Ήπειρος: ΑΚΡΙΒΑ ΠΛΗΡΩΝΕΙ Η ΗΠΕΙΡΟΣ ΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ!...

Ήπειρος: ΑΚΡΙΒΑ ΠΛΗΡΩΝΕΙ Η ΗΠΕΙΡΟΣ ΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ!...

Θα μπορούσε η Ελλάδα να επουλώσει τις αμέτρητες «πληγές» με την έξοδό της στις αγορές;

Ημέρα απολογισμού και όχι πανηγυρισμού η σημερινή…

• Μπορεί από σήμερα τυπικά η χώρα μας να… αποχαιρετά τα μνημόνια, ένα γεγονός που η Κυβέρνηση επιχειρεί με κάθε τρόπο να εκμεταλλευτεί για να επιβιώσει πολιτικά, ωστόσο το μέλλον προδιαγράφεται αβέβαιο. 
Κι αυτό γιατί τα πολύ δύσκολα είναι ακόμη μπροστά για τους Έλληνες φορολογούμενους, που θα συνεχίσουν να πληρώνουν ακριβά και την μεταμνημονιακή περίοδο!
Η αυστηρή επιτήρηση της ελληνικής οικονομίας για τα επόμενα χρόνια, δεν αφήνει περιθώρια πανηγυρισμών και προσγειώνει απότομα όλους όσοι νομίζουν ότι από σήμερα ως… δια μαγείας θ’ αλλάξει η καθημερινότητά τους. 
Προβληματισμός…
Απογοητευτική είναι η κατάσταση και στην Ήπειρο, που εάν δεν είχαν πραγματοποιηθεί κάποια οδικά έργα, προγραμματισμένα εδώ και δεκαετίες, δεν υπήρχαν τα ευρωπαϊκά διασυνοριακά προγράμματα και δεν γινόταν σωστή διαχείριση του ΕΣΠΑ, τότε οι παρεμβάσεις στην περιοχή μας θα ήταν μηδενικές! 
Η ιστοσελίδα «typos-i.gr», επεξεργάστηκε στατιστικά στοιχεία των τελευταίων ετών και παρουσίασε με αριθμούς την εικόνα της Ηπείρου, τώρα που η χώρα βγαίνει από τα μνημόνια. Μεταξύ άλλων, αναφέρει:
Η Περιφέρεια Ηπείρου βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις της ευρωζώνης, μαζί με Περιφέρειες της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας: Το 2011 το κατά κεφαλήν ΑΕΠ ήταν 13.328 ευρώ και το 2015, 11.500!
Το 2011, το λειτουργικό πλεόνασμα των λογαριασμών των νοικοκυριών στην Ήπειρο, ήταν 1,496 εκατ. ευρώ. Το 2015, είχε μειωθεί στα 1,095 ευρώ. 
 Τον Ιούνιο του 2010, στις τράπεζες των Ιωαννίνων υπήρχαν 502.797 τραπεζικοί λογαριασμοί με σχεδόν 2,680 εκατ. ευρώ. Τον περασμένο Δεκέμβριο το ποσό των χρημάτων στις τράπεζες του νομού Ιωαννίνων ανερχόταν περίπου στα 1,802 εκατ. ευρώ…
Μια από τις ανοιχτές «πληγές» που έχει να αντιμετωπίσει η περιοχή μας, όπως και όλη η Ελλάδα, είναι η μείωση του πληθυσμού. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, την 1/1/2001 ο πληθυσμός της Ηπείρου ήταν 346.503 άτομα και την 1/1/2017 335.250. 
Ο Νομός Ιωαννίνων γνώρισε τη μεγαλύτερη μείωση πληθυσμού, με 5.200 κατοίκους λιγότερους μέσα σε μια οκταετία. Συνολικά, ο πληθυσμός της Ελλάδας μειώθηκε κατά 400.000 άτομα περίπου. Λιγότερες ήταν και οι γεννήσεις. Το 2016, τελευταία χρονιά με διαθέσιμα στοιχεία, έφτασαν σε όλη την Ήπειρο τις 2.466, ενώ το 2011 ήταν 2.968.
Πολλές οι «πληγές»!
Οι «πληγές» που αφήνουν πίσω τα χρόνια των Μνημονίων είναι αμέτρητες και θα χρειαστούν πολλά χρόνια για να επουλωθούν, εάν φυσικά η Ελλάδα χειριστεί σωστά την έξοδό της στις αγορές και δώσει κίνητρα στον ιδιωτικό τομέα και τις επενδύσεις, για να επανεκκινήσει η πραγματική οικονομία.
Η κατακόρυφη πτώση του διαθέσιμου εισοδήματος (μειώσεις συντάξεων - μισθών, ανεργία) που συνεπάγεται μείωση της κατανάλωσης, η εκτίναξη της μερικής απασχόλησης, η συσσώρευση οφειλών προς Δημόσιο και Τράπεζες, οι κλειστές κάνουλες χρηματοδότησης προς τον ιδιωτικό τομέα, η υπέρογκη φορολογία, η φυγή νέων στο εξωτερικό, τα λουκέτα, είναι η θλιβερή πραγματικότητα σήμερα, που δεν μπορεί ν’ αλλάξει εύκολα. 
Καμπανάκι!
Τον κώδωνα του κινδύνου για την επόμενη μέρα έκρουσε και ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας.
 Σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή της Κυριακής» ανέφερε ότι «παρά την αναμφισβήτητη πρόοδο της ελληνικής οικονομίας από το 2010 μέχρι σήμερα παραμένουν ακόμη σημαντικά προβλήματα όπως το υψηλό δημόσιο χρέος, η χαμηλή πιστοληπτική διαβάθμιση της χώρας, το υψηλό ποσοστό μη εξυπηρετούμενων δανείων, η υψηλή ανεργία, το μεγάλο επενδυτικό κενό. 
Παράλληλα, η περίοδος των εξαιρετικά χαμηλών επιτοκίων και της εξαιρετικά χαλαρής νομισματικής πολιτικής τελειώνει, ενώ σημειώνονται εξωτερικές αναταράξεις, όπως π.χ. στην Ιταλία και αλλά και στην Τουρκία, που επηρεάζουν σοβαρά τα ελληνικά ομόλογα».
Ο κ. Στουρνάρας σημείωσε ότι είναι πολύ σημαντικό να τηρηθούν από ελληνικής πλευράς τα όσα έχουν συμφωνηθεί. Και προειδοποίησε ότι «αν υπαναχωρήσουμε από τα συμφωνηθέντα, τώρα ή στο μέλλον, οι αγορές θα μας εγκαταλείψουν και δεν θα μπορέσουμε να αναχρηματοδοτήσουμε τις λήξεις των δανείων με όρους βιωσιμότητας χρέους».
«Τα μέτρα μένουν…»
«Η 21η Αυγούστου για τους μικρομεσαίους της αγοράς είναι ημέρα απολογισμού και όχι πανηγυρισμού, αφού τα μνημόνια μπορεί να φεύγουν, αλλά τα μέτρα μένουν και οι φόροι συνεχίζουν να έρχονται...». Αυτό τονίζει, μεταξύ άλλων, σε χθεσινή δήλωσή του ο Πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) Βασ. Κορκίδης, σχολιάζοντας την επίσημη έξοδο της Ελλάδας από τα προγράμματα στήριξης. 
Και προσθέτει ότι «η χώρα μας εξέρχεται, επιτέλους έστω και τυπικά, από μία μακρά μνημονιακή περίοδο 8 ετών, χωρίς ωστόσο να ξεχνά ότι αφήνει πίσω της 924.000 ανέργους, 250.000 επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες να έχουν βάλει λουκέτο και τους περισσότερους Έλληνες με ένα «εσωτερικό χρέος» 227 δισ. ευρώ από ληξιπρόθεσμες οφειλές στην εφορία, τα ασφαλιστικά ταμεία και τις τράπεζες…».
Χωρίς φιέστες
Την ίδια ώρα, η Κυβέρνηση από την πλευρά της, όσο κι αν προσπαθεί να δώσει έναν πανηγυρικό τόνο στον τερματισμό των μνημονίων, το κλίμα στην χώρα μας είναι ακόμη πολύ βαρύ, λόγω και των φονικών πυρκαγιών στην Ανατολική Αττική, γι’ αυτό εξάλλου κι έχει εγκαταλείψει τις φιέστες που προετοίμαζε το προηγούμενο διάστημα. 
Σήμερα λοιπόν ο Αλ. Τσίπρας αναμένεται να προχωρήσει σε διάγγελμα από το νησί της Ιθάκης (!) σηματοδοτώντας την έξοδο της χώρας από το τρίτο μνημόνιο που υπέγραψε και υλοποίησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.
ΝΔ: Καταστροφική διακυβέρνηση…
Σκληρή ήταν η κριτική της Νέας Δημοκρατίας, με αφορμή την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια. «Το κατά τ’ άλλα λαλίστατο Γραφείο Τύπου του Μαξίμου δεν βρήκε λέξη να πει για τη δήλωση του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM) κ. Κλάους Ρέγκλινγκ ότι “η Ελλάδα όχι μόνο διέκοψε, αλλά και αντέστρεψε τις μεταρρυθμίσεις κατά το πρώτο μισό του 2015” και ότι “το κόστος που πλήρωσε η χώρα γι’ αυτό το επεισόδιο τιμολογείται από 86 δισ. έως 200 δισ. ευρώ”.
»Ελπίζουμε να το κάνει αύριο (σ.σ. χθες) ο κ. Τσίπρας στη διάρκεια των πανηγυρισμών του για τη δήθεν καθαρή έξοδο από το τρίτο μνημόνιο, το οποίο δεν θα υπήρχε, αν δεν είχε μεσολαβήσει η δική του καταστροφική διακυβέρνηση…», ανέφερε, μεταξύ άλλων, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
proinoslogos.gr
epirusblog.gr
5 of 5
Ήπειρος: ΑΚΡΙΒΑ ΠΛΗΡΩΝΕΙ Η ΗΠΕΙΡΟΣ ΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ!...
epirusblog.gr
5 of 5
Ιωάννινα 399432232387834972
item