Ανοιξαν τα χαρτιά τους οι υποψήφιοι δήμαρχοι Αθηναίων -Τι είπαν στο πρώτο ντιμπέιτ

Ανοιξαν τα χαρτιά τους οι υποψήφιοι δήμαρχοι Αθηναίων -Τι είπαν στο πρώτο ντιμπέιτ
Ως επιτυχημένο χαρακτηρίζεται το «πείραμα» του πρώτου ντιμπέιτ ανάμεσα σε υποψηφίους δημάρχους για τον δήμο Αθηναίων, που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, σε κεντρικό βιβλιοπωλείο της Αθήνας.
Κώστας Μπακογιάννης, Νάσος Ηλιόπουλος, Παύλος Γερουλάνος και Νίκος Σοφιανός είχαν την ευκαιρία, μέσα σε στενά χρονικά πλαίσια και δίχως υψηλούς τόνους, να παρουσιάσουν τα σχέδιά τους για τον μεγαλύτερο δήμο της χώρας, με τη συζήτηση να εστιάζεται στον τομέα της ασφάλειας και της καθαριότητας, στο πρόβλημα των ναρκωτικών και στο μεταναστευτικό. 
Μπακογιάννης: “Ναι” στην εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα στην καθαριότητα, δίχως απολύσεις
Αναφερόμενος στο ζήτημα της καθαριότητας, ο Κώστας Μπακογιάννης τάχθηκε υπέρ της συνεργασίας του δήμου με τον ιδιωτικό τομέα, διευκρινίζοντας, ωστόσο, ότι «δεν θέλουμε ιδιωτικοποιήσεις, ούτε απολύσεις». 
Ο κ. Μπακογιάννης εξήγησε ότι «θέλουμε να δώσουμε στο δήμο όλα τα εργαλεία για να κάνει τη δουλειά του καλύτερα. 
Δεν έχουμε κανένα λόγο να δαιμονοποιούμε οτιδήποτε. Να παραδώσουμε μια καθαρή πόλη στους Αθηναίους. Και καθαρή πόλη σημαίνει καθαρά πεζοδρόμια, αποκομιδή, ανακύκλωση. Τα σκουπίδια δεν έχουν ιδεολογία» τόνισε χαρακτηριστικά. 
Ο Κώστας Μπακογιάννης σήμανε προειδοποιητικό «καμπανάκι» για τη Φυλή, υποστηρίζοντας ότι «(σ.σ. η Φυλή) “σκάει” το 2020 και γεμίζει», λέγοντας πως «κινδυνεύουμε να γίνουμε Βηρυτός ή Τρίπολη». 
Φωτογραφία: EUROKINISSI
Κεντρική θέση στην ομιλία του κ. Μπακογιάννη είχε το κομμάτι της ασφάλειας των κατοίκων και επισκεπτών της Αθήνας. Συγκεκριμένα, είπε πως έχει μεγάλη σημασία η πρόληψη, όμως «δεν θα βγάλουμε από την εξίσωση και την καταστολή», υπογραμμίζοντας ότι δεν μπορεί ο εκάστοτε δήμαρχος «να εξαντλείται στο να καταγγέλλει τον εκάστοτε υπουργό». 
Σε συγκεκριμένη αποστροφή του λόγου του για τα Εξάρχεια, ο Κώστας Μπακογιάννης είπε: «Αν κάποιοι δεν θέλουν να ακούσουν, θα πρέπει διαβάσουν την επιστολή των 400 κατοίκων των Εξαρχείων. [...] Θέλουμε να αλλάξουμε την εικόνα της πόλης ή να συμβιβαζόμαστε με τη μιζέρια;».
Σχετικά με το ίδιο ζήτημα συμπλήρωσε ότι υπάρχει ανάγκη για μια «επίθεση πολιτισμού», που θα προβλέπει την ενοποίηση και αξιοποίηση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου με το Πολυτεχνείο και το Θέατρο Ακροπόλ. «Ηταν πρόταση του Αντώνη Τρίτση. Την επαναφέρω. Ηρθε η στιγμή της» είπε. 
Καταλήγοντας ο κ. Μπακογιάννης μίλησε για το μεταναστευτικό ζήτημα, προκρίνοντας έναν διαχωρισμό ανάμεσα σε πρόσφυγες και μετανάστες, καθώς και ένα πλάνο διαμοιρασμού των παιδιών προσφύγων και μεταναστών σε όλα τα σχολεία της πόλης. 
Ηλιόπουλος: «Η ασφάλεια είναι θέμα δημοκρατίας»
Ο Νάσος Ηλιόπουλος, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ,  έθεσε το θέμα της επικείμενης συνταγματικής αναθεώρησης για την ενίσχυση της Αυτοδιοίκησης, τάχθηκε κατηγορηματικά ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της καθαριότητας και άσκησε δριμύτατη κριτική στη σημερινή δημοτική αρχή ότι δεν αξιοποίησε κρατικούς και ευρωπαικούς πόρους.
«Ο δήμος της Αθήνας είναι πλούσιος αλλά ήταν φτωχή η διαχείριση του. Από τα 85 εκατ. ευρώ που έχει δεσμεύσει η Περιφέρεια Αττικής για έργα, μόνο 10 εκατομμύρια έχει απορροφήσει, ενώ στο πρόγραμμα 'ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ' δεν μπήκε καν» ανέφερε.
Για το θέμα των ναρκωτικών, προανήγγειλε ότι σύντομα θα ψηφιστεί από τη Βουλή το νομοθετικό πλαίσιο για τους χώρους ελεγχόμενης χρήσης, σημείωσε ότι η Πορτογαλία που έχει σημαντικές επιτυχίες στο θέμα αυτό διπλασίασε τις σχετικές δημόσιες δαπάνες και υπογράμμισε ότι «η κατασταλτική πολιτική στην ουσιοεξάρτηση έχει αποτύχει».
Φωτογραφία: EUROKINISSI
Αναφερόμενος στο μεταναστευτικό -προσφυγικό, ανέφερε ότι είναι πλούτος για την Αθήνα η πολυπολιτισμικότητα της κοινωνίας της. 
Για τις πολιτικές ένταξης, ζήτησε ο δήμος να έχει σημαντικότερο ρόλο στις πολιτικές στέγασης, γλωσσομάθειας, και απασχόλησης των μεταναστών και προσφύγων, ενώ τάχθηκε και υπέρ του δικαιώματος να ψηφίζουν στις δημοτικές εκλογές.
Για τον τομέα της ασφάλειας, ο κ. Ηλιόπουλος είπε ότι «η ασφάλεια είναι θέμα δημοκρατίας» και μεταξύ άλλων ανέφερε ότι είναι απαραίτητο να ενισχυθεί ο δημοτικός φωτισμός σ' όλες τις περιοχές, να υπάρξουν παντού πολιτιστικές δράσεις, ενώ ειδικά για στις υποβαθμισμένες περιοχές να αξιοποιηθεί η ακίνητη περιουσία του δήμου και να δοθούν κίνητρα ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας σ' αυτές. 
«Ασφαλείς γειτονιές είναι οι ζωντανές γειτονιές και οι γειτονιές της Αθήνας είναι πολύ πιο ασφαλείς χωρίς τους νεοναζί» τόνισε. Τέλος εξέφρασε την αντίθεση του στην ανάληψη του ΕΝΦΙΑ από την αυτοδιοίκηση. 
Γερουλάνος: Κανένα κυβερνητικό σχέδιο για το μεταναστευτικό -Χρειάζονται πολιτικές ένταξης
Από την πλευρά του, ο Παύλος Γερουλάνος ανέπτυξε το σχέδιό του για τη βελτίωση της εικόνας της Αθήνας μέσα από τη συγχώνευση υπηρεσιών για αποτελεσματικότερη φροντίδα, τη δημιουργία μικρών οάσεων πρασίνου και ις υιοθεσίες χώρων από ιδιώτες και φορείς.
Σε ό,τι αφορά στην ασφάλεια πρότεινε τη συνεργασία του δήμου με την ΕΛΑΣ, την αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος και τη συγκρότηση συμβουλίων γειτονιάς με τη συμμετοχή πολιτών. 
Ειδικότερα, για τα Εξάρχεια, ανέφερε ότι έστειλε επιστολή στον Πρωθυπουργό καλώντας τον να «ακούσει» όσα αναφέρουν σε επιστολή που του απέστειλαν, εκατοντάδες κάτοικοι της περιοχής.
Φωτογραφία: EUROKINISSI
Ο κ. Γερουλάνος υπογράμμισε ότι ο δήμαρχος οφείλει, όταν η κυβέρνηση ή οι κρατικοί φορείς δεν ανταποκρίνονται στα δίκαια αιτήματα που τους θέτει, να δρα και ως «δήμαρχος-ακτιβιστής».
Επίσης, άσκησε κριτική στον κ. Μπακογιάννη, που δεν ανταποκρίθηκε στην πρόταση του, για την κατάρτιση από τώρα, μεταξύ των υποψηφίων, ενός σχεδίου αντιμετώπισης των ναρκωτικών και το οποίο θα είναι δεσμευτικό για όποιον εκλεγεί να το υλοποιήσει. «Έστειλα μια επιστολή επειδή είδα ότι συμφωνούμε οι τρεις συνυποψήφιοι στα Κέντρα Ελεγχόμενης Χρήσης. 
Ο κ. Ηλιόπουλος απάντησε θετικά. Ο κ. Μπακογιάννης ήξεις αφήξεις. Αν όντως, κ. Μπακογιάννη, λέτε ότι είστε υπέρ της συνεργασίας, τότε γιατί την πρώτη πρόταση που σας έγινε την κλωτσάτε;» είπε.
Σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό και το προσφυγικό, τόνισε ότι είναι λανθασμένη η μέχρι τώρα προσέγγιση και δεν υπάρχει σχέδιο από την κυβέρνηση: «Δεν θα φύγουν, όπως δεν γύρισαν και οι Έλληνες που έφυγαν στο εξωτερικό. Θα ζήσουμε μαζί . Γι' αυτό χρειάζονται πολιτικές ένταξης (εκμάθηση της γλώσσας, κατανομή και σ' άλλους δήμους κ.ά.)» είπε.
Σοφιανός: Απαξιώνουν τον τομέα καθαριότητας για να τον ιδιωτικοποιήσουν 
Απευθυνόμενος στους υπολοίπους συνυποψηφίους του, ο Νίκος Σοφιανός τόνισε ότι η αυτοδιοίκηση σήμερα αλλά και τα επόμενα χρόνια, είναι δέσμια των μνημονιακών δεσμεύσεων που έχουν ψηφίσει τα κόμματα στα οποία πρόσκεινται. 
Κατήγγειλε ότι επιχειρείται η απαξίωση της υπηρεσίας καθαριότητας του δήμου προκειμένου να ιδιωτικοποιηθεί, ενώ, όπως είπε, οι πολίτες σε πέντε χρόνια έχουν πληρώσει σχεδόν 500 εκατομμύρια ευρώ δημοτικά τέλη. 
Ζήτησε να μειωθούν οι συντελεστές των δημοτικών τελών αφού έχουν μειωθεί και οι αντίστοιχες δαπάνες του δήμου και να υπάρξουν «ζώνες».
Φωτογραφία: EUROKINISSI
Ιδιαίτερα επικριτικός ήταν ο κ. Σοφιανός, ως προς την τωρινή διοίκηση του δήμου και τις αρμόδιες υπηρεσίες του, για την έλλειψη πίεσης είσπραξης του τέλους των παρεπιδημούντων από τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις της πρωτεύουσας.
Για το θέμα των ναρκωτικών, προειδοποίησε ότι η λειτουργία χώρων ελεγχόμενης χρήσης «θα σημάνει πόλεμο για μας», χαρακτηρίζοντας τους χώρους αυτούς «χώρους ελεγχόμενου θανάτου» και υποστηρίζοντας ότι υπονομεύουν τις πολιτικές πρόληψης και της απεξάρτησης, ενισχύοντας τα κυκλώματα εμπορίας ουσιών. 
Σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό σημείωσε πως «οι μετανάστες είναι μέρος του αθηναικού λαού» και κάλεσε κράτος και δήμο να υλοποιήσουν πολιτικές κοινωνικής ένταξης. Ακόμη, ζήτησε να κλείσει η δομή του «Ελαιώνα» για τους πρόσφυγες και να στεγασθούν σε οικίες και χαρακτήρισε «απαράδεκτο φαινόμενο τις καταλήψεις στο όνομα της αλληλεγγύης» καταγγέλλοντας δράση κυκλωμάτων και ξένων μη κυβερνητικών οργανώσεων.

epirusblog.gr
5 of 5
Ανοιξαν τα χαρτιά τους οι υποψήφιοι δήμαρχοι Αθηναίων -Τι είπαν στο πρώτο ντιμπέιτ
epirusblog.gr
5 of 5
πολιτική 1658602300274978695
item