Κρίσιμες ώρες για το Ποτάμι: Με ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ ή στην κυβέρνηση;

Κρίσιμες ώρες για το Ποτάμι: Με ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ ή στην κυβέρνηση;
Σύγχιση και εκνευρισμός επικρατεί στις τάξεις του Ποταμιού, με κυρίαρχο το δίλημμα των προεκλογικών συνεργασιών, δίλημμα που εντείνεται όσο πλησιάζει ο χρόνος των εκλογών.
Αυτή τη στιγμή το Ποτάμι (6 βουλευτές) είναι κομμένο στα τέσσερα:
-Όσοι τάσσονται υπέρ της αυτόνομης πορείας του Ποταμιού. Το πικρό διαζύγιο με το ΚΙΝΑΛ δεν έδωσε νέα δυναμική στο κόμμα της Σεβαστουπόλεως, αλλά ο Σταύρος Θεοδωράκης θα ζυγίσει όλες τις πιθανότητες να κατέλθει το Ποτάμι αυτόνομα στις ευρωεκλογές (χωρίς να είναι ο ίδιος υποψήφιος ευρωβουλευτής). 
Η πρότασή του θα κατατεθεί στο προσεχές Συνέδριο του Ποταμιού που θα γίνει τον Οκτώβριο, με κύρια θέματα την έγκριση πολιτικών θέσεων, την πολιτική συνεργασιών και εκλογή νέων ηγετικών οργάνων.
-Αυτοί που θέλουν συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ. «Πρώτο βιολί» σε αυτή την κατεύθυνση είναι ο βουλευτής Σπύρος Δανέλλης. Σε νέες δηλώσεις του, σήμερα, δήλωσε ότι «Η προσωπική μου άποψη είναι ότι το Ποτάμι δεν μπορεί να συνεργαστεί με την ΝΔ. Δεν ισχύει το ίδιο για τον ΣΥΡΙΖΑ, υπάρχουν περιθώρια συνεννόησης αν συνεχίσει την πορεία προσαρμογής στην πραγματικότητα και αυτοκριτικής. 
Υπό προϋποθέσεις μπορεί να γίνει διάλογος μετά τις εκλογές. Τότε θα κληθούμε να απαντήσουμε στα διλήμματα των συνεργασιών. Ο πρωθυπουργός έχασε μια ευκαιρία στην Ιθάκη, γιατί δεν έκανε αυτοκριτική, για το πρώτο εξάμηνο του 2015» ανέφερε ο Σπύρος Δανέλλης μιλώντας στο Ραδιόφωνο 24/7.
-Όσοι αποκλείουν κάθε συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ. Ανάμεσά τους ο Γρηγόρης Ψαριανός, ο Γιώργος Αμυράς και ο Σπύρος Λυκούδης. Σε πρόσφατο άρθρο του στα Νέα, ο κ. Λυκούδης, έγραφε πρόσφατα για τις συνεργασίες «Μπορεί να υπάρξει μια τέτοια συνάντηση, ένα τέτοιο «προοδευτικό μέτωπο» με τη συμμετοχή και του ΣΥΡΙΖΑ; Ισχυρίζομαι ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί σήμερα να εγκαταλείψει τις παθογένειες της γέννησής του, δηλαδή τον διάχυτο μαξιμαλισμό, τον λαϊκισμό, τις ακραίες «αντισυστημικές εξάρσεις». 
Έχω τοποθετηθεί για αυτό προ πολλού σε ανύποπτο χρόνο. Ο ΣΥΡΙΖΑ το 2010 γεννήθηκε και σφραγίστηκε με πολιτική κουλτούρα και συμπεριφορά που δύσκολα μετεξελίσσεται. Αυτό που θα ευχόμουν είναι μια εκρηκτική αλλαγή στο εσωτερικό του που με τη σειρά της θα διαμόρφωνε βεβαίως άλλες καταστάσεις στο σύνολο του χώρου. 
Αυτό όμως είναι αδύνατο όσο κυβερνά. Η πολιτική έχει καλώς ή κακώς σκληρές πλευρές. Η μετεξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ και όλα όσα θα την συνοδεύσουν, αν υπάρξει, περνάει μέσα από την εκλογική – πολιτική του ήττα».
-Όσοι επιθυμούν συνεργασία με τη ΝΔ. Πρωτοστατούν σε αυτή την προσπάθεια ο Γρηγόρης Ψαριανός και ο Γιώργος Αμυράς. Πληροφορίες, μάλιστα, αναφέρουν ότι και οι δύο θα είναι υποψήφιοι με τη ΝΔ στις προσεχείς εκλογές. Αλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε πρόταση στο Ποτάμι να υπάρξει προεκλογική συνεργασία με τη ΝΔ. Στην περίπτωση αυτή, στα ψηφοδέλτια της ΝΔ θα συμμετάσχουν οι νυν βουλευτές Γιώργος Αμυράς, Γρηγόρης Ψαριανός και Γιώργος Μαυρωτάς. Ο Σταύρος Θεοδωράκης δεν θα είναι υποψήφιος με τη ΝΔ, αν ισχύσει αυτή η συμφωνία.
Ο Σπύρος Λυκούδης δέχεται επίσης εισηγήσεις από το περιβάλλον του να συνεργαστεί με τη ΝΔ, αφού αποκλείει κάθε πιθανή συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ.
Φλερτ από τον ΣΥΡΙΖΑ
Την ίδια ώρα, το κυβερνών κόμμα συντηρεί τη συζήτηση να διακόψει την συνεργασία με τους ΑΝΕΛ και να την αντικαταστήσει με κάποιο κόμμα του προοδευτικού χώρου. Και επειδή όλα δείχνουν ότι το ΚΙΝΑΛ δεν ενδίδει σε αυτή τη συζήτηση, προεκλογικά, τα βλέμματα κυβερνητικών στελεχών πέφτουν στο Ποτάμι, το οποίο διαθέτει σήμερα 6 βουλευτές που αρκούν για την κυβερνητική πλειοψηφία.
Πρόσφατα, ο Νίκος Ξυδάκης τροφοδότησε αυτή τη συζήτηση και δήλωσε ότι δεν συντρέχουν πια οι λόγοι συνεργασίας με τους ΑΝΕΛ, μετά το τέλος των μνημονίων:
«Οι συνθήκες που επέβαλαν αυτή την τακτική συμμαχία δεν συντρέχουν πια. Αλλάξαμε ιστορική σελίδα και ο καθένας θα κάνει τους λογαριασμούς του και θα πορευτεί. Η κα Γεννηματά είναι απέναντι. Νομίζω ότι ο κόσμος που ξανάπλασε τη σκέψη του από το 2012 και έκανε τον ΣΥΡΙΖΑ από μικρό μεγάλο κόμμα, δεν άκουσε κανέναν ηγέτη αλλά το ένστικτό του. Υπάρχει μεγάλη προοδευτική πλειοψηφία που πρέπει να ξαναβγει μπροστά».
Από την πλευρά του ο Σταύρος Θεοδωράκης εξακολουθεί να αρνείται κάθε ενδεχόμενο σύμπλευσης με τον κυβερνητικό ΣΥΡΙΖΑ. «Είναι υβριστικό να λέγεται ότι το Ποτάμι θα αντικαταστήσει τους ΑΝΕΛ στη κυβέρνηση με τον ΣΥΡΙΖΑ», αναφέρει ο επικεφαλής του Ποταμιού, αν και πολλοί τον κατηγορούν ότι αφήνει και αυτό το σενάριο ανοιχτό.
epirusblog.gr
5 of 5
Κρίσιμες ώρες για το Ποτάμι: Με ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ ή στην κυβέρνηση;
epirusblog.gr
5 of 5
πολιτική 678301968623020666
item