Θεσπρωτία: Σε ημερίδα στους Φιλιάτες τονίστηκε ότι ο αγροτοκτηνοτροφικός τομέας έχει μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης στη Θεσπρωτία...

Θεσπρωτία: Σε ημερίδα στους Φιλιάτες τονίστηκε ότι ο αγροτοκτηνοτροφικός τομέας έχει μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης στη Θεσπρωτία...
Μια σημαντική ημερίδα για την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα, την αξιοποίηση κονδυλίων από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 που δίνει τη δυνατότητα να βρουν επαγγελματική διέξοδο οι νέοι  στην αγροτική παραγωγή και την κτηνοτροφία, εντασσόμενοι στο Πρόγραμμα Νέων Αγροτών, έγινε, την Πέμπτη 21 Απριλίου 2017, στους Φιλιάτες Θεσπρωτίας, που προσέλκυσε το ενδιαφέρον  κτηνοτρόφων και γεωργών της περιοχής.
Ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης τόνισε, μεταξύ άλλων, πως "σε ό,τι αφορά τα σχέδια βελτίωσης που αφορούν τους κτηνοτρόφους ιδιαίτερα, ο νέος αγρότης επιδοτείται με 70% της επένδυσης, ενώ στη μεταποίηση εντάσσονται επενδύσεις μέχρι 600.000 ευρώ μέσω της περιφέρειας, με την επιδότηση να φτάνει και στο 80%, αν πρόκειται για ομάδα παραγωγών". Και πρόσθεσε: "«Στόχος μας  είναι να καλύψουμε και τις 500 θέσεις που δικαιούμαστε από το Πρόγραμμα και να έχουμε και επιλαχόντες. 
Γι' αυτό παροτρύνω ακόμη και πτυχιούχους άνεργους νέους να καταθέσουν προτάσεις για να μπουν στην αγορά εργασίας και ταυτόχρονα να συμβάλουν στην ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα". 
Στη συνέχεια αναφέρθηκε διεξοδικά στα προβλήματα του αγροτικού κόσμου και τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η Περιφέρεια για την επίλυσή τους με  παρεμβάσεις, αλλά και δράσεις που συμβάλουν στην ενίσχυση της εξωστρέφεια των αγροτικών προϊόντων. «Τα οφέλη που αποκομίζουμε κάθε φορά από τη συμμετοχή μας σε διεθνείς εκθέσεις είναι πολλαπλά ανέφερε, και συνέστησε πως όλοι θα πρέπει να αγωνιστούμε για την αναβάθμιση της ποιότητας των ντόπιων προϊόντων καθώς αποτελεί συγκριτικό πλεονέκτημα». 
Επίσης, επεσήμανε  και το ευνοϊκό νομοθετικό πλαίσιο  για τη νομιμοποίηση σταβλικών εγκαταστάσεων, τα σχέδια βελτίωσης και τα Διαχειριστικά Σχέδια Βόσκησης. 
Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε ο κ. Καχριμάνης μέχρι τις 4 Δεκεμβρίου μπορεί να γίνει νομιμοποίηση των σταβλικών εγκαταστάσεων που υπήρχαν το 2012 εντός ή κοντά σε οικισμούς, ενώ μέχρι 7 Οκτωβρίου θα πρέπει να κατατεθεί αίτηση από τους ενδιαφερόμενους (Δήμους και ιδιώτες) για τα διαχειριστικά σχέδια που αφορούν τα βοσκοτόπια. 
Ο αναπληρωτής προϊστάμενος της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας Θωμάς Αλεξίου παρουσίασε αναλυτικά τα κριτήρια ένταξης, το ύψος επιδότησης και τις προϋποθέσεις της Δεύτερης πρόσκλησης-εγκατάστασης νέων γεωργών και του προγράμματος αγροτικής ανάπτυξης 2014-2020. 
Εξάλλου η προϊσταμένη της περιφερειακής διεύθυνσης Ηπείρου-Δυτ. Μακεδονίας του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε Χαριτίνη Παπαθανασίου, ανέπτυξε τις λεπτομέρειες για τα  Βοσκοτόπια και την επιλεξιμότητα που συνδέεται άμεσα με τις επιδοτήσεις. 
Στο χαιρετισμό του ο δήμαρχος Φιλιατών Σπύρος Παππάς, υπογράμμισε τις προσπάθειες της Δημοτικής Αρχής για τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα και των αγροτοκτηνοτρόφων.
epirusblog.gr
5 of 5
Θεσπρωτία: Σε ημερίδα στους Φιλιάτες τονίστηκε ότι ο αγροτοκτηνοτροφικός τομέας έχει μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης στη Θεσπρωτία...
epirusblog.gr
5 of 5
Ήγουμενίτσα 4178125130133740333
item