Πρέβεζα: 11ο Αντάμωμα των Σαρακατσαναίων στα «Χειμαδιά»

Πρέβεζα: 11ο Αντάμωμα των Σαρακατσαναίων στα «Χειμαδιά»
Φέτος, για ενδέκατη συνεχόμενη χρονιά ο Σύλλογος Σαρακατσαναίων Ν. Πρεβέζης, η Περιφερειακή Ενότητας Πρέβεζας και ο Δήμος Πρέβεζας διοργανώνουν το 11ο αντάμωμα των Σαρακατσαναίων της Ηπείρου στα «χειμαδιά».

Μια εκδήλωση που πλέον έχει γίνει θεσμός στην περιοχή μας. Η Σαρακατσάνικη Στάνη στα «Χειμαδιά», αποτελεί ένα ξεχωριστό υπαίθριο μουσειακό χώρο, πολύ κοντά στην Πρέβεζα, που δίνει τη δυνατότητα σε ντόπιους και επισκέπτες την ημέρα του ανταμώματοςνα περιηγηθούν, να γνωρίσουν από κοντά τον τρόπο ζωής, τα ήθη και έθιμα των Σαρακατσαναίων και να γλεντήσουν με τους γνώριμους, πλέον, ρυθμούς της σαρακατσάνικης μουσικής παράδοσης.

Οι εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν με το καλωσόρισμα του κοινού από τους διοργανωτές. Θα ακολουθήσει η παρουσίαση των χορευτικών τμημάτων του Συλλόγου Σαρακατσαναίων Πρέβεζας και του φιλοξενούμενου Συλλόγου Σαρακατσαναίων της Θεσπρωτίας.

Τη φετινή χρονιά θα γίνει ιδιαίτερη αναφορά στη μουσική παράδοση των Σαρακατσαναίων, από τον δεξιοτέχνη του είδους Γιώργο Κωτσίνη θα ταξιδέψουμε στους παραδοσιακούς ήχους της φλογέρας και της τζαμάρας .  


Στην είσοδο θα φιλοξενηθεί, όπως κάθε χρόνο η έκθεση φωτογραφίας και βιβλίου της Αδελφότητας των εν Αθήναις Σαρακατσαναίων Ηπείρου. 

Μία άλλη έκθεση φωτογραφίας από το Σύλλογο Σαρακατσαναίων Ν. Πρεβέζης θα παρουσιάσει μέσα από ενδεικτικές φωτογραφίες τα ανταμώματα των Σαρακατσαναίων στα «Χειμαδιά» από τα εγκαίνια της στάνης το 2008 μέχρι και το σημερινό του 2018. Περισσότερο εμπλουτισμένη με το σύνολο των δράσεων του Συλλόγου,  είναι η έκθεση οπτικοακουστικού υλικού που προβάλλεται στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων.

Μία πλούσια βραδιά πλαισιωμένη από ποικίλες εκδηλώσεις, καλό φαγητό και ποτό και κυρίως γεμάτη από παραδοσιακούς σαρακατσάνικους ήχους. Τραγουδούν οι Σαρακατσάνοι τραγουδιστές, Βασίλης Σερμπέζης, Νίκος Γιαννακός, Κώστας Γαρέφης. 

Η ορχήστρα αποτελείται από τους Γιώργο Κωτσίνη στο κλαρίνο και τη φλογέρα, Βασίλη Τριάντη στο λαούτο, Κώστα Κωσταγιώργο στο βιολί και Τζιάσο Αντώνη στο ντέφι.  
Καλή αντάμωση να έχουμε και καλό γλέντι!

mypreveza.gr

epirusblog.gr
5 of 5
Πρέβεζα: 11ο Αντάμωμα των Σαρακατσαναίων στα «Χειμαδιά»
epirusblog.gr
5 of 5
Πρεβεζα 7963468261018825749
item