Βήμα βήμα η διεκδίκηση των αναδρομικών από τις μειώσεις στις συντάξεις

Βήμα βήμα η διεκδίκηση των αναδρομικών από τις μειώσεις στις συντάξεις
Ποσά αναδρομικών τριετίας ή και πενταετίας μπορούν ννα διεκδικήσουν από τα ταμεία τους εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχοι μετά τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας που έκρινε ως αντισυνταγματικές τις μειώσεις των νόμων 4051 και 4093.
Η υποβολή αίτησης στον ΕΦΚΑ είναι το πρώτο βήμα για να «κλειδώσει» η επιστροφή των παράνομων μειώσεων στις συντάξεις και να διασφαλιστεί η μη παραγραφή τους για την προηγούμενη πενταετία. 
Οι αιτήσεις μέσω ΕΚΦΑ μπορεί να είναι αποτέλεσμα της προσπάθειας της κυβέρνησης να αποτρέψει  το «τσουνάμι » διεκδικήσεων των κομμένων επιδομάτων των συνταξιούχων μέσω προσφυγών στη Δικαιοσύνη ωστόσο αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για την κατοχύρωση.
Η διοίκηση του ΕΦΚΑ εξέδωσε ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία τίθεται σε λειτουργία on line εφαρμογή για την ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεως που αφορά τη διακοπή μειώσεων που έχουν εφαρμοστεί σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 6 του ν. 4051/2012 και του άρθρου 1. του ν. 4093/2012 στην κύρια και την επικουρική σύνταξη.
Η εν λόγω αίτηση, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, θα απευθύνεται προς τις περιφερειακές υπηρεσίες του ΕΦΚΑ ή τους τομείς επικουρικής ασφάλισης του ΕΤΕΑΕΠ, από όπου λαμβάνει ο συνταξιούχος την κύρια ή και επικουρική σύνταξη, και αποσκοπεί «στη διευκόλυνση των ενδιαφερομένων και στην αποφυγή σώρευσης αιτήσεων στις αρμόδιες υπηρεσίες πληρωμών συντάξεων».
Με την αίτηση οι συνταξιούχοι ενημερώνουν τον ΕΦΚΑ και το ΕΤΕΑΕΠ για τις απαιτήσεις τους και ταυτόχρονα κλειδώνουν το δικαίωμα της μη παραγραφής για τα 5 προηγούμενα έτη.
Ο ΕΦΚΑ παραδέχεται τις αξιώσεις των συνταξιούχων για τη διακοπή των μειώσεων των νόμων 4051 και 4093 σε κύριες και επικουρικές συντάξεις και για να αποφύγει τον όγκο των χιλιάδων αιτήσεων που ήδη υποβάλλονται μαζικά, τους δίνει τη δυνατότητα να τις κάνουν και ηλεκτρονικά.
Δεν λέει τίποτε όμως για αναδρομικά, ούτε για Δώρα που διεκδικούν στην πραγματικότητα οι συνταξιούχοι. Έτσι οι συνταξιούχοι για να πάρουν όλα τα χρήματα από το 2013 και μετά θα πρέπει να συμπληρώσουν χειρόγραφα στο τελευταίο σημείο (σημείο Β) της αίτησης ότι εκτός από τη διακοπή των μειώσεων επιθυμούν και την επιστροφή των ποσών που τους παρακρατήθηκαν ως σήμερα από το 2013 και παράλληλα ότι επιθυμούν ο ΕΦΚΑ να τους δώσει αναλυτικά σε κατάσταση όσα τους κόπηκαν από μειώσεις και δώρα στο παραπάνω διάστημα.
Οι συνταξιούχοι θα πρέπει επίσης να συμπληρώσουν τους νόμους βάσει των οποίων έγιναν οι περικοπές και έχουν κριθεί παράνομοι (νόμοι 4051 και 4093 του 2012, αλλά και να γράψουν με σαφήνεια ότι επιφυλάσσονται κάθε νόμιμου δικαιώματός τους λόγω ελλιπούς απάντησης από το Ταμείο.
Σε κάθε περίπτωση όσοι θέλουν να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη μπορούν να καταθέσουν αγωγές κατά του ΕΦΚΑ και του ΕΤΕΑΕΠ αλλά σε κάθε περίπτωση η επιστροφή των μειώσεων δεν είναι εξασφαλισμένη.

epirusblog.gr
5 of 5
Βήμα βήμα η διεκδίκηση των αναδρομικών από τις μειώσεις στις συντάξεις
epirusblog.gr
5 of 5
πολιτική 3058668891460208340
item