Γιάννενα: Επεμβάσεις, αφού «ηρεμήσει» η περιοχή

                     Γιάννενα: Επεμβάσεις, αφού «ηρεμήσει» η περιοχή

Σε δύσκολη υπόθεση αναδεικνύεται η απομάκρυνση του μεγάλου βράχου από το οδόστρωμα στην εθνική οδό Ιωαννίνων-Τρικάλων, στο τμήμα Βοτονόσι-Μέτσοβο.

Απαντώντας σε σχόλιο της «Τσιμπίδας», η περιφέρεια Ηπείρου δίνει λεπτομέρειες για το κατολισθητικό φαινόμενο στην περιοχή και τους κινδύνους που υπάρχουν, ενώ σημειώνει ότι, όπως σε κάθε ανάλογη περίπτωση, επενέβη άμεσα, απομάκρυνε μπάζα και βράχους, που είχαν καλύψει το οδόστρωμα, δίνοντας πρόσβαση στους κατοίκους και στους διερχομένους.

Όμως, όπως σημειώνει, πράγματι στο σημείο, μετά τη μεγάλη κατολίσθηση που σημειώθηκε την περασμένη άνοιξη, δεν έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες αποκόλλησης και απομάκρυνσης ενός βράχου τεραστίου μεγέθους, καθώς και έκτασης της περιοχής, που βρίσκεται ακόμη σε «κίνηση».
«Αυτό δεν οφείλεται ούτε σε αδιαφορία, ούτε σε παράλειψη, αλλά σε εισηγήσεις τεχνικών και γεωλόγων για δύο λόγους», τονίζει η περιφέρεια. 
Ο πρώτος είναι ότι, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που υπάρχουν, το φαινόμενο της κατολίσθησης είναι δυνατόν να έχει συνέχεια, οπότε οι απαραίτητες επεμβάσεις θα πρέπει να γίνουν αφού «ηρεμήσει» η περιοχή και ο δεύτερος ότι η αποκόλληση του βράχου μπορεί να συμπαρασύρει και τμήματα εδάφους, από τα οποία διέρχεται το δίκτυο της ΔΕΗ, το οποίο πρέπει να μετακινηθεί, διαδικασία κάθε άλλο παρά εύκολη.
Επίσης, σοβαρό ζήτημα υπάρχει με τη διέλευση -κάτω ακριβώς από το σημείο της κατολίσθησης- της Εγνατίας Οδού, οπότε τυχόν κατάπτωση τμημάτων του βράχου, ενδέχεται να προκαλέσουν άλλους είδους προβλήματα.
«Εκείνο που μπορεί να γίνει και εξετάζεται την τρέχουσα περίοδο, είναι η προσωρινή ασφαλτόστρωση του διανοιγμένου τμήματος του δρόμου, που έχει καταστραφεί από την κατάπτωση», αναφέρεται στην απάντηση.

epirusblog.gr
5 of 5
                     
Γιάννενα: Επεμβάσεις, αφού «ηρεμήσει» η περιοχή
epirusblog.gr
5 of 5
                     
Ιωάννινα 4479684353326912544
item