Γιάννενα: Μεγάλη η συμμετοχή στο Γλέντι Αλληλεγγύης

Γιάννενα: Μεγάλη η συμμετοχή στο Γλέντι Αλληλεγγύης
Με τη συμμετοχή χιλιάδων κόσμου πραγματοποιήθηκε και φέτος για 5η χρόνια, το  Γλέντι Αλληλεγγύης που διοργάνωσαν τα ταξικά σωματεία Ιωαννίνων  που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, με τη στήριξη της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου.
Στο γλέντι συμμετείχαν μαζικά πρόσφυγες και μετανάστες  σχεδόν απ’ όλες τις χώρες της Μέσης Ανατολής που φιλοξενούνται στις δομές  του νομού. Τους υποδέχτηκαν ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Νίκος Έξαρχος,  μέλη της διοίκησης  και των Δ.Σ. των Σωματείων.
Οι πρόσφυγες παρασκεύασαν και σέρβιραν φαγητά από τον τόπο τους που τα πρόσφεραν στη συνέχεια στους συμμετέχοντες στο γλέντι. 
Τέλος παρουσίασαν παραδοσιακούς  χορούς, ενώ παιδιά από τη δομή προσφύγων Δολιανών με τους εκπαιδευτικούς τους απέδωσαν καταχειροκροτούμενα  το θεατρικό: «Το χαρούμενο λιβάδι» με θέμα τη διαφορετικότητα και την εναντίωση στον ρατσισμό.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης βραβεύτηκαν οι μαθητές των Λαϊκών φροντιστηρίων που πέτυχαν στις πανελλαδικές εξετάσεις, οι οποίοι ευχαρίστησαν τους καθηγητές τους, που αφιλοκερδώς τους βοήθησαν στον αγώνα τους για την κατάκτηση της γνώσης, προσφέροντας την ταξική τους αλληλεγγύη.
Την κεντρική ομιλία στο γλέντι έκανε ο Κώστας Ηλίας Γραμματέας του Εργατικού κέντρου ο οποίος τόνισε τα εξής: «Βρισκόμαστε εδώ για 5η συνεχή  χρονιά, στο μεγάλο γλέντι αλληλεγγύης των ταξικών σωματείων. 
Το γεγονός αυτό από μόνο του  αποδεικνύει ότι η δράση του ταξικού κινήματος στα Γιάννενα σηκώνει ψηλά τη σημαία της λαϊκής αλληλεγγύης, πατάει στις ανάγκες της εργατικής τάξης να αντέξει τον πόλεμο που της κηρύξανε όλα αυτά τα χρόνια.
Εμείς παλεύουμε να αντέξουμε τις δυσκολίες, να τις νικήσουμε, βάζοντας πλώρη -η εργατική τάξη της Ελλάδας και όλων των χωρών- για ένα κόσμο χωρίς πολέμους, εκμετάλλευση και προσφυγιά.
Ως διοίκηση του ΕΚΙ και εκφράζοντας τα Διοικητικά Συμβούλια των σωματείων που διοργανώνουν τη σημερινή εκδήλωση, νιώθουμε υπερηφάνεια με την παρουσία πάνω από 500 μετανάστών και προσφύγων, από τις χώρες της Μ. Ανατολής, το Κουρδιστάν, τη Συρία, το Ιράν, το Αφγανιστάν, το Κουβέιτ. Καταφέραμε έστω και με συμβολικό τρόπο να κάνουμε πράξη το σύνθημα που μας καθοδηγεί : προλετάριοι όλων των λαών ενωθείτε.
Η προσπάθεια μας αυτή, σ’ένα πράγμα στοχεύει: να αποκαλύψει τη δύναμή μας.
Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, με ιδιαίτερη ένταση αυτές τις μέρες αλλά και όλο το προηγούμενο διάστημα, προσπαθεί να μας βάλει να πιστέψουμε ότι οι μαύρες μέρες τελείωσαν, τα πέτρινα χρόνια είναι πίσω. Ήδη έχει ξεκινήσει εκστρατεία για τη δίκαιη ανάπτυξη. Ας δούμε λοιπόν. 
Ποια είναι αυτή η δίκαιη ανάπτυξη στον τόπο μας;  Ας βρεθεί ένας λογικός άνθρωπος στο νομό να μας πει ποια λογική θέλει 5 βιομηχανίες μέσα στην κρίση να χουν μαζέψει έσοδα 4,5 δις εκατομμύρια ευρώ, να μοιράζονται 125 εκατομμύρια κέρδη, σε 6 χρόνια που εμείς είδαμε τις τσέπες μας να αδειάζουν. 
Να μας κλέβουν τον ιδρώτα μας, να μας αρπάζουν από τη φορολογία, να απειλούν να πάρουν τα σπίτια μας, να αφήνουν τα παιδιά μας εκτός των Πανεπιστημίων και της μόρφωσης που τους αξίζουν. Οι κόποι που δίνει η εργατική τάξη της ανήκουν. Μ αυτό το σύνθημα πορευόμαστε και λέμε ότι είμαστε δυνατοί.
Φίλες και Φίλοι, η κυβέρνηση τάζει μονότονα ότι θα μπορέσει να πάρει πίσω τη μείωση των συντάξεων που έχει ψηφίσει. Ότι θα αυξήσει τον κατώτατο μισθό, θα καταργήσει τον υποκατώτατο. 
Με το κύρος που έχουμε ότι είπαμε πάντα την αλήθεια, το λέμε ξεκάθαρα. Είναι ψέματα μπροστά στις κάλπες.  Είναι ψέματα μπροστά στην προσπάθεια να κερδίσουν χρόνο για τα αφεντικά τους.
Πάνε 2 χρόνια τώρα που το ταξικό εργατικό κίνημα στα Γιάννενα και σε όλη την Ελλάδα, πέρα από τη σημαία αυτού του οικονομικού πολέμου, σηκώνει και την ανάγκη της σημαίας να παλέψουμε ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο. 
Ο Υπουργός Εξωτερικών ανακοίνωσε πριν μερικές βδομάδες ότι δε σκόπευε να πάει διακοπές αν δε κλείσει η συμφωνία με την Αλβανία για την οριοθέτηση της ΑΟΖ στο Β. Αιγαίο, δηλαδή τη «μπίζνα» με τα πετρέλαια και το φυσικό αέριο. 
Δεν έχουμε καμία αυταπάτη ότι αν είναι να κλείσει μια τέτοια συμφωνία -γιατί πολλοί έχουν συμφέρον να μη κλείσει- αυτή θα είναι σε βάρος των λαών της Αλβανίας και της Ελλάδας. 
Κι επειδή είμαστε ακριτική περιοχή και συνορεύουμε, κι επειδή για πάνω από 30 χρόνια έχουμε μάθει να συνυπάρχουμε, δε πρέπει να κάνουμε το λάθος και να στοιχηθούμε πίσω από την αστική τάξη της κάθε χώρας, ταυτίζοντας τα δικά μας συμφέροντα με τα δικά τους.
Δε τα λέμε για να τρομάζουμε. Τα λέμε για να προετοιμάζουμε. Γιατί η Εργατική Τάξη, πέρα από τον αγώνα για το καθημερινό μεροκάματο, πρέπει να παλέψει σήμερα, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, να απεμπλακεί η χώρα μας από τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς του ΝΑΤΟ και της ΕΕ και όσους άλλους συμμετέχει».
Κλείνοντας  απεύθυνε κάλεσμα οργάνωσης στα σωματεία. Κάλεσε τους εργαζόμενους «να γίνουν στο πλάι των ταξικών συνδικάτων, συμπορευτές ενός αγώνα που ο ιδρώτας θα κατατίθεται για το καλύτερο μέλλον των παιδιών μας» όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.
Η εκδήλωση συνεχίστηκε μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες με το παραδοσιακό συγκρότημα  των Σταύρου Καψάλη και Ηλία Πλαστήρα όπου  οι παρευρισκόμενοι ξεφάντωσαν με γλέντι και χορό.
vimanews.gr
epirusblog.gr
5 of 5
Γιάννενα: Μεγάλη η συμμετοχή στο Γλέντι Αλληλεγγύης
epirusblog.gr
5 of 5
Ιωάννινα 2846438928159871164
item