Γιάννενα: Στα μαρτυρικά χωριά και το Αηδονοχώρι Κόνιτσας Γιάννενα: Στα μαρτυρικά χωριά και το Αηδονοχώρι Κόνιτσας | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Γιάννενα: Στα μαρτυρικά χωριά και το Αηδονοχώρι Κόνιτσας

Γιάννενα: Στα μαρτυρικά χωριά και το Αηδονοχώρι Κόνιτσας
Στον κατάλογο των μαρτυρικών χωριών της Ελλάδας εντάσσεται η τοπική κοινότητα Αηδονοχωρίου του Δήμου Κόνιτσας, μετά από πολλές προσπάθειες, με το Προεδρικό Διάταγμα αρ. 49/2017, που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Το Αηδονοχώρι Κόνιτσας υπέστη πλήγμα σε ανθρώπινες ζωές αλλα και σε υλικές ζημιές από τη ναζιστική θηριωδία στις 8 και 9 Ιουλίου 1943.
Τραγικός απολογισμός: δώδεκα νεκροί, που εκτελέστηκαν από τους Γερμανούς και δέκα που απανθρακώθηκαν στα σπίτια τους.
Στα θύματα αυτά προστίθενται, επιπλέον, εννέα κάτοικοι, που έχασαν τη ζωή τους από την πείνα και την κακουχία κατά την περίοδο της Κατοχής και τρεις από εγκαταλελειμένο πολεμικό υλικό.
Η καταστροφή ολοκληρώθηκε με ανυπολόγιστες υλικές ζημιές, την πυρπόληση εκατόν είκοσι οικιών και γενικά καταστροφές που επέφεραν δραματικές επιπτώσεις στον οικονομικό και κοινωνικό ιστό της κοινότητας.
Η ηθική δικαίωση, που ήρθε μετά από 74 χρόνια και οι ετήσιες εκδηλώσεις τιμής που διοργανώνονται στο χωριό, αποτελούν ελάχιστο φόρο τιμής στη μνήμη των θυμάτων κατά την αντίσταση εναντίον των δυνάμεων κατοχής.
epiruspost.gr
epirusblog.gr
5 of 5
Γιάννενα: Στα μαρτυρικά χωριά και το Αηδονοχώρι Κόνιτσας
epirusblog.gr
5 of 5
Ιωάννινα 4085226334481428862
Σχόλια

Τα καλύτερα

item