Πρώτες βολές από Φίλη: Το πείραμα θα αποτύχει...

Πρώτες βολές από Φίλη: Το πείραμα θα αποτύχει...

Έπειτα από αρκετές εβδομάδες πολιτικής αφωνίας, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης, με ένα άρθρο του στην «Εφημερίδα των Συντακτών» επιστρέφει στον δημόσιο διάλογο εξαπολύοντας βέλη εναντίον του πρωθυπουργού και προέδρου του  ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα.

«Η χώρα βγαίνει από το τρίτο μνημονιακό πρόγραμμα, δεν βγαίνει όμως ακόμη από την κρίση» ξεκινά το άρθρο του ο Νίκος Φίλης κάνοντας λόγο για «μνημονιακές δεσμεύσεις από τις οποίες πρέπει σταδιακάκαι με ρήξεις να απομακρυνθούμε», χρησιμοποιώντας μια φρασεολογία που θολώνει το κυβερνητικό αφήγημα πως τα μνημόνια τελείωσαν και η χώρα διαχειρίζεται τις τύχες της αυτοδύναμη.

Ο βουλευτής Α' Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ ζητά να ανανεωθεί ο αριστερός ριζοσπαστισμός, προτείνει ανανέωση του πολιτικού σχεδίου του κυβερνώντος κόμματος με συμμαχίες στη βάση προγραμματικών συγκλίσεων και λέει όχι στον μετασχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να γίνει αποδεκτός από άλλες δυνάμεις.   

«Τέτοια πειράματα, με την εξάλειψη της αριστερής ταυτότητας, τη μετατόπιση στο Κέντρο και την επικράτηση αρχηγοκεντρικών μοντέλων, όπου επιχειρήθηκαν (πχ στην Ιταλία) είχαν κακό τέλος» είναι το δηλητηριώδες καρφί του Νίκου Φίλη για τον Αλέξη Τσίπρα.
Λίγα μόνο 24ωρα μετά τον ανασχηματισμό και την υπουργοποίηση κολλητών και φίλων του πρωθυπουργού, ο κ. Φίλης που στο παρελθόν δεν έχει κρύψςι τη διάθεσή του να λειτουργήσει σαν την αριστερή συνείδηση του ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν λειτουργεί αξιοκρατικά! 


«Η λειτουργία του κόμματος πρέπει να αποτυπωθεί στο τρίπτυχο Δημοκρατία - Συλλογικότητα - Αξιοκρατία. Πάσχουμε και από τα τρία» είναι το μήνυμα του Νίκου Φίλη στον Αλέξη Τσίπρα και στον νέο γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ Πάνο Σκουρλέτη.

Διαβάστε το άρθρο του Νίκου Φίλη στην Εφημερίδα των Συντακτών:

«Η χώρα βγαίνει από το τρίτο μνημονιακό πρόγραμμα, δεν βγαίνει όμως ακόμη από την κρίση. Δημιουργούνται νέες δυνατότητες που συνυπάρχουν με τις μνημονιακές δεσμεύσεις από τις οποίες πρέπει σταδιακά και με ρήξεις να απομακρυνθούμε. Σε αυτή την πορεία θα υπάρξουν βαθιές πολιτικές ανακατατάξεις στην Ελλάδα και στην Ευρώπη.

Προϋπόθεση για την πορεία ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ είναι οι προγραμματικές επανατοποθετήσεις και η επιβεβαίωση της αριστερής φυσιογνωμίας του. 

Τώρα που ο μνημονιακός έλεγχος χαλαρώνει, μπορούμε να διαμορφώσουμε ένα δικό μας πρόγραμμα εθνικής και παραγωγικής ανασυγκρότησης που θα μας επιτρέψει να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη των μεσαίων και λαϊκών τάξεων και κυρίως της νεολαίας. 

Με την ανανέωση του αριστερού ριζοσπαστισμού μας, να αποτελέσουμε δημοκρατικό ανάχωμα στη δεξιά παλινόρθωση αλλά και στην απογοήτευση και την απομάκρυνση των πολιτών και κυρίως των νέων ανθρώπων από την πολιτική. 

Η διαδικασία αυτή δεν πρέπει να γίνει από τα πάνω, ούτε να μετατραπεί σε άλλοθι ειλημμένων κυβερνητικών αποφάσεων. 

Ο κυβερνητισμός απονευρώνει ιδεολογικοπολιτικά το κόμμα, το αποσυνθέτει σε δίκτυα εξυπηρετήσεων, ενώ ταυτόχρονα αδυνατίζει και την κυβερνητική προσπάθεια που χρειάζεται λαϊκή στήριξη και όχι ανάθεση. 

Πρέπει τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ να αποκτήσουν τα κυριαρχικά τους δικαιώματα. Να συζητούν και να αποφασίζουν για τη δυνατότητα εναλλακτικών δημόσιων πολιτικών. Γι' αυτό χρειάζεται να γίνει Προγραμματικό Συνέδριο ανοιχτό στην κοινωνία και σε κάθε ζωντανή έκφρασή της.

Η πολιτική συμμαχιών είναι αναγκαία στη βάση προγραμματικών συγκλίσεων και ενός ανανεωμένου πολιτικού σχεδίου, χωρίς να επιδιώκουμε εμείς να γίνουμε κάτι άλλο για να είμαστε αποδεκτοί από άλλες δυνάμεις. 


Τέτοια πειράματα, με την εξάλειψη της αριστερής ταυτότητας, τη μετατόπιση στο Κέντρο και την επικράτηση αρχηγοκεντρικών μοντέλων, όπου επιχειρήθηκαν (πχ στην Ιταλία) είχαν κακό τέλος. 

Να αντισταθούμε, ταυτόχρονα, στην πίεση να οικειοποιηθεί ένα αριστερό κόμμα νεοφιλελεύθερες πολιτικές που εκβιαστικά μας επιβλήθηκαν και να αποφύγουμε,βεβαίως, τη μανιχαϊστική και σεχταριστική αντίληψη για την πολιτική «εμείς εναντίον όλων».

Η λειτουργία του κόμματος πρέπει να αποτυπωθεί στο τρίπτυχο Δημοκρατία - Συλλογικότητα - Αξιοκρατία. Πάσχουμε και από τα τρία. 


Με ένα νέο πολιτικό σχέδιο που θα αφορά το Πρόγραμμα, τις συμμαχίες και τη δημοκρατική λειτουργία, ο ΣΥΡΙΖΑ, σε αντιστοιχία με τη χώρα, μπορεί να επιστρέψει, ισχυρός και συντεταγμένος, στην «αριστερή κανονικότητα» και να διεκδικήσει τη νίκη στις εκλογές».
epirusblog.gr
5 of 5
Πρώτες βολές από Φίλη: Το πείραμα θα αποτύχει...
epirusblog.gr
5 of 5
πολιτική 8537015110528740409
item