Γιάννενα: Τα χρόνια περνούν, οι πληγές μένουν...

Γιάννενα: Τα χρόνια περνούν, οι πληγές μένουν...
75 χρόνια συμπληρώθηκαν από το Ολοκαύτωμα στο Κεφαλόβρυσο 
Μπορεί να πέρασαν κιόλας 75 χρόνια από την ημέρα εκείνη, όμως ούτε οι μεγαλύτεροι ούτε οι νεότεροι θέλουν ή μπορούν να ξεχάσουν τον μαρτυρικό θάνατο, που βρήκε τους 22 συγχωριανούς τους στο Κεφαλόβρυσο από τη θηριώδη μανία των γερμανών ναζί.
Το Ολοκαύτωμα του Κεφαλοβρύσου ήταν από τα πρώτα μετά την εισβολή της γερμανικής Μεραρχίας Εντελβάις στην Ήπειρο το καλοκαίρι του 1943 και η ετήσια υπόμνηση για τους νεκρούς και τις θηριωδίες των κατακτητών δε μπορεί να απαλύνει τον πόνο των συγγενών. 
Μπορεί όμως και αυτός είναι ο στόχος των εκδηλώσεων μνήμης, να λειτουργήσει ως κινητήριος μοχλός για την διατήρηση της ιστορικής μνήμης και τη διαμόρφωση χαρακτήρων και προσωπικοτήτων, που θα αναγνωρίσουν στο ναζισμό, μία μορφή πολιτικής που αντιτίθεται όχι στον εκάστοτε εχθρό, αλλά στην ίδια την ανθρώπινη υπόσταση.
Έτσι και η φετινή εκδήλωση μνήμης για τους 22 νεκορύς του Κεφαλοβρύσου, πραγματοποιήθηκε σε κλίμα συγκίνησης με τον Μητροπολίτη Δρυινουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης κ.κ Ανδρέα να χοροστατεί στην επιμνημόσυνη δέηση, μπροστά από το μνημείο των πεσόντων.
Ακολούθησε προσκλητήριο νεκρών, κατάθεση στεφάνων στο μνημείο και σιγή ενός λεπτού.
«Ήρωες» χαρακτήρισε στον χαιρετισμό του ο δήμαρχος Πωγωνίου Κων/νος Καψάλης τους άτυχους Κεφαλοβρυσίτες και υποσχέθηκε ότι η θυσία τους δε θα ξεχαστεί ποτέ. «Υποσχόμαστε σε αυτά τα αθώα θύματα, που για εμάς είναι ήρωες, ότι δε θα σβηστούν ποτέ από τη μνήμη μας και θα συνεχίσουμε να παλεύουμε για μία δικαιότερη κοινωνία. Η 10η Ιουλίου είναι μία μελανή σελίδα στην ιστορία της περιοχής. 
Ένας κρίκος στην μεγάλη αλυσίδα των ολοκαυτωμάτων αφού πολλοί δήμοι στη χώρα μας πλήρωσαν με αίμα τη γερμανική θηριωδία. Όσα χρόνια κι αν περάσουν, ο αποτροπιασμός δε μπορεί να μετριαστεί, ο πόνος δε μπορεί να μειωθεί και η αδικία δε μπορεί να ξεχαστεί. Άλλωστε αυτή η βαρβαρότητα δεν πρέπει να ξεχαστεί γιατί υπάρχει ηθικό χρέος να διατηρήσουμε άσβεστη τη μνήμη» τόνισε.
Ο αντιπεριφερειάρχης Ηπείρου Βασίλειος Γοργόλης έκανε λόγο για πράξεις φρικαλέου παραλογισμού σημειώνοντας, ότι το Κεφαλόβρυσο πλήρωσε βαρύ τίμημα στη γερμανική αγριότητα, ενώ στο θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων αναφέρθηκε ο εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου για τις Γερμανικές Επανορθώσεις κ. Δημήτρης Χατζαρόπουλος τονίζοντας, ότι ο αγώνας για τη δικαίωση δεν πρέπει να σταματήσει.
Την κεντρική ομιλία εκφώνησε η φιλόλογος, Διδάκτ. Πανεπιστημίου κα Νόννη Βλάχου - Λευκοθέα σημειώνοντας πως «τέτοια ανείπωτα εγκλήματα δεν πρέπει να ξεχαστούν. Ένα ολόκληρο χωριό ντύθηκε στα μαύρα όμως η υπερηφάνεια πρέπει να υπερτερεί του χαμού των αγαπημένων μας προσώπων».
anex.gr
epirusblog.gr
5 of 5
Γιάννενα: Τα χρόνια περνούν, οι πληγές μένουν...
epirusblog.gr
5 of 5
Ιωάννινα 3874659641146364435
item