Σε Βερολίνο και Παρίσι ο Τσίπρας για... συντάξεις και ευρωεκλογές

Σε Βερολίνο και Παρίσι ο Τσίπρας για... συντάξεις και ευρωεκλογές

Ζυμώσεις στο εξωτερικό ξεκινά ο Αλέξης Τσίπρας με το βλέμμα σε συντάξεις και ευρωεκλογές, με πρώτο σταθμό το Βερολίνο, συμμετέχοντας ως επίσημος προσκεκλημένος σε συνέδριο των Σοσιαλδημοκρατών εν όψει της προγραμματικής συνεργασίας με τους Πράσινους. 

Η παρουσία του πρωθυπουργού αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθότι ο ΣΥΡΙΖΑ ψάχνει συμμαχίες και εκτός της Αριστεράς, με προορισμό τους Σοσιαλιστές.

Ο πρωθυπουργός θα συμμετάσχει στις εργασίες Συνεδρίου του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος (SPD) της Γερμανίας, ενώ αναμένεται συνάντηση με τον αντικαγκελάριο και υπουργό Οικονομικών Ολαφ Σολτς, επιδιώκοντας να θέσει αφενός το θέμα του δημοσιονομικού χώρου και αφετέρου τη μη περικοπή των συντάξεων. 


Το απόγευμα του Σαββάτου μεταβαίνει στο Παρίσι, προκειμένου να συμμετάσχει στις εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια από το τέλος του A’ Παγκοσμίου Πολέμου ως επίσημος προσκεκλημένος του Γάλλου προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο συνέδριο του SPD, o πρωθυπουργός θα μιλήσει σε πάνελ με τη συμμετοχή της προέδρου του SPD Άντρεα Νάλες και του πρωθυπουργού της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα, με θέμα «On the Left and successful». 

Αναμένεται να αναφερθεί σε βασικά ζητήματα στρατηγικής για την πορεία του προοδευτικού χώρου. 

Με βάση τα πεπραγμένα της κυβέρνησης με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα, θα τονίσει την ανάγκη να μπουν ψηλά στην ατζέντα τα ζητήματα της ανασυγκρότησης του κοινωνικού κράτους, της αύξησης των μισθών, την προστασία της εργασίας, την πολιτική υπέρ της προστασίας του περιβάλλοντος.

Μέσα από μια τέτοια στρατηγική, σύμφωνα με τα όσα θα υποστηρίξει το πρωθυπουργός, θα δοθεί προοπτική στους ευρωπαϊκούς λαούς και θα μπει φραγμός στην ακροδεξιά επέλαση. Παράλληλα, χρειάζονται και τολμηρές αποφάσεις που απαιτούν πολιτικό θάρρος και συνιστούν ιδεολογική ήττα των εθνικισμών.

Ο πρωθυπουργός θα φέρει ως παράδειγμα την “ιστορική” συμφωνία των Πρεσπών, η οποία αποτελεί μια πολύ σημαντική προοδευτική εξέλιξη για τα Βαλκάνια της νέας εποχής. Υπογραμμίζοντας πως πάνω σε αυτό το έδαφος, μπορούν οι δύο μεγάλες πολιτικές οικογένειες του Προοδευτικού χώρου να βρουν πεδίο συνεργασίας. 

Αναμένεται να τονίσει πως είναι η ώρα ιστορικών αποφάσεων και επιλογών για τις προοδευτικές δυνάμεις, δεδομένου ότι βρισκόμαστε ενόψει ευρωεκλογών και η ακροδεξιά καιροφυλακτεί, αυξάνοντας την επιρροή της ιδιαίτερα στις λαϊκές μάζες.

Ακολουθεί το πρόγραμμα του πρωθυπουργού:

Σάββατο 10 Νοεμβρίου

11:00 Συνάντηση με τον Πορτογάλο Πρωθυπουργό, κ. Antonio Costa

12:00 Συνάντηση με Αντικαγκελάριο και Υπ. Οικονομικών Γερμανίας, κ. Olaf Scholz 

13:30 Συνάντηση με την Πρόεδρο του SPD, κα Andrea Nahles

15:00 Ομιλία στο Συνέδριο του SPD

17:30 Άφιξη στο Παρίσι

20:00 Δείπνο παρατιθέμενο από τον Πρόεδρο κ. Emmanuel Macron σε Αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων 

Κυριακή 11 Νοεμβρίου

11:00 Τελετή εκατονταετηρίδας από την ανακωχή του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου

13:00 Επίσημο γεύμα στο Προεδρικό Μέγαρο, παρατιθέμενο από τον Πρόεδρο κ. Emmanuel Macron προς τιμήν των Αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων

15:00 Τελετή εγκαινίων του Φόρουμ των Παρισίων για την Ειρήνη

15.30 Συνεδρία Ολομέλειας

17:45 Ομιλία του Πρωθυπουργού στο πλαίσιο των εργασιών του Φόρουμ των Παρισίων για την Ειρήνη
epirusblog.gr
5 of 5
Σε Βερολίνο και Παρίσι ο Τσίπρας για... συντάξεις και ευρωεκλογές
epirusblog.gr
5 of 5
πολιτική 7782100374880730428
item