Ήγουμενίτσα: Εγκαινιάστηκε διεθνής έκθεση με φρούρια από Βενετία και Θεσπρωτία στην Ηγ/τσα (ΦΩΤΟ)

Ήγουμενίτσα: Εγκαινιάστηκε διεθνής έκθεση με φρούρια από Βενετία και Θεσπρωτία στην Ηγ/τσα (ΦΩΤΟ)
Πολιτιστικό γεγονός για την Ηγουμενίτσα αποτελεί η διεθνής φωτογραφική έκθεση στο Αρχαιολογικό Μουσείο της πόλης με τίτλο  «Φρούρια που ενώνουν – ΦΑΡΟ(ς)  για τα Φρούρια» (φρούρια από τη Βενετία και τη Θεσπρωτία), που εγκαινιάστηκε το Σάββατο 9 Φεβρουαρίου. 

Στο χαιρετισμό του ο δήμαρχος Ηγουμενίτσας ανέφερε μεταξύ άλλων ότι ο πολιτισμός, αναδεικνύει τη φυσιογνωμία των τόπων και αποκαλύπτει την ταυτότητά τους, γι' αυτό κάθε τέτοια πρωτοβουλία είναι σημαίνουσα. 

Και πρόσθεσε: Τα εγκαίνια αποτελούν ευκαιρία για την προσχώρηση της Ηγουμενίτσας στο δίκτυο, ως στρατηγική βάση, λόγω της  θέσης της, αλλά και των παραδοσιακών σχέσεων της περιοχής με την Ιταλία.

Η έκθεση πραγματοποιείται από το Δήμο Ηγουμενίτσας, σε συνεργασία με τον Ευρωπαϊκό Όμιλο “Marco Polo System”, την Εφορεία Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας, με την επιμέλεια της Ιταλικής Κοινότητας του Κόπερ “Santorio Santorio” και τελεί υπό την αιγίδα της Ιταλικής Πρεσβείας στην Αθήνα. 

Τόσο ο γενικός πρόξενος της Ιταλίας, όσο και βουλευτής Θεσπρωτίας Βασίλης Γιόγιακας, αναφέρθηκαν στην προώθηση του πνεύματος συνεργασίας των λαών μέσα από τέτοιες ιδέες. 

Ο Ιταλός υπεύθυνος του έργου Pietrangelo Pettenò, αλλά και ο προϊστάμενος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας, τόνισαν την πολιτιστική χρησιμότητα του εγχειρήματος. 

Η έκθεση, στα εγκαίνια της οποίας παραβρέθηκαν, εκτός των προαναφερομένων, ο εκπρόσωπος της Μητροπόλεως π. Ελευθέριος Κωνσταντής, ο πρόεδρος του ΟΛΗΓ Ανδρέας Νταής, η πρόεδρος του Κέντρου Πρόληψης "Αριάδνη" Αλέκα Κοτσώνη, ο επιστημονικός συνεργάτης του δήμου Ηγουμενίτσας Γιώργος Ντάνης, η δημοτική σύμβουλος Ρεγγίνα Δηλαβέρη κ. ά,  μπορεί να αποτελέσει πόλο περαιτέρω ανάδειξης της ιστορικής κληρονομιάς των πόλεων και έλξης πολιτιστικού τουρισμού,  καθώς και κρίκους στην αλυσίδα των πόλεων που διαθέτουν οχυρώσεις. 

Η έκθεση περιλαμβάνει έργα επαγγελματιών και ερασιτεχνών φωτογράφων από την προϊστορία έως τα μέσα του 20ου αι. 

Να σημειωθεί ότι   “Φρούρια που ενώνουν – ΦΑΡΟ(ς) για τα Φρούρια” είναι επίσης το όνομα του διεθνούς δικτύου, που συμπεριλαμβάνει μέλη από την Ιταλία (Βενετία, με τον επικεφαλής Marco Polo System, Περιφέρεια των Μάρκε, με τις πόλεις Gradara και Fermignano, Σικελία, με το γνωστό Forte Cavalli της Μεσσίνας, Καλαβρία, με το πρωτοπόρο οικολογικό πάρκο Ecolandia) και την Ελλάδα (Δήμο Κέρκυρας, την πολιτιστική start-up Mentor in Greece, που συνεργάζεται από τα πρώτα βήματά της με το Eleusis 2021 – Ευρωπαϊκή πολιτιστική πρωτεύουσα). 






epirusblog.gr
5 of 5
Ήγουμενίτσα: Εγκαινιάστηκε διεθνής έκθεση με φρούρια από Βενετία και Θεσπρωτία στην Ηγ/τσα (ΦΩΤΟ)
epirusblog.gr
5 of 5
Ήγουμενίτσα 7460018800052628391
item