Φίλης: Ήττα της κυβέρνησης αν κριθεί αντισυνταγματικός ο νόμος για τα κανάλια

Φίλης: Ήττα της κυβέρνησης αν κριθεί αντισυνταγματικός ο νόμος για τα κανάλια

Εάν το Συμβούλιο της Επικρατείας κρίνει αντισυνταγματικό τον νόμο Παππά για τα κανάλια, αυτό θα είναι «ήττα» για την κυβέρνηση, δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης.

Σημείωσε ότι εάν ο νόμος κριθεί αντισυνταγματικός το τηλεοπτικό τοπίο θα επιστρέψει στο προγενέστερο καθεστώς, το οποίο και χαρακτήρισε καθεστώς «ασυδοσίας» και «κιτρινισμού», χωρίς όμως να εξηγήσει πώς η μείωση του αριθμού των σταθμών εθνικής εμβέλειας θα μπορούσε να διορθώσει τα κακώς κείμενα.

Ο κ. Φίλης τόνισε πως το Συμβούλιο της Επικρατείας πρέπει να εργαστεί «ανεπηρέαστο», όμως αρνήθηκε ότι υπάρχουν κυβερνητικές παρεμβάσεις για να υπάρξει απόφαση υπέρ της συνταγματικότητας του νόμου Παππά. Αντίθετα, κατηγόρησε τη Νέα Δημοκρατία και τον πρόεδρό της Κυριάκο Μητσοτάκη για «ομοβροντία εκβιαστικών δηλώσεων» με στόχο τη Δικαιοσύνη.

Ο κ. Φίλης αρνήθηκε μάλιστα ότι το πρωτοσέλιδο της Αυγής, που δημοσίευσε προσωπικές επικοινωνίες του αντιπροέδρου του ΣτΕ, επηρεάζει την υπόθεση. Υποστήριξε πως είναι ένα προσωπικό θέμα που αφορά έναν δικαστή, και συνεπώς δεν μπορεί να επηρεάζει ολόκληρο το σώμα.

Όσον αφορά τη συγκρότηση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, ο κ. Φίλης φάνηκε να υποχωρεί από την αρχική θέση κυβέρνησης για επανακατάθεση της τροπολογίας που θα ρίχνει «μαύρο» στα μη αδειοδοτημένα κανάλια εντός πέντε ημερών από τη σχετική Υπουργική Απόφαση.

Όπως είπε, η κυβέρνηση δεν πρέπει να κινηθεί βιαστικά και εξετάζει εναλλακτικές λύσεις, και για αυτό τον λόγο δεν έχει καταθέσει εκ νέου την επίμαχη τροπολογία.

Χθες Τετάρτη ναυάγησε στη διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής μία ακόμα προσπάθεια για σύσταση του Συμβουλίου, καθώς η αντιπολίτευση δεν θέλει να συναινέσει προτού εκδοθεί η απόφαση του ΣτΕ για τη συνταγματικότητα του νόμου για τις άδειες.

Όσον αφορά τη σχέση της Πολιτείας με την Εκκλησία, που έχει δοκιμαστεί από το ενδεχόμενο αλλαγών στη διδασκαλία των Θρησκευτικών, ο κ. Φίλης είπε ότι δεν είναι στον πολιτικό σχεδιασμό της κυβέρνησης να προβεί σε δημοψήφισμα για τον διαχωρισμό κράτους και Εκκλησίας.

Πάντως, δεν απέκλεισε να τεθεί στην συνταγματική αναθεώρηση ως ένα από τα θέματα που θα προταθούν από την κυβέρνηση για δημοψήφισμα.

Ο κ. Φίλης είπε ακόμα ότι πως θα επικοινωνήσει με τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο όταν υπάρξει ανάγκη να μιλήσουν, αλλά δεν θέλησε να σολιάσει την προχθεσινή δήλωση του μακαριότατου στη Λιβαδειά ότι δεν θα παραδοθούν πατρίδα και ορθοδοξία.

epirusblog.gr
5 of 5
Φίλης: Ήττα της κυβέρνησης αν κριθεί αντισυνταγματικός ο νόμος για τα κανάλια
epirusblog.gr
5 of 5
πολιτική 2432350798600227254
item