε κομματική εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ στην Κατερίνη, όπου έγινε αποδέκτης διαμαρτυριών για την Συμφωνία των Πρεσπών. 

Περίπου 200 άτομα πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας και φώναξαν συνθήματα για τη Μακεδονία, ωστόσο ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις δεν επέτρεψαν στους διαδηλωτές να πλησιάσουν στον χώρο της εκδήλωσης. 

Από το Μέγαρο Μαξίμου επιχειρείται η αλλαγή ατζέντας για να απεμπλακεί από τα ρυπογόνα απόνερα της υπόθεσης Παύλου Πολάκη και να διασκεδάσει την κοινωνική αγανάκτηση για κρίσιμα ζητήματα, κάτι που αποτυπώνεται και στις δημοσκοπήσεις. 


Ενδεικτική η ομιλία του πρωθυπουργου Αλέξη Τσίπρα, κατά την έναρξη του υπουργικού συμβουλίου της Τετάρτης, που εν ολίγοις επιχείρησε να επαναφέρει στο προσκήνιο τις παροχές της κυβέρνησης και κατηγόρησε μερίδα του Τύπου που εξακολουθεί , συμφωνα με την κυβέρνηση, να μην περιορίζει το ρεπορτάζ της στα δελτία τύπου και στις διαρροές του Μεγάρου Μαξίμου. 

Βολές από ΝΔ, ΚΙΝΑΛ και ΚΚΕ 

Η πολιτική αντιπαράθεση του Μεγάρου Μαξίμου με την αξιωματική αντιπολίτευση είναι στο “κόκκινο”, αλλά και με το ΚΙΝΑΛ, με το οποίο βρίσκονται σε θέση μάχης για το χώρο της Κεντροαριστεράς. 

Με νέες διαρροές, την Πέμπτη, η κυβέρνηση αποπειράθηκε να μετατοπίσει το δημόσιο διάλογο στο θέμα των… πρωτογενών πλεονασμάτων, με αφορμή τις πολιτικές αντιδράσεις που προκάλεσε μια συνέντευξη του υπουργου Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου. 

“Πλέον δύσκολα μπορεί κανείς να διακρίνει πότε η ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης παράγουν τα fake news και πότε απλά γελοιοποιούνται γιατί τα καταναλώνουν αμάσητα από τα ΜΜΕ τους, όπως σήμερα με τις δήθεν δηλώσεις του Υπουργού Οικονομικών.

Και στις δύο περιπτώσεις πάντως, το αποτέλεσμα είναι το ίδιο: Αντιπολίτευση για κλάματα”, ανέφεραν στελέχη της κυβέρνησης. 

Βολές δέχθηκε ο Αλέξης Τσίπρας και από τον γενικό γραμματέα του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα. Υπογράμμισε, πως «παρά τις προσπάθειες του ΣΥΡΙΖΑ και του κ. Τσίπρα ότι κάτι αρχίζει να αλλάζει, τώρα που δήθεν βγήκαμε από τα μνημόνια, η εργατική τάξη, ο λαός ξέρει πως η επόμενη μέρα είναι ίδια με την προηγούμενη». 


Παράλληλα, είπε πως τα συγχαρητήρια που έστειλε ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντ. Τραμπ σε Τσίπρα και Ζάεφ είναι η απόδειξη για το ποιος σχεδίασε και οργάνωσε αυτή τη συμφωνία. Και με την ευκαιρία προτείνουμε στον κ. Τσίπρα να βάλει τον κ. Τράμπ επίτιμο πρόεδρο στο προοδευτικό του μέτωπο». 

Στη σύγκρουση κυβέρνησης και Νέας Δημοκρατίας, στο χορό της αντιπαράθεσης μπήκε και ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος τοποθετήθηκε ειρωνικά αναφορικά με τις δηλώσεις Τσακαλώτου στο CNBC. 


Μέσω του προσωπικού λογαριασμού του στο Twitter απάντησε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, στο «τιτίβισμα» του προέδρου της ΝΔ, Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος σχολίασε ότι ο υπουργός Οικονομικών «παραδέχθηκε επιτέλους ότι τα πλεονάσματά του καταστρέφουν την οικονομία και δεσμεύθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ να στηρίξει την προσπάθεια που καταβάλλω εδώ και τρία χρόνια για να τα μειώσω».

Ο υπουργός Οικονομικών ανήρτησε τον πίνακα με τους στόχους για πρωτογενή πλεονάσματα επί κυβέρνησης Σαμαρά (4,5% του ΑΕΠ το 2016, 4,5% του ΑΕΠ το 2017 και 4,2% του ΑΕΠ το 2018), γράφοντας: «Αντί απάντησης στον κ. Μητσοτάκη, λίγη ιστορική μνήμη. Από το Μεσοπρόθεσμο που ψήφισε η κυβέρνηση Σαμαρά στις 9/5/2014».

Οι ευχαριστίες, εξήγησε ο κ. Μητσοτάκης οφείλονται στο γεγονός ότι «παραδέχθηκε επιτέλους ότι τα πλεονάσματά του καταστρέφουν την οικονομία και δεσμεύθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ να στηρίξει την προσπάθεια που καταβάλλω εδώ και 3 χρόνια για να τα μειώσω». Αναλυτικά, η ανάρτηση του κ. Μητσοτάκη αναφέρει: «Ο κ. Τσακαλώτος, όντως, δεν μας έχρισε ακόμη κυβέρνηση. 

Θέλω, ωστόσο, να τον ευχαριστήσω προσωπικά. Διότι παραδέχθηκε επιτέλους ότι τα πλεονάσματά του καταστρέφουν την οικονομία και δεσμεύθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ να στηρίξει την προσπάθεια που καταβάλλω εδώ και 3 χρόνια για να τα μειώσω». 

Μαλέλης: Έχουμε «μονομαχία» Τσίπρα - Φώφης

Σκληρή επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε το Κίνημα Αλλαγής για την προσπάθειά της να παρεισφρήσει στην Κεντροαριστερά και να εμφανιστεί ως ο κύριος εκφραστής της.

Ο γραμματέας Επικοινωνίας του Κινήματος Αλλαγής, Σταμάτης Μαλέλης, υποστήριξε ότι δεν θα πάνε σε εκδήλωση των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών του Ευρωκοινοβουλίου στις 4 Μαρτίου, στελέχη του ΚΙΝΑΛ, μεταξύ αυτών και ο Γιώργος Παπανδρέου. 


«Ο κ. Τσίπρας και η παρέα του ξαφνικά θυμήθηκαν την Κεντροαριστερά, ξεχνώντας ότι για τέσσερα χρόνια κυβέρνησαν με τη Δεξιά και ακροδεξιούς. Έχει μείνει χωρίς ιδεολογία και χωρίς κόμμα. 

Η προσπάθειά του θα καταρρεύσει και καταφέρει τρύπα στο νερό», τόνισε ο κ. Μαλέλης και προχώρησε σε γενικότερο σχόλιο λέγοντας ότι πράγματι «γίνεται μονομαχία Τσίπρα-Φώφης κι αφορά την πρόοδο, τη δημοκρατία και την κοινωνία και όχι την Κεντροαριστερά».

Με αφορμή τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, τα στελέχη του επικοινωνιακού επιτελείου του Κινήματος Αλλαγής επισήμαναν: «Είμαστε σε πόλεμο με τον ΣΥΡΙΖΑ. Θέλουμε να τον κερδίσουμε για να αντιπαρατεθούμε με τη ΝΔ, γιατί για μας είναι και παραμένει ισχυρό το δίλημμα "Πρόοδος-Συντήρηση"».

Την Τετάρτη, η επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά, μιλώντας σε εκδήλωση για τους εργαζόμενους που διοργάνωσε η Χαριλάου Τρικούπη, εξαπέλυσε επίθεση προς τον πρωθυπουργό λέγοντας” Δεν φταίνε οι Δημόσιοι Υπάλληλοι, για την ανασφάλεια και την υπερεκμετάλλευση που κυριαρχούν στον ιδιωτικό τομέα. 


Ούτε όμως φταίνε και οι Ιδιωτικοί Υπάλληλοι, για τις περικοπές στους μισθούς των Δημόσιων Υπαλλήλων και την κομματικοποίηση και την αναξιοκρατία στο Κράτος. Δεν φταίνε όσοι εργάζονται και παλεύουν να επιβιώσουν, για τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι άνεργοι». 

Στο πλαίσιο αυτό, κατηγόρησε τον πρωθυπουργό πως θυσιάζει τα συμφέροντα των εργαζομένων στον βωμό των υπερπλεονασμάτων. «Και τώρα επιπλέον, οι εργαζόμενοι αντιμετωπίζονται ως εχθροί του Κράτους και της Δημοκρατίας. 


Έτσι, με αυτές τις κατηγορίες κλήθηκαν τα στελέχη της ΠΟΕΔΗΝ στη Γενική Ασφάλεια για απολογία» είπε χαρακτηριστικά.

«Όσο για την απόπειρα λεηλασίας του χώρου μας , αυτή πέφτει στο κενό. Συνεχίστε κ.Τσίπρα, για κάθε έναν που εξαγοράζετε, 1000 έρχονται στο Κίνημα Αλλαγής» προσέθεσε και αναφέρθηκε στην υπόθεση Πολάκη: «Νυν και πρώην κυβερνητικά στελέχη των ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ χρησιμοποιούν αδίστακτα μεθόδους μαφίας. 


Νυν Υπουργός μαγνητοφωνεί παρανόμως τον κεντρικό τραπεζίτη, τον απειλεί ευθέως και δημοσιοποιεί την συνομιλία. 

Τέως Υπουργοί αλληλοκατηγορούνται με απειλές τύπου υποκόσμου για παράνομες χρηματοδοτήσεις της κυβέρνησης από ξένα κέντρα 50 εκ ευρώ για την συμφωνία των Πρεσπών και αδιαφανείς αναθέσεις. Καθεστωτισμός,αμοραλισμός».
epirusblog.gr
5 of 5
Το «δάνειο Πολάκη» και η συναίνεση Τσακαλώτου στη ΝΔ για τα πλεονάσματα πονοκεφαλιάζουν το Μαξίμου
epirusblog.gr
5 of 5
πολιτική 7088366583875689891
item