Άρτα: Πτώση 60% ο τζίρος στην Άρτα Άρτα: Πτώση 60% ο τζίρος στην Άρτα | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Άρτα: Πτώση 60% ο τζίρος στην Άρτα

Άρτα: Πτώση 60% ο τζίρος στην Άρτα
Έρευνα του Ινστιτούτου Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων για τις ενδιάμεσες εκπτώσεις
-Ποιες είναι οι αιτίες στη περιοχή μας
-«Ανάγκη αλλαγής του τρόπου», τονίζει ο Πρόεδρος της ΕΣΕΕ

Φαίνεται πως παρά τις ενδιάμεσες φθινοπωρινές εκπτώσεις, η αγορά της Άρτας, πήγε ασορτί με τον καιρό: ήταν άνυδρη! 

Σύμφωνα, λοιπόν, με την έρευνα που πραγματοποίησε το Ινστιτούτο Εμπορίου και Υπηρεσιών της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΙΝΕΜΥ ΕΣΕΕ), αφενός το περιορισμένο διαθέσιμο εισόδημα των καταναλωτών και αφετέρου οι αυξημένες οικονομικές υποχρεώσεις των νοικοκυριών αποτυπώθηκε στην πτώση τζίρου (από 10% έως και πάνω από 40%) που καταγράφηκε στην περιοχή μας.
Πιο συγκεκριμένα η πτώση σύμφωνα με τα στοιχεία έρευνας του Ινστιτούτου Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ), είναι 10% στα Ιωάννινα, μέχρι και πάνω από 40% που καταγράφηκε για την Άρτα.
Σε επικοινωνία που είχαμε με τον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Άρτα, Δημήτρη Χουλιάρα, μας είπε πως μετά από διευκρίνιση που έκανε ο πρόεδρος με την ΕΣΕΕ, το ποσοστό πτώσης του τζίρου αγγίζει το 60%.
Η αιτιολογία που δόθηκε για την περιοχή μας, είναι πως λόγω καιρού οι καταναλωτές δεν προχώρησαν σε αγορές χειμωνιάτικων ειδών, ενώ από το άλλο μέρος, η ανυδριά που παρατηρήθηκε στις ελιές, αλλά και η πτώση της παραγωγής σε ακτινίδια και εσπεριδοειδή, δεν παρήγαγαν νέο χρήμα για να πέσει στην αγορά.
Σύμφωνα, λοιπόν, με την έρευνα που πραγματοποίησε το Ινστιτούτο Εμπορίου και Υπηρεσιών της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΙΝΕΜΥ ΕΣΕΕ), στις φετινές ενδιάμεσες εκπτώσεις συμμετείχε το 85% των επιχειρήσεων έναντι 80% πέρυσι. 
Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2014, πρώτη στην ουσία χρονιά των πραγματοποίησης των ενδιάμεσων χειμερινών εκπτώσεων, συμμετείχε σε αυτές το 72% των επιχειρήσεων. Το 47% των επιχειρήσεων κατέγραψε χαμηλότερες πωλήσεις σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, μόλις το 11% κατέγραψε υψηλότερες πωλήσεις, ενώ το 34% των εμπορικών επιχειρήσεων είδε τον τζίρο του να παραμένει στα ίδια επίπεδα με τον Νοέμβριο του 2017.
Ο Πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης έκανε λόγο για την ανάγκη συνολικής αλλαγής στον τρόπο με τον οποίο γίνονται οι προσφορές και οι εκπτώσεις. «Έχουμε φτάσει να έχουμε περίπου 150 μέρες προσφορές κι εκπτώσεις το χρόνο, κάτι που οδηγεί σε αναίρεση του ίδιου του νοήματος των εκπτώσεων» είπε μιλώντας στον Real Fm.
Πάνω από μία στις δύο επιχειρήσεις (54%) πραγματοποίησε εκπτώσεις στο σύνολο των εμπορευμάτων της έναντι 30% το 2014 και 58% το 2017.
Στις περισσότερες επιχειρήσεις (6 στις 10) το ποσοστό έκπτωσης κυμάνθηκε μεταξύ 11% και 40%, ενώ στην πλειονότητά τους πραγματοποίησαν εκπτώσεις σε ποσοστό από 11% έως 20%.
Το 54% των επιχειρήσεων θεωρεί ότι οι ενδιάμεσες εκπτώσεις δεν επηρεάζουν τον συνολικό τζίρο της φθινοπωρινής και χειμερινής περιόδου, το 23% θεωρεί ότι ο εν λόγω θεσμός έχει αρνητικό αντίκτυπο και το 20% θετικό. Πάντως, πλέον είναι μοιρασμένοι οι έμποροι σχετικά με τον θεσμό. Το 47% δηλώνει ότι συμφωνεί με τις ενδιάμεσες εκπτώσεις, ενώ επίσης 47% δηλώνει ότι διαφωνεί.
Με βάση, τέλος, τα στοιχεία που συγκέντρωσε η ΕΣΕΕ από τους τοπικούς εμπορικούς συλλόγους, προκύπτει ότι η μείωση του τζίρου κυμάνθηκε στις περισσότερες περιοχές, συμπεριλαμβανομένης της Αθήνας και του Πειραιά, από 1% έως 10%.
Στη Θεσσαλονίκη ο τζίρος κατά τις χειμερινές ενδιάμεσες εκπτώσεις παρέμεινε στα ίδια με πέρυσι επίπεδα, ενώ σε κάποιες περιφερειακές αγορές η μείωση έφθασε ακόμη και το 40%.
Τέλος και σε ότι αφορά τη λειτουργία των καταστημάτων την Κυριακή των ενδιάμεσων εκπτώσεων η πλειονότητα αναφέρει ότι η λειτουργία της Κυριακής δεν επηρεάζει τον συνολικό τζίρο των ενδιάμεσων εκπτώσεων (39%) και το 20% δηλώνει ότι έχει αρνητικό αντίκτυπο. 
Επίσης, η ανάγκη απασχόλησης προσωπικού την Κυριακή καλύπτεται, είτε προσωπικά από τον επιχειρηματία, είτε με το υπάρχον προσωπικό δηλαδή, να πραγματοποιηθούν επιπλέον προσλήψεις. 
Τέλος, τρεις στις τέσσερις επιχειρήσεις φαίνεται να καταγράφουν αύξηση του λειτουργικού κόστους από τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές ενώ η επισκεψιμότητα φαίνεται να είναι ανεξάρτητη από την λειτουργία της Κυριακής (47,7%).
epirusblog.gr
5 of 5
Άρτα: Πτώση 60% ο τζίρος στην Άρτα
epirusblog.gr
5 of 5
Αρτα 7480081824992955975
Σχόλια
item