Γιάννενα: ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ - Σημείο αναφοράς η Μονάδα Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής

Γιάννενα: ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ - Σημείο αναφοράς η Μονάδα Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής
Μέσα στο 2017 η Μονάδα αντιμετώπισε 450 περιπτώσεις υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, από ολόκληρη την χώρα, ενώ είναι η μοναδική Μονάδα, δημόσιου νοσοκομείου που εφαρμόζεται προεμφυτευτική γενετική διάγνωση - Συνεχίζει να πρωτοπορεί και να καινοτομεί το ΠΠΓΝΙ
Μεταξύ των κορυφαίων νοσοκομείων της χώρας, εξακολουθεί να βρίσκεται το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, που με μέσα από τις επιτυχίες και την πρωτοπορία των ιατρών του και των Κλινικών του, αναδεικνύει σημαντικά γεγονότα, που δείχνουν το δρόμο και σε άλλα δημόσια νοσοκομεία.
Ένα από τα χαρακτηριστικά παραδείγματα της πρωτοπορίας των Κλινικών του ΠΠΓΝΙ, είναι και η πρότυπη για ολόκληρη την Ελλάδα, Μονάδα Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής της Μαιευτικής και Γυναικολογικής Κλινικής, η μοναδική Μονάδα δημόσιου νοσοκομείου που εφαρμόζεται προεμφυτευτική γενετική διάγνωση.
Σύμφωνα μάλιστα με τα επίσημα στοιχεία, που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα, μόνο μέσα στο 2017, η Μονάδα αντιμετώπισε 450 περιπτώσεις υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, από ολόκληρη την Ελλάδα, αριθμός ιδιαίτερα αυξημένος που δείχνει, την ανοδική πορεία την οποία ακολουθεί τα τελευταία χρόνια, συμβάλλοντας παράλληλα στην ανάπτυξη του εσωτερικού ιατρικού τουρισμού.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ και τις δηλώσεις των Καθηγητών, ζευγάρια από ολόκληρη την Ελλάδα, με το όνειρο της απόκτησης παιδιού, απευθύνονται στην πιστοποιημένη Μονάδα, λόγω της ποιότητας ιατρικών υπηρεσιών που προσφέρει, αλλά και για την προεμφυτευτική γενετική διάγνωση. Το τελευταίο δεδομένο είναι άλλωστε αυτό που την καθιστά και πρότυπο.
Σε ότι αφορά μάλιστα την εφαρμογή της προεμφυτευτικής γενετικής διάγνωσης, είναι μια εργαστηριακή διαδικασία, η οποία χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με την εξωσωματική γονιμοποίηση και συμβάλλει στη μείωση του κινδύνου μετάδοσης κληρονομικών ασθενειών. Κάποιες κοινές κληρονομικές ασθένειες οφείλονται σε ένα μόνο γονίδιο, όπως η κυστική ίνωση, ή η δρεπανοκυτταρική αναιμία ενώ άλλες οφείλονται σε «δομικές» αλλαγές των χρωμοσωμάτων των γονέων.
Δηλώσεις για τη Μονάδα έκανα χθες στα τοπικά ΜΜΕ, τόσο ο Καθηγητής Γενετικής, Γιάννης Γεωργίου, όσο και ο Καθηγητής Μαιευτικής Γυναικολογίας, Κώστας Ζηκόπουλος.
Σύμφωνα με τον κ. Γεωργίου, η Μονάδα Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, έχει αντιμετωπίσει με επιτυχία περιπτώσεις, όχι μόνο μεσογειακής αναιμίας και κυστικής ίνωσης, αλλά ακόμη και κληρονομικού καρκίνου. Το 50% των γυναικών που απευθύνονται είναι ηλικίας άνω των 37 ετών. Αποτέλεσμα αυτού του γεγονότος είναι να έχουν μειωθεί σημαντικά οι πιθανότητες να αποκτήσουν παιδί.
Η χθεσινή συνέντευξη τύπου των δύο Καθηγητών δόθηκε με αφορμή την επιστημονική εκδήλωση «Νεότερα Δεδομένα στην Υπογονιμότητα και Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή» που θα διεξαχθεί στα Ιωάννινα και συγκεκριμένα στο ξενοδοχείο «Du Lac», από τις 14 έως τις 16 Σεπτεμβρίου.
Όπως είπαν οι κ.κ. Γεωργίου και Ζηκόπουλος, τα ζευγάρια, θα πρέπει να αποφασίζουν τεκνοποίηση πιο νωρίς και όσο βρίσκονται ακόμη σε αναπαραγωγική ηλικία και να μην περιμένουν να γίνουν γονείς, ακολουθώντας αμφιλεγόμενες θεραπείες.
Η επιστημονική εκδήλωση
Εξάλλου, αναφορά έκαναν οι δυο Καθηγητές και στην επιστημονική εκδήλωση «Νεότερα Δεδομένα στην Υπογονιμότητα και Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή», μια εκδήλωση που αποτελεί πρωτοβουλία της Μονάδας Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής της Μαιευτικής και Γυναικολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων και της Ελληνικής Εταιρείας Γονιμότητας και Στειρότητας.
Όπως ανέφερε ο κ. Ζηκόπουλος, στο Συνέδριο θα τεθούν επί τάπητος όλα τα νέα δεδομένα και σημαντικές εξελίξεις των τελευταίων ετών στον τομέα της Αναπαραγωγικής Ιατρικής.
Επιστήμονες από τα μεγαλύτερα δημόσια και ιδιωτικά Νοσηλευτικά και Πανεπιστημιακά Ιδρύματα της Ελλάδας και του εξωτερικού που έχουν διακριθεί στους τομείς της Υπογονιμότητας και της Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, αλλά και διεθνώς αναγνωρισμένοι επιστήμονες του εξωτερικού, θα βρεθούν στα Ιωάννινα, προκειμένου να συμμετέχουν στο Συνέδριο παρουσιάζοντας καινοτόμα θέματα.
Μεταξύ αυτών, είναι και οι αποβολές που απασχολούν πολλές γυναίκες, η αποτυχία εμφυτεύσεων και η διατήρηση της γονιμότητας σε γυναίκες και άνδρες με καρκίνο.
Σκοπός των διοργανωτών, είναι η συνάντηση αυτή, να δώσει την δυνατότητα της παρακολούθησης των εξελίξεων στο κλινικό αλλά και στο ερευνητικό πεδίο της Μαιευτικής - Γυναικολογίας, με έμφαση στην Υπογονιμότητα και Υποβοηθούμενη αναπαραγωγή δημιουργώντας ένα επιστημονικό πρόγραμμα το οποίο καλύπτει ένα ευρύ φάσμα θεμάτων που ο σύγχρονος κλινικός και εργαστηριακός επιστήμονας καλούνται να αντιμετωπίσουν από κοινού.
Οι εργασίες της επιστημονικής εκδήλωσης, θα ξεκινήσουν την Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου, στις 10.00 το πρωί, ενώ η τελετή έναρξης θα πραγματοποιηθεί την ίδια ημέρα στις 20:15 στην αίθουσα «Πανδώρα Γ’», στο κεντρικό κτίριο του ξενοδοχείου Du Lac.
Το πρόγραμμα του συνεδρίου περιλαμβάνει επίσης Προσυνεδριακό Σεμινάριο που απευθύνεται κυρίως σε ειδικευόμενους και φοιτητές, Θεωρητικό Σεμινάριο στην Υστεροσκόπηση και Στρογγυλό τραπέζι με θέμα «Ο ρόλος της Μαίας στην Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή».
Ειδικότερα, το Προσυνεδριακό Σεμινάριο, θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου και ώρα 18:00-20:30, στο Αμφιθέατρο του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ιωαννίνων. Η εγγραφή στις εργασίες του Συνεδρίου είναι δωρεάν, ενώ χορηγούνται 20 μόρια συνεχιζόμενης Ιατρικής Εκπαίδευσης (CME- CPD credits) από τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο.
anex.gr
epirusblog.gr
5 of 5
Γιάννενα: ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ - Σημείο αναφοράς η Μονάδα Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής
epirusblog.gr
5 of 5
Ιωάννινα 1065722518415580152
item