“Πετάει” ποτέ το Μάτι σας; Τι σημαίνει και τι πρέπει να κάνετε

“Πετάει” ποτέ το Μάτι σας; Τι σημαίνει και τι πρέπει να κάνετε

Το να “πετάει” το μάτι μας μπορεί να γίνει κάτι πολύ ενοχλητικό και άβολο. Πιθανότατα το έχετε νιώσει αρκετές φορές και πάντα φαίνεται σαν να δημιουργείται από το πουθενά. Τη μία στιγμή όλα είναι μια χαρά και δευτερόλεπτα αργότερα νιώθουμε πως το μάτι μας είναι έτοιμο να βγει από τη θέση του.

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ όμως τι μπορεί να προκαλεί αυτή τη σύσπαση; Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι σπασμών και ο κάθε ένας θεωρείται διαφορετική κατάσταση από τους άλλους και προκαλείται από διαφορετικά αίτια.

Η πιο συνηθισμένη κατάσταση είναι η μυοκυμία. Επηρεάζει μόνο το βλέφαρο και μάλιστα μόνο ένα βλέφαρο τη φορά. Κρατάει λίγη ώρα αλλά ίσως επαναλαβμάνεται για μερικές ώρες ή ακόμα και μέρες και μπορεί να γίνει πολύ ενοχλητικό.

Οι συσπάσεις αυτές προκαλούνται από μικροσκοπικούς μύες και νεύρα που βρίσκονται γύρω από το μάτι. Όπως κάθε άλλος μυς και οι μυς των ματιών μπορούν να συσπώνται ανεξέλεγκτα. Αυτός ο τύπος συσπάσεων δεν είναι κάτι ανησυχητικό και είναι αρκετά συνηθισμένος.

Ένας λιγότερο συνηθισμένος τύπος συσπάσεων είναι ο βλεφαροσπασμός, κατά τον οποίο συσπώνται και τα δύο βλέφαρα. Αυξάνεται σε ένταση τόσο, που μπορεί να οδηγήσει ακόμα και στη τύφλωση. Ωστόσο, είναι μια πολύ σπάνια πάθηση και εάν σας συμβεί ποτέ, απευθυνθείτε αμέσως σε ένα γιατρό.

Ενώ οι επιστήμονες ακόμα δεν έχουν συμφωνήσει τι προκαλεί αυτές τις συσπάσεις, έχουν περιορίσει τους παράγοντες που τις επηρεάζουν.

Στο βίντεο που ακολουθεί θα δείτε τον Dr. Matthew Palmer να μιλάει για το θέμα και να καθησυχάζει λέγοντας πως δεν θα πρέπει να ανησυχούμε για την υγεία μας και πως δεν είναι κάτι σοβαρό.


Δείτε τι μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε την ένταση και τη συχνότητα ενός τέτοιου συμβάντος, σε περίπτωση που σας ξανασυμβεί:

1) Χαλαρώστε: Όσο πιο χαλαροί είστε, τόσο πιο δύσκολο είναι να έχετε συσπάσεις στα μάτια σας. Το άγχος είναι ένας από τους βασικούς παράγοντες της μυοκυμίας.

2) Πάρτε έναν καλό ύπνο: Όσο πιο κουρασμένοι είστε, τόσο πιο πιεσμένο είναι το σώμα σας και ειδικά τα μάτια σας.

3) Καφεΐνη: Η καφεΐνη μπορεί να το προκαλέσει λόγω του ότι επηρεάζει τα νεύρα, οπότε εάν έχετε σοβαρό θέμα, καλό θα ήταν να μειώσετε τους καφέδες που πίνετε.

Αυτοί οι 3 παράγοντες συμβάλλουν στο “πέταγμα” του ματιού, αλλά πιθανώς να υπάρχουν και άλλες αιτίες. Υπάρχουν κάποιες θεραπείες που μπορεί να σας βοηθήσουν. Το Botox φαίνεται επίσης να είναι αποτελεσματικό στο να ελέγξουμε τους μυς γύρω από τα μάτια.

Ωστόσο, τις περισσότερες φορές οι σπασμοί θα φύγουν από μόνοι τους και δεν είναι τόσο έντονοι που να επηρεάζουν σημαντικά τις ζωές μας.

Τέλος, δεν υπάρχουν νευρολογικά προβλήματα που να σχετίζονται με τους σπασμούς αυτούς, οπότε μην φοβάστε όταν συμβαίνουν. Είναι κάτι συνηθισμένο και θα περάσει σύντομα. 

Πηγή: https://ift.tt/2camdcI
epirusblog.gr
5 of 5
“Πετάει” ποτέ το Μάτι σας; Τι σημαίνει και τι πρέπει να κάνετε
epirusblog.gr
5 of 5
ενδιαφέροντα 7337972694458693716
item