Θεσπρωτία: Όταν οι μαθητές/τριες στη Θεσπρωτία φορούσαν ποδιές Θεσπρωτία: Όταν οι μαθητές/τριες στη Θεσπρωτία φορούσαν ποδιές | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Θεσπρωτία: Όταν οι μαθητές/τριες στη Θεσπρωτία φορούσαν ποδιές

Θεσπρωτία: Όταν οι μαθητές/τριες στη Θεσπρωτία φορούσαν ποδιές
Τέλη της δεκαετίας του 1960 και οι μαθητές/τριες του δημοτικού σχολείου Πολυδρόσου ποζάρουν με τις ποδιές τους στα σκαλοπάτια του σχολείου, μαζί με το δάσκαλό τους. 

Το φεβρουάριο του 1982 καταργήθηκε δια νόμου η μπλε σχολική ποδιά με τον άσπρο γιακά, μετά από δεκαετίες επιβολής της. 

Η απόφαση  ελήφθη ως ένδειξη εκδημοκρατισμού, πλουραλισμού και απόδειξης ελευθερίας στην ανάπτυξη της προσωπικότητας.

Στην αρχή κάθε σχολικής χρονιάς, οι γονείς  έπαιρναν ύφασμα και έραβαν τις ποδιές, ενώ λίγοι τις αγόραζαν έτοιμες από τα καταστήματα στην Ηγουμενίτσα, στην Παραμυθιά και στους Φιλιάτες. 

Αν και τα αγόρια έπρεπε και αυτά να φορούν ποδιές, πρακτικά, στις περισσότερες περιπτώσεις, το μέτρο ίσχυε μόνο για τις κορίτσια. 

Οι πιο προοδευτικοί συμφώνησαν με το μέτρο της κατάργησης, γιατί πίστευαν πως η ομοιομορφία στο ντύσιμο των μαθητών εμπόδισε την ανάπτυξη της προσωπικότητάς τους και έκανε τα σχολεία να μοιάζουν με στρατόπεδα. 

Αντίθετα, οι πιο παραδοσιακοί υποστήριξαν ότι με την κατάργηση της σχολικής ποδιάς θα χανόταν η ταυτότητα των μαθητών και θα επικρατούσε ασυδοσία στην εξωτερική εμφάνιση, κυρίως των μαθητριών.  

Το μαθητικό πηλήκιο που φορούσαν τα αγόρια καταργήθηκε βάσει νόμου το 1964 και η έκτοτε ξεκίνησε η συζήτηση για την κατάργηση και της ποδιάς των κοριτσιών. 

Σε γενικές γραμμές πάντως το μέτρο  καταργήθηκε χωρίς αντιδράσεις, καθώς η δεκαετία του '80 θεωρούταν εποχή της αλλαγής και της προοδευτικότητας. 
epirusblog.gr
5 of 5
Θεσπρωτία: Όταν οι μαθητές/τριες στη Θεσπρωτία φορούσαν ποδιές
epirusblog.gr
5 of 5
Ήγουμενίτσα 8734753702127779602
Σχόλια
item