Γιάννενα: Τα Γιάννενα γίνονται λίγο πιο φιλική πόλη για ΑμεΑ!

Γιάννενα: Τα Γιάννενα γίνονται λίγο πιο φιλική πόλη για ΑμεΑ!
Τα Γιάννενα είναι γνωστό πως δεν αποτελούν πόλη ιδιαίτερα φιλική για Άτομα με Αναπηρίες, αφού στερούνται σε πολλές περιπτώσεις ακόμα και στοιχειωδών υποδομών όπως προσβάσεις σε πεζοδρόμια, αλλά και σε δημόσια και ιδιωτικά κτίρια.
Ωστόσο, προς τη θετική κατεύθυνση είναι η απόφαση της Δημοτικής Αρχής να χωροθετήσει 53 θέσεις στάθμευσης για ΑμεΑ μέσα στο κέντρο, προκειμένου να βελτιωθεί έστω λίγο η μετακίνησή τους στα Γιάννενα. Την ανακοίνωση έκανε χθες η Αντιδήμαρχος Ελένη Βασιλείου, αρμόδια για κυκλοφοριακά θέματα.
Θέλει επιτήρηση…
Σε συνεργασία με το Νομαρχιακό Σωματείο ΑμεΑ Ιωαννίνων έγινε η χωροθέτηση των 53 θέσεων πάρκινγκ στην πόλη από τον Δήμο. Προηγήθηκε καταγραφή των υφιστάμενων θέσεων, αλλά και αξιολόγησή τους, όπου κάποιες διατηρήθηκαν και ορισμένες καταργήθηκαν. 
Φυσικά, η χωροθέτηση των θέσεων δεν αρκεί. Θα χρειαστεί ο Δήμος και η Τροχαία να τις επιτηρούν, καθώς δεν είναι σπάνιες οι περιπτώσεις που Γιαννιώτες οδηγοί παραβιάζουν την απαγόρευση και παρκάρουν σε σημεία τα οποία προορίζονται αποκλειστικά και μόνο για χρήση από ΑμεΑ!
Η Ελένη Βασιλείου
«Τα κριτήρια με τα οποία έγινε η χωροθέτηση αυτών των θέσεων, πάντα με απόλυτο σεβασμό και ευαισθησία στα Άτομα με Αναπηρία, είναι σημεία στα οποία υπάρχει συνάθροιση και εξυπηρέτηση κοινού, σχολεία, πλατείες, δημόσιες υπηρεσίες, εμπορικά κέντρα, χώροι άθλησης και ψυχαγωγίας χώροι δημοτικών πάρκινγκ», τόνισε χθες στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου η Ελένη Βασιλείου και συμπλήρωσε: «Για τον Δήμο Ιωαννιτών η διαδικασία αυτή δε σταματάει εδώ. 
Υπάρχουν τα περιθώρια χωροθέτησης και νέων θέσεων στο μέλλον που θα προκύπτουν μέσα από ανάγκες που θα μας υποδεικνύονται και θα αξιολογούνται πάντα σε συνεργασία των Υπηρεσιών με τους Συλλόγους που εκπροσωπούν τα Άτομα με Αναπηρία, αλλά και των ίδιων των ατόμων αυτών». 
Παράλληλα σημείωσε ότι οι προτάσεις αυτές πριν φτάσουν στο Δημοτικό Συμβούλιο για τελική έγκριση, εισηγούνται και γνωμοδοτούνται από άλλες δύο επιτροπές, την Επιτροπή Κυκλοφοριακών θεμάτων, αλλά και την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής. 
Γενικές θέσεις ΑμεΑΑπό την πλευρά του, ο Πρόεδρος του Νομαρχιακού Σωματείου Α.με.Α Ιωαννίνων, Αστερινός Μάνθος τόνισε πως, καθώς η πόλη μας αλλάζει, είναι ανάγκη να επικαιροποιηθούν και οι γενικές θέσεις στάθμευσης για Α.με.Α., οι οποίες προσδιορίζονται για να καλύψουν τις ανάγκες μιας ευάλωτης ομάδας ανθρώπων στην καθημερινή μετακίνησή τους. 
Ο κ. Μάνθος στάθηκε στο ζήτημα που έχει δημιουργηθεί και αφορά την χωροθέτηση γενικών θέσεων Α.με.Α εμπρός από ιδιωτικές επιχειρήσεις, τονίζοντας ότι θέση του Σωματείου που εκπροσωπεί είναι πως είναι σε εντελώς λάθος δρόμο και παραβιάζει το πνεύμα του νομοθέτη.
Όπως ανέφερε, «αν κάποιος εργάζεται με Α.με.Α (ιδιωτικές σχολές, ιατρεία, θεραπευτήρια, καταστήματα εστίασης κλπ), προφανώς θα πρέπει εξ αρχής να επιλέξει τον χώρο που θα στεγάσει την επιχείρησή του με γνώμονα την ευκολία προσέγγισης αλλά και η ίδια η επιχείρηση θα πρέπει να είναι προσβάσιμη και να φέρει τις κατάλληλες υποδομές. Θα πρέπει δηλαδή ο χώρος να μην έχει σκαλιά ή να υπάρχει ράμπα, αν υπάρχει ασανσέρ να έχει άνοιγμα πόρτας τουλάχιστον 90 εκατοστά ώστε να μπορεί να εισέλθει αμαξίδιο και φυσικά να διαθέτει τουαλέτα Α.με.Α.. Η επαγγελματική ενασχόληση με Α.με.Α. προϋποθέτει, την επιλογή κατάλληλων χώρων και την εύλογη μεταβολή αυτών ώστε να ανταποκρίνονται στις ανάγκες των Αναπήρων».
Κανονισμός Πρασίνου
Πέραν των γενικών θέσεων στάθμευσης των Ατόμων με Αναπηρία η Αντιδήμαρχος αναφέρθηκε και στο σχέδιο Κανονισμού Πρασίνου που συνέταξε το Τμήμα Πρασίνου του Δήμου, κάτι που μέχρι σήμερα δεν υπήρχε και αφορά δημοτικούς κοινόχρηστους χώρους αστικού και περιαστικού πρασίνου. 
Όπως εξήγησε, «περιλαμβάνει τόσο τους κανόνες και τις προδιαγραφές για την προστασία, την ορθή χρήση και λειτουργία τους, καθώς και τις αρχές, τις δεσμεύσεις και τις πολιτικές που επιδιώκουν να προστατεύσουν και να αναδείξουν το αστικό πράσινο, διότι η προστασία του πρασίνου αποτελεί πρωταρχική υποχρέωση του Δήμου μας».
Η κ. Βασιλείου κάλεσε τους πολίτες να ανατρέξουν στην ιστοσελίδα του Δήμου Ιωαννιτών και στον ιστοχώρο της διαβούλευσης (http://www.diavouleusi.eu/diabouleyseis/δημοσ-ιωαννιτων-κανονισμοσ- πρασινου/), να μελετήσουν το σχέδιο του κανονισμού και να γράψουν τυχόν σχόλια και παρατηρήσεις, τα οποία θα ενσωματωθούν στη τελική πρόταση του κανονισμού. 
ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΗΣ
proinoslogos.gr
epirusblog.gr
5 of 5
Γιάννενα: Τα Γιάννενα γίνονται λίγο πιο φιλική πόλη για ΑμεΑ!
epirusblog.gr
5 of 5
Ιωάννινα 4480375943514712256
item