ΠΓΔΜ: Αναβρασμός στο VMRO – Εδιωξαν και τον ξάδελφο του Γκρούεφσκι Πηγή: ΠΓΔΜ: Αναβρασμός στο VMRO – Εδιωξαν και τον ξάδελφο του Γκρούεφσκι | iefimerida.gr

ΠΓΔΜ: Αναβρασμός στο VMRO – Εδιωξαν και τον ξάδελφο του Γκρούεφσκι   Πηγή: ΠΓΔΜ: Αναβρασμός στο VMRO – Εδιωξαν και τον ξάδελφο του Γκρούεφσκι | iefimerida.gr
Ο αναβρασμός στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην ΠΓΔΜ δεν λέει να κοπάσει μετά την ψηφοφορία της περασμένης Παρασκευής στη Βουλή των Σκοπίων.
Το VMRO-DPMNE αποφάσισε να αποπέμψει και τον πρώην επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών της χώρας Σάσο Μιγιάλκοφ, εξάδελφο του πρώην πωρωθυπουργού Νίκολα Γκρούεφσκι καθώς και τον πρώην υπουργό Υγείας Νίκολα Τοντόροφ, με την κατηγορία ότι έπεισαν βουλευτές του κόμματος να ψηφίσουν υπέρ των τροποποιήσεων του Συντάγματος.
Σε συνεδρίαση της κεντρικής επιτροπής του το VMRO-DPMNE αποφάσισε να «καθαρίσει» το κόμμα  και κάλεσε τις τοπικές επιτροπές να ξεκινήσουν πειθαρχικές διαδικασίες για την αποπομπή των Μιγιάλκοφ και Τοντόροφ κατηγορώντας τους ότι συνεργάστηκαν με τον Ζόραν Ζάεφ για να εξασφαλίσει τις οκτώ ψήφους που χρειαζόταν από την αντιπολίτευση.
Ο Μιγιάλκοφ ήταν πρόσωπο απολύτου εμπιστοσύνης του Γκρούεφσκι. Κατηγορείται ότι αυτός είχε ενορχηστρώσει τις μαζικές παρακολουθήσεις τηλεφωνικών συνομιλιών πολιτών της χώρας, που οδήγησε στην απομάκρυνση του Γκρούεφσκι από την εξουσία και τίθεται το ερώτημα αν θα τύχει ευνοϊκής αντιμετώπισης, όπως εξήγγειλε ο Ζάεφ στο πλαίσιο της διαδικασίας συμφιλίωσης ή αν θα οδηγηθεί στη φυλακή.
Ο ίδιος εξέφρασε τη θλίψη του για την απομάκρυνσή του, δήλωσε ότι θα παραμείνει πιστός στις αρχές του VMRO-DPMNE. «Αυτές τις στιγμές το κόμμα χρειάζεται ενσωμάτωση, όχι πολιτικές αποκλεισμού, ενότητα και καθοδήγηση, όχι συναίσθημα.... Το κόμμα δεν είναι ιδιοκτησία της νυν ηγεσίας, ούτε της προηγούμενης», τόνισε υπογραμμίζοντας ότι το στοίχημα για την ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι αν θα ακολουθήσει το στρατηγικό προσανατολισμό προς την ΕΕ και το ΝΑΤΟ και αν θα είναι το κόμμα σεβαστός εταίρος μέσα στο ΕΛΚ ή θα παραμείνει απομονωμένο»
Η απόφαση για την αποπομπή του ελήφθη σε μια περίοδο που το VMRO -DPMNE εμφανίζεται βαθιά διχασμένο ως προς την μελλοντική του στρατηγική. 
Η ηγεσία του κόμματος εξοργίστηκε με τους βουλευτές που ψήφισαν «Ναι», αλλά ενώ ορισμένοι στηρίζουν τον επικεφαλής του, Κρίστιαν Μίτσκοτσκι, άλλοι που ανήκουν στην πτέρυγα των μεταρρυθμιστών επιδιώκουν την απομάκρυνσή του.
Για τους ίδιους λόγους η κεντρική επιτροπή απέπεμψε και τον αντιπρόεδρο Μίτκο Γιάντσεφ και το μέλος της εκτελεστικής επιτροπής Κονσταντίν Μπογκντάνοφ, ενώ κάλεσε τους οκτώ «αποστάτες» να παραιτηθούν από βουλευτές, υποστηρίζοντας ότι πήγαν κόντρα στη βούληση των πωλητών.
«Το VMRO-DPMNE βάζει τέλος στο παρελθόν και κινείται δυναμικά προς τα μπρος ως μεταρρυθμισμένο κόμμα με γνώμονα την ιδέα της “Μακεδονίας”»,  ανέφερε σε ανακοίνωσή του ηγετικό του στέλεχος, ο αντιπρόεδρος Αλεξάνταρ Νικολόφσκι.
Από την πλευρά τους οι κυβερνώντες Σοσιαλδημοκράτες απάντησαν με ανακοίνωση στην οποία αναφέρουν ότι η «αντιδυτική ηγεσία του VMRO υπό τον Κρίστιαν Μίτσκοσκι, παραμένει απομονωμένη στην πρόθεσή της να κρατήσει τη χώρα μακριά από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ».

epirusblog.gr
5 of 5
ΠΓΔΜ: Αναβρασμός στο VMRO – Εδιωξαν και τον ξάδελφο του Γκρούεφσκι Πηγή: ΠΓΔΜ: Αναβρασμός στο VMRO – Εδιωξαν και τον ξάδελφο του Γκρούεφσκι | iefimerida.gr
epirusblog.gr
5 of 5
κοσμος 3204277154567874298
item