Θεσπρωτία: Δειτε απο ποια χωριά της Παραμυθιάς θα περάσει ο αγωγός φυσικού αερίου «Ποσειδών»

Θεσπρωτία: Δειτε απο ποια χωριά της Παραμυθιάς θα περάσει ο αγωγός φυσικού αερίου «Ποσειδών»
Απο 6 χωριά της Παραμυθιάς και πιο συγκεκριμένα απο Πετούσι, Αγία Κυριακή, Ελευθεροχώρι, Κρυσταλοπηγή (Αγία Μαύρα, Κεφαλόβρυσο), Γκρίκα, Ψάκα, προβλέπεται να διέλθει ο αγωγός φυσικού αερίου «Ποσειδών» για τον οποίο βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.
Το σύνολο του κειμένου ξεπερνά τις χίλιες σελίδες και περιλαμβάνει πέρα από την λεπτομερή αποτύπωση, πλήθος στοιχείων για τις τοπικές κοινωνίες, τις περιοχές διέλευσης και τα οφέλη στην εθνική και τοπική οικονομία. 
Ένα από τα πιο σημαντικά στοιχεία που τονίζονται στην μελέτη και για το οποίο είχε γίνει εκτενής συζήτηση στο παρελθόν είναι η σαφής αναφορά ότι μπορεί να τροφοδοτήσει με φυσικό αέριο περιοχές όπως η Δυτική Μακεδονία και η Ήπειρος, με την προυπόθεση ότι θα υπάρξει ενδιαφέρον της αγοράς και θα υλοποιηθεί το απαραίτητο δίκτυο υποδομών.
Πρέπει να τονιστεί ότι τα Περιφερειακά Στρατηγικά Σχέδια των Περιφερειών υπογραμμίζουν τη σημασία των νέων επενδύσεων στον τομέα του φυσικού αερίου.
Το 2013, στην αναθεώρηση του σχεδίου, η Περιφέρεια Ηπείρου ανέφερε τις αρνητικές επιπτώσεις που προκάλεσε η ακύρωση ενός άλλου αγωγού διέλευσης φυσικού αερίου (δηλαδή του ITGI). 
Τόνισε ότι η υλοποίηση ενός τέτοιου σχεδίου θα φέρει ανάπτυξη και νέες θέσεις εργασίας στην περιοχή. 
Υπογράμμισε επίσης ότι η υλοποίηση ενός τέτοιου έργου θα ενίσχυε το γεωπολιτικό ρόλο της Περιφέρειας, λαμβάνοντας υπόψη τα έργα υποδομής μεταφορών που υλοποιήθηκαν στην περιοχή (Λιμένας Ηγουμενίτσας, Εγνατία Οδός, κ.ά.) επανέφεραν τις χερσαίες συνδέσεις με τις γειτονικές χώρες (Γενική Γραμματεία Χωροταξίας & Αστικού Περιβάλλοντος, 2013).
Σύμφωνα με την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων ο αγωγός στο τμήμα της Ηπείρου θα έχει μήκος 147 χιλιομέτρων.
Εκτος απο τα 5 χωριά της Παραμυθιάς, θα περάσει και απο Καρτέρι, Μαζαρακιά, Μεσοβούνι στο δήμο Ηγουμενίτσας
Στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσπρωτίας, ο αγωγός διασταυρώνεται με οδικό δίκτυο σε 40 σημεία: 5 με αυτοκινητόδρομους, 1 με πρωτεύον οδικό δίκτυο, 7 με δευτερεύον οδικό δίκτυο, 2 με τριτεύον οδικό δίκτυο, 2 με τοπικές οδούς, 17 διασταυρώσεις με χωματόδρομους και με 6 μη ταξινομημένες οδούς.
Σημειώνεται ότι στο Φλωροβούνι Θεσπρωτίας, όπου προβλέπεται να καταλήξει ώστε υποθαλάσσια να συνεχίσει προς το Οτράντο της Ιταλίας, θα κατασκευαστεί σταθμός συμπίεσης, ο οποίος αποτελεί μέρος της ΜΠΕ του υποθαλάσσιου τμήματος
paramythia-online.gr
epirusblog.gr
5 of 5
Θεσπρωτία: Δειτε απο ποια χωριά της Παραμυθιάς θα περάσει ο αγωγός φυσικού αερίου «Ποσειδών»
epirusblog.gr
5 of 5
Ήγουμενίτσα 6617214413454451649
item