Άρτα: ΤΟ ΞΕΝΙΑ ΑΡΤΑ ΘΑ ΦΙΛΟΞΕΝΕΙ ΒΙΒΛΙΑ ΚΑΙ ΜΟΥΣΙΚΗ Άρτα: ΤΟ ΞΕΝΙΑ ΑΡΤΑ ΘΑ ΦΙΛΟΞΕΝΕΙ ΒΙΒΛΙΑ ΚΑΙ ΜΟΥΣΙΚΗ | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Άρτα: ΤΟ ΞΕΝΙΑ ΑΡΤΑ ΘΑ ΦΙΛΟΞΕΝΕΙ ΒΙΒΛΙΑ ΚΑΙ ΜΟΥΣΙΚΗ

Άρτα: ΤΟ ΞΕΝΙΑ ΑΡΤΑ ΘΑ ΦΙΛΟΞΕΝΕΙ ΒΙΒΛΙΑ ΚΑΙ ΜΟΥΣΙΚΗ
Η Αρτα είναι γνωστή για το ξακουστό γεφύρι της στις όχθες του Αραχθου, που κατασκευαζόταν από το 1602 ώς το 1606 και για να στεριώσει, σύμφωνα με την παράδοση, χρειάστηκε να θυσιαστεί η γυναίκα του πρωτομάστορα...

Τα σύγχρονα «γιοφύρια της Αρτας» διαρκούν πολύ περισσότερο, παρά τις αλματώδεις εξελίξεις της τεχνικής και της τεχνολογίας, αλλά ουδείς αρμόδιος έδειξε ευθιξία, ούτε ζητήθηκε κάποια παραίτηση για τα δισεκατομμύρια ευρώ που φόρτωσαν οι καθυστερήσεις στις πλάτες των φορολογουμένων.

Το τοξωτό πέτρινο γεφύρι πάντως δεν είναι το μόνο αλλά ούτε και το πιο σπουδαίο σημάδι της ιστορίας της πόλης. Αποικία των Κορινθίων, η Αρτα ιδρύθηκε το 630 π.Χ. ως Αμβρακία, όνομα που πήρε από την κόρη του περίφημου τοξότη Μελανέα, γιου του Απόλλωνα, στον οποίο ήταν αφιερωμένα ο ναός και το θέατρο της πόλης.

Η ετυμολογία της ονομασίας παραπέμπει σε βραχώδη ακτή που βάλλεται από όλες τις πλευρές. Εχει ενδιαφέρον ότι η αρχαία πόλη είχε δημοκρατικό πολίτευμα από το 528 π.Χ., πολύ πριν από την Αθήνα του Κλεισθένη.

Στην αρχή γνώρισε μεγάλη άνθηση, αλλά ακολούθησαν εποχές δύσκολες μέχρι το 232 π.Χ., οπότε έγινε η έδρα του «Κοινού των Ηπειρωτών», της πρώτης ομοσπονδιακής ένωσης σε όλη την Ευρώπη.

Το 31 π.Χ., μετά τη ναυμαχία στο Ακτιο, η πόλη ερήμωσε με εντολή των Ρωμαίων κατακτητών και οι περισσότεροι κάτοικοί της μεταφέρθηκαν βίαια στη Νικόπολη.

Το μνημείο
Picture
Το 1205 έγινε έδρα του Δεσποτάτου της Ηπείρου, ένα από τα κράτη που προέκυψαν μετά την πρώτη κατάλυση της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας από τους σταυροφόρους.

Εκείνη την περίοδο απέκτησε το σημερινό της όνομα, που προέρχεται από το ρήμα αρτίζομαι και αποδίδεται στον εύφορο κάμπο της στον οποίο τότε καλλιεργούσαν σιτηρά. Παρέμεινε στην οθωμανική κυριαρχία ώς το 1881, οπότε μαζί με τη Θεσσαλία, προσαρτήθηκαν στο ελληνικό κράτος.

Τη μακραίωνη πορεία της Αρτας αποτυπώνει με τον πιο αδιάψευστο τρόπο το εντυπωσιακό, αλλά παραλημένο φρούριό της στον λόφο Περάνθη.

Εχουν διασωθεί τα θεμέλια και μερικά τμήματα των τειχών της αρχαίας Αμβρακίας του 5ου-4ου π.Χ. αιώνα, πάνω στα οποία χτίστηκε το μεσαιωνικό κάστρο που θεωρείται από τα σπουδαιότερα δείγματα της βυζαντινής οχυρωματικής τεχνικής.

Οικοδομήθηκε επί δεσποτείας του Μιχαήλ Β΄ Αγγέλου, η οποία διήρκεσε από το 1230 ώς το 1268. Μικρές επισκευές είχαν γίνει με εντολή του Αλή πασά, αλλά οι σημαντικότερες παρεμβάσεις υλοποιήθηκαν τον 18ο αιώνα όταν η περιοχή παρέμενε ακόμη στον έλεγχο των Οθωμανών.

Tο εντυπωσιακών διαστάσεων μνημείο, με την πανοραμική θέα σε όλη την περιοχή, αποτελείται από το κυρίως φρούριο, τα μικρά εξωτερικά περιτειχίσματα και το εσωτερικό οχυρό.

Μοναδικό ιστορικό κτίσμα είναι ένα εκκλησάκι, που θεωρείται απομεινάρι της κατοικίας των αρχόντων της βυζαντινής περιόδου.

Αυτή η ιστορική γωνιά επιλέχθηκε το 1958 για να χτιστεί το «Ξενία». Ηταν μέρος ενός υποδειγματικού προγράμματος του τότε ΕΟΤ που περιλάμβανε την κατασκευή μικρών ξενοδοχείων-μπουτίκ με στόχο την προσέλκυση τουριστών ιδιαίτερων απαιτήσεων.

Φέρουν τη σφραγίδα του κορυφαίου αρχιτέκτονα Αρη Κωνσταντινίδη, που είχε επιλέξει ο ίδιος τις τοποθεσίες και ως αντιστάθμισμα για τις ανορθόδοξες παρεμβάσεις είχε επιβάλει ειδικό καθεστώς δόμησης ώστε να συνυπάρχουν αρμονικά με τον περιβάλλοντα χώρο, τη φύση αλλά και την Ιστορία.

Ο σχεδιασμός του συγκεκριμένου «Ξενία» είχε ανατεθεί το 1958 στον Διονύση Ζήβα (1928-2018). Ο σπουδαίος αρχιτέκτονας και καθηγητής του Πολυτεχνείου προσέγγισε με σεβασμό το κάστρο, ζήτησε και πέτυχε να προηγηθούν αρχαιολογικές ανασκαφές, αφού το ξενοδοχείο θα κατασκευαζόταν σε ένα φρούριο με μακραίωνη Ιστορία.

Από σεβασμό στην ιστορικότητα του χώρου, το «αποτύπωμα» του ξενοδοχείου στο έδαφος περιορίστηκε σε 2.000 τετραγωνικά από τα 33.350 τετραγωνικά του ιστορικού κάστρου.

Για τους ίδιους λόγους, το διώροφο κτίσμα διαφοροποιείται ακολουθώντας τις λιτές γραμμές του μοντερνισμού. Διαθέτει μόνον 20 δωμάτια και η δομημένη του επιφάνεια φτάνει τα 4.250 τετραγωνικά, μαζί με τους εντυπωσιακούς κοινόχρηστους χώρους, οι οποίοι συνδέθηκαν με την κοινωνική ζωή της σύγχρονης Αρτας.

Σε αυτό βοήθησε και το ότι ο δημιουργός του είχε φροντίσει να διαμορφώσει τον περιβάλλοντα χώρο και να προβλέψει μονοπάτια επικοινωνίας με την πόλη.

Το «λουκέτο» του «Ξενία» ήρθε το 1994 και από τότε άρχισε η φθορά των υποδομών του, που ετοίμασε το έδαφος για να αναπτυχθούν σχέδια «αξιοποίησης» με την ιδιωτικοποίησή του.

Βοήθησε σε αυτό η γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ) στις αρχές του 2009, με την οποία είχε γίνει δεκτή η πρόταση τοπικών φορέων να μην κηρυχθεί διατηρητέο.

Ευτυχώς τα σχέδια δεν προχώρησαν και το 2012 η ιδιοκτησία του μεταβιβάστηκε στον δήμο. Η... εκεχειρία κράτησε μόνον δύο χρόνια, καθώς η δημοτική αρχή επανήλθε και κατέθεσε νέα πρόταση στο ΚΑΣ για λειτουργία ξενοδοχειακής μονάδας, που δεν θα μπορούσε να λειτουργήσει χωρίς επεκτάσεις του κτιρίου.

Το αίτημα εξετάστηκε τον Νοέμβριο του 2016 και αυτή τη φορά απορρίφθηκε, μαζί με την υπόδειξη ότι δεν συνάδει με τον χαρακτήρα του κάστρου.

1. 2,5 εκατ. ευρώ
Μετά την τελευταία θετική παρέμβαση του ΚΑΣ, το δημοτικό συμβούλιο της Αρτας επεξεργάστηκε νέα πρόταση για το «Ξενία», που προβλέπει διάσωση των κτιριακών υποδομών για τη δημιουργία χώρου πολιτισμού, στον οποίο θα στεγαστούν η Δημοτική Βιβλιοθήκη και το Ωδείο, που σήμερα χρησιμοποιεί νοικιασμένο κτίριο. 

Θα διαθέτει αίθουσα πολλαπλών χρήσεων και καφετέρια που θα εκχωρηθεί σε ιδιώτη. Η πρόταση του δήμου υποβλήθηκε στο υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, από το οποίο εξασφάλισε χρηματοδότηση 2,5 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ για τα έργα ανακαίνισης.

2. Ο πύργος
Στην είσοδο του κάστρου, το 1875, κατασκευάστηκε ο πανύψηλος πύργος του ρολογιού, που εναρμονίζεται με το φυσικό ανάγλυφο του λόφου Περάνθη και δίνει την εντύπωση ότι είναι έργο «συνομήλικο» με τα ιστορικά τείχη.

3. Ο αρχιτέκτονας
Ο Διονύσης Ζήβας περιλαμβάνεται στους σπουδαίους δασκάλους της Αρχιτεκτονικής Σχολής του Πολυτεχνείου. Ηταν επικεφαλής της πολυπληθούς ομάδας ειδικών που στα τέλη της δεκαετίας του 1970 ανέλαβε την πολεοδομική μελέτη για τη διάσωση της τότε... μπουζουκοκρατούμενης Πλάκας, η οποία οδήγησε στη θεσμοθέτηση μέτρων προστασίας για τη «συνοικία των θεών».

Στην περίπτωση του κάστρου της Αρτας επέλεξε να χωροθετήσει το «Ξενία» πάνω στις παλιές φυλακές, ένα πέτρινο κτίσμα νεότερης και κακής κατασκευής, για να περιορίσει τις παρεμβάσεις στον ιστορικό χώρο.

Πηγή: efsyn.gr
epirusblog.gr
5 of 5
Άρτα: ΤΟ ΞΕΝΙΑ ΑΡΤΑ ΘΑ ΦΙΛΟΞΕΝΕΙ ΒΙΒΛΙΑ ΚΑΙ ΜΟΥΣΙΚΗ
epirusblog.gr
5 of 5
Αρτα 1772472768112053908
Σχόλια
item