Τσίπρας: Εξεταστική Επιτροπή για την Υγεία, το πάρτι τελείωσε

Τσίπρας: Εξεταστική Επιτροπή για την Υγεία, το πάρτι τελείωσε
Εξεταστική Επιτροπή για τα σκάνδαλα στον τομέα της Υγείας προανήγγειλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στη Βουλή.

Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του Βασίλη Λεβέντη για τα προβλήματα στον χώρο της υγείας, τόνισε ότι η κυβέρνηση έχει την πολιτική βούληση να διελευκάνει όλες τις υποθέσεις. «Καταθέτουμε πρόταση για Εξεταστική για τα σκάνδαλο στην Υγεία. 

Ουδέν κρυπτόν υπό τον ήλιο. Τα χαμογελάκια και οι μαγκιές όχι στα τηλεπαράθυρα εδώ δημόσια. Να δούμε που πήγαν τα χρήματα», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας με το βλέμμα στον αντιπρόεδρο της ΝΔ και πρώην υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη.

Κλείνοντας την δευτερολογία του, ο πρωθυπουργός είπε μεταξύ άλλων ότι «έχουν πυκνώσει τα σύννεφα στην υγεία. Το ένα σκάνδαλο πίσω από το άλλο. Η υπόθεση ΚΕΕΛΠΝΟ με μαύρο χρήμα υπό μορφή διαφημίσεων σε κολλητούς και ημέτερους. 

Το σκάνδαλο Novartis με ζημιά στο Δημόσιο μεγαλύτερη από τη Ζήμενς. Δικογραφία για το Ντυνάν» και πρόσθεσε: « Το πάρτι που έγινε στην Υγεία για λογαριασμό ισχυρών συμφερόντων θα έρθει στην επιφάνεια μέχρι το τελευταίο δεκαδικό. Οι ευθύνες πολιτικές και ποινικές θα αποδοθούν, δεν μας ενδιαφέρει η παραγραφή». 

Νωρίτερα είχε καταγγείλλει δημοσίως ότι «παράγοντες των προηγούμενων κυβερνήσεων είχαν αναπτύξει δίκτυα αλληλοεξυπηρέτησης στα δημόσια νοσοκομεία. Κομματάρχες και κολλητοί υπουργών αλώνίζαν στην υγεία και αντάλλασσαν υπηρεσίες με ψήφους. Στελέχη προηγούμενων κυβερνήσεων είχαν το μυαλό τους, όχι στη δουλειά τους αλλά στον πλουτισμό».

Οι πρωτολογίες

«Ο ΣΥΡΙΖΑ προσπάθησε να κάνει κάποια πράγματα, αλλά έχει τις αγκυλώσεις ενός αριστερού κόμματος» δήλωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης, κατά τη συζήτηση της επίκαιρης ερώτησής του προς τον πρωθυπουργό για την Υγεία, στο πλαίσιο της "Ωρας του Πρωθυπουργού".

Στα χρόνια της κρίσης είχαμε συρρίκνωση των υπηρεσιών υγείας, ειδικά στο χώρο της δημόσιας υγείας, τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην πρωτολογία του.
Την πενταετία 200-2014 ενώ ο μνημονιακός στόχος για την υγεία ήταν στο 5% του ΑΕΠ, εμείς παραλάβαμε το 2015, στο 4% του Ακαθάριστο Εθνικού Προϊόντος. 

Το να κόβεις δαπάνες δεν είναι μεταρρύθμιση, είπε ο πρωθυπουργός. Παραλάβαμε ένα πλαίσιο οικονομικής ασφυξίας. Παρόλα αυτά ανεβάσαμε την κρατική χρηματοδότηση στο 5,1%, είπε ο κ Τσίπρας.

Παρά το ασφυκτικό δημοσιονομικό πλαίσιο καταφέραμε να εντάξουμε 2,5 εκατομμύρια ανασφάλιστους στη δημόσια υγεία είπε ο πρωθυπουργός.

Ο πρωθυπουργός είπε ακόμα ότι το σύστημα είχε τρομακτικά κενά σε προσωπικό και δεν είχε γίνει καμία πρόσληψη στα νοσοκομεία από το 2010. «Από όταν αναλάβαμε μέχρι σήμερα έχουν γίνει ήδη 6.251 προσλήψεις. Το 1/3 είναι μόνιμο προσωπικό».
«Παραλάβαμε νοσοκομεία χρεοκοπημένα και καταφέραμε να τα φέρουμε σε κατάσταση δημοσιονομικής βιωσιμότητας», δήλωσε. 

Όπως είπε, η κυβέρνηση άσκησε προσεκτική και επίμονη πολιτική εξοικονόμησης, «εκεί που για ολόκληρες δεκαετίες γινόταν ένα μεγάλο πάρτι στις προμήθειες, στις δαπάνες, στις υπερτιμολογήσεις». 

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην ηλεκτρονική λίστα χειρουργείου. Τα προγραμματισμένα χειρουργεία θα αναρτάται στην ιστοσελίδα του νοσοκομείου (χωρίς να αναφέρεται το όνομα του ασθενούς) για να υπάρχει δίκαιη αντιμετώπιση των περιστατικών ανάλογα με τις πραγματικές ανάγκες και χωρίς να αφήνεται χώρος για «παρεμβάσεις».

Ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι το επόμενο διάστημα θα γίνουν παρεμβάσεις στο χώρο του φαρμάκου και στο χώρο των προμηθειών, όπου τα τελευταία χρόνια έγινε «πάρτι».
Παράλληλα κατήγγειλε δημοσίως ότι «παράγοντες των προηγούμενων κυβερνήσεων είχαν αναπτύξει δίκτυα αλληλοεξυπηρέτησης στα δημόσια νοσοκομεία. 

Κομματάρχες και κολλητοί υπουργών αλώνίζαν στην υγεία και αντάλλασσαν υπηρεσίες με ψήφους. Στελέχη προηγούμενων κυβερνήσεων είχαν το μυαλό τους, όχι στη δουλειά τους αλλά στον πλουτισμό».

Συνεχίζοντας είπε ακόμα ότι η ΝΔ αποκάλυψε μέσω του Β. Οικονόμου  ότι θα απολύσει τις διοικήσεις των νοσοκομείων. «Ποιές διοικήσεις; Οχι αυτούς που διορίστηκαν με το σύστημα 4-2-1 αλλά αυτούς που διορίστηκαν με διαδικασίες καθαρής αξιολόγησης». 

Ο κ. Τσίπρας προκάλεσε την οργή των βουλευτών από τα έδρανα της ΝΔ και ιδιαίτερα του Αδωνι Γεωργιάδη λέγοντας ότι η ΝΔ θα απολύσει τις διοικήσεις των νοσοκομείων για να φέρει κομματικούς εγκάθετους. Μάλιστα, στις φωνές του κ. Γεωργιάδη του είπε: «κ. Γεωργιάδη μην φωνάζετε εδώ δεν είναι στούντιο τηλεπωλήσεων».

Οι δευτερολογίες 

Στην δευτερολογία του ο Βασίλης Λεβέντης είπε ότι δέχτηκε μηνύματα γιατρών που του λένε ότι ενώ τους χρωστάει λεφτά ο ΕΟΠΥΥ εκείνοι πρέπει να πληρώσουν ΕΦΚΑ. «Δεν μπορεί να λένε ψέμματα. Δεν είναι όλη η κοινωνία εναντίον σας», είπε απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό.

Ο πρωθυπουργός στην δευτερολογία του, είπε αναφερόμενος στα σχολικά γεύματα ότι δεν είναι κάτι ανούσιο όπως είπε ο κ. Τσίπρας και παραδέχθηκε ότι ακόμα και στις μέρες μας παιδιά πηγαίνουν σχολεία χωρίς να έχουν πλήρη γεύματα από το σπίτι τους.

Χαρακτήρισε ακόμη λογική την πρόταση για σύσταση ανεξάρτητης αρχής για το θέμα των δημοσκοπήσεων.

H ερώτηση του Βασίλη Λεβέντη:

Στην ερώτησή του ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων κάνει λόγο για ασαφείς αλλαγές και καλεί τον πρωθυπουργό να αποσαφηνίσει μεταξύ άλλων:
- Αν οι ανασφάλιστοι τυγχάνουν ιατροφαρμακευτικής και νοσοκομειακής περίθαλψης.
- Αν οι γιατροί  μπορούν να συνταγογραφούν ελεύθερα ή δεσμεύονται με πίνακα φαρμάκων.
- Πόσοι από τους αξονικούς τομογράφους που υπάρχουν στα κρατικά νοσοκομεία της χώρας λειτουργούν.
- Πόσες κλίνες είναι διαθέσιμες στις μονάδες εντατικής θεραπείας και πόσο καιρό χρειάζεται να είναι στη λίστα αναμονής ο ασθενής.
- Αν θα γίνουν προσλήψεις ιατρών που διαθέτουν ιδιωτικά ιατρεία με περιορισμένες ώρες απασχόλησης, για να στελεχώσουν τα δημόσια νοσοκομεία. 
epirusblog.gr
5 of 5
Τσίπρας: Εξεταστική Επιτροπή για την Υγεία, το πάρτι τελείωσε
epirusblog.gr
5 of 5
πολιτική 6954480229024749522
item