Βενεζουέλα ώρα μηδέν: Πρόωρες εκλογές πρότεινε ο Νικολάς Μαδούρο

Βενεζουέλα ώρα μηδέν: Πρόωρες εκλογές πρότεινε ο Νικολάς Μαδούρο

Πρόωρες εκλογές εντός του 2019 πρότεινε το Σάββατο ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο, αναζητώντας τρόπο να ανατρέψει την απειλεή του Χουάν Γκουαϊδό, ο οποίος αυτοανακηρύχθηκε μεταβατικός πρόεδρος της χώρας. 

«Η Συντακτική Συνέλευση καλεί σε πρόωρες βουλευτικές εκλογές για αυτήν τη χρονιά (…) Συμφωνώ και τάσσομαι υπέρ αυτής της απόφασης» είπε ενώπιον χιλιάδων υποστηρικτών του στο Καράκας.

Η θητεία των βουλευτών, που εκλέχθηκαν στα τέλη του 2015, λήγει τον Ιανουάριου του 2021. Οι επόμενες βουλευτικές εκλογές θα έπρεπε να διεξαχθούν στα τέλη του 2020.

Αναλυτές κάνουν λόγο για ελιγμό του Μαδούρο σε μία προσπάθεια να ξεφύγει από τις διεθνείς πιέσεις και την κατακραυγή εναντίον του.

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας εμφανίστηκε σήμερα δημοσίως, για πρώτη φορά μετά τη φερόμενη επίθεση με drones την 4η Αυγούστου, με αφορμή τη συγκέντρωση, με τη συμμετοχή χιλιάδων υποστηρικτών του, για τα 20 χρόνια από την «μπολιβαριανή επανάσταση».

Φορώντας ένα κόκκινο πουκάμισο, ο Νικολάς Μαδούρο έφθασε το απόγευμα στη λεωφόρο Μπολίβαρ, στο κέντρο του Καράκας, όπου πριν από έξι μήνες εξερράγησαν drones με εκρηκτικά, κοντά στο βήμα, όπου εκείνος βρισκόταν.

Έκτοτε, είχε περιορίσει τις εμφανίσεις του σε κλειστούς και ασφαλείς χώρους, και ορισμένες από τις ομιλίες του προβάλλονταν μαγνητοσκοπημένες από την κρατική τηλεόραση.


20661255


Γκουαϊδό: Η αλλαγή είναι πολύ κοντά

Νωρίτερα ο Χουάν Γκουαΐδό δήλωσε ότι «η αλλαγή στη Βενεζουέλα είναι πολύ, πολύ κοντά». Επιπλέον,  ανακοίνωσε ενώπιον των διαδηλωτών την άφιξη, εντός των επόμενων ημερών, ανθρωπιστικής βοήθειας για την πετρελαιοπαραγωγό χώρα στα σύνορα με την Κολομβία, με τη Βραζιλία και σε ένα «νησί της Καραϊβικής», ζητώντας από τον στρατό να επιτρέψει την είσοδό της.

«Σήμερα, ανακοινώνουμε έναν παγκόσμιο συνασπισμό για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας και την ελευθερία στη Βενεζουέλα» είπε ο ηγέτης της αντιπολίτευσης.

View image on TwitterView image on Twitter
Valientes y con la convicción de que estos serán momentos históricos, los ciudadanos de y el salieron también de manera pacífica para recordarle al mundo:

1) Cese de la usurpación.
2) Gobierno de transición.
3) Elecciones libres

¡!
5,437 people are talking about this
Επιπλέον, ο ηγέτης της αντιπολίτευσης ανακοίνωσε σήμερα τη διεξαγωγή μιας νέας διαδήλωσης εναντίον του προέδρου της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο την 12η Φεβρουαρίου.

Καλώντας τους διαδηλωτές να «συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους στους δρόμους», ο Γκουαΐδό έκανε λόγο για «δύο σημαντικές διαδηλώσεις», η μία την ημέρα της Νεότητας στη Βενεζουέλα, στις 12 Φεβρουαρίου και η άλλη σε σχέση με την άφιξη της ανθρωπιστικής βοήθειας, χωρίς να διευκρινίσει την ημερομηνία.

«Μαδούρο δολοφόνε!»

Περισσότεροι από 100.000 διαδηλωτές πλημμύρισαν τους δρόμους του Καράκας αξιώνοντας από τον πρόεδρο της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο να παραδώσει την εξουσία στον αυτοανακηρυχθέντα πρόεδρο Χουάν Γκουαΐδό ,  ο οποίος δήλωσε ότι «η αλλαγή στη Βενεζουέλα είναι πολύ, πολύ κοντά».

Ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του Γκουαΐδό, οι υποστηρικτές της αντιπολίτευσης, κρατώντας σημαίες της Βενεζουέλας, συγκεντρώθηκαν σε πέντε σημεία στο ανατολικό τμήμα της πρωτεύουσας και ξεκίνησαν την πορεία τους προς την έδρα της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στη συνοικία Λας Μερσέδες.

«Ελευθερία! Ελευθερία! Ελευθερία!» φώναζε το πλήθος, χτυπώντας ρυθμικά κατσαρόλες, ενώ στα πανό που κρατούσαν οι διαδηλωτές αναγράφονταν συνθήματα όπως «Οι Βενεζουελάνοι πεθαίνουν από την πείνα ελλείψει τροφίμων και φαρμάκων: Μαδούρο, δολοφόνε!».

000_1CY5ZP

20661246

20661247
20661251
Και οι υποστηρικτές του Μαδούρο για τη «Μπολιβαριανή Επανάσταση»

Η επιλογή της ημερομηνίας για τις κινητοποιήσεις τους δεν ήταν τυχαία, καθώς σήμερα συμπληρώνονται 20 χρόνια από τη «μπολιβαριανή επανάσταση».

Από την πλευρά τους, οι υποστηρικτές του Μαδούρο, πολλοί εκ των οποίων βγήκαν στους δρόμους ντυμένοι στα κόκκινα, συγκεντρώθηκαν στη λεωφόρο Μπολίβαρ, στην καρδιά του Καράκας, για να γιορτάσουν αυτήν την επέτειο.

«Γκρίνγκο, έξω από την πατρίδα μου» έγραφε στο πανό που κρατούσε ένας διαδηλωτής.


000_1CY7RJ


Ουάσιγνκτον προς Ένοπλες Δυνάμεις:  Ταχθείτε με τον Γκουαϊδό

Η Ουάσιγκτον κάλεσε σήμερα τις ένοπλες δυνάμεις της Βενεζουέλας να προσχωρήσουν στο στρατόπεδο του αυτοανακηρυχθέντος προέδρου Χουάν Γκουαΐδό, όπως ακριβώς ο πτέραρχος Φρανσίσκο Γιάνες, που δήλωσε ότι δεν αναγνωρίζει πλέον «τη δικτατορική εξουσία» του Νικολάς Μαδούρο.

«Οι ΗΠΑ καλούν όλα τα μέλη των ενόπλων δυνάμεων να ακολουθήσουν το παράδειγμα του πτέραρχου Γιάνες και να προστατεύσουν τους ειρηνικούς διαδηλωτές, που υποστηρίζουν τη δημοκρατία» ανέφερε στο Twitter ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζον Μπόλτον.

Λίγες ώρς νωρίτερα, ο εν ενεργεία στρατηγός της Αεροπορίας στη Βενεζουέλα, σε ένα βίντεο το οποίο κυκλοφόρησε στο Twitter, αίρει την υποστήριξή του προς τον πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο.

Στο βίντεο, ο στρατηγός Φρανσίσκο Γιάνες καλεί και άλλους στρατιωτικούς να λιποτακτήσουν.
Ο Γιάνες αναφέρεται στην ιστοσελίδα της Ανώτατης Στρατιωτικής Διοίκησης, στην οποία υπάγεται, ως επικεφαλής στρατιωτικού σχεδιασμού της Αεροπορίας, ενώ υπάρχει και φωτογραφία του.

Στον λογαριασμό της στο Twitter η Διοίκηση κατηγορεί τον στρατηγό για προδοσία. Ο Γιάνες είναι ο πρώτος εν ενεργεία στρατηγός στη Βενεζουέλα που αναγνωρίζει τον Γκουαϊδό από τότε που αυτοανακηρύχθηκε πρόεδρος στις 23 Ιανουαρίου.
epirusblog.gr
5 of 5
Βενεζουέλα ώρα μηδέν: Πρόωρες εκλογές πρότεινε ο Νικολάς Μαδούρο
epirusblog.gr
5 of 5
κοσμος 4933504169774082805
item