Γιάννενα: Η Πλατεία των Άνω Πεδινών πήρε το όνομα του Ιωάννη Λαμπρίδη

Γιάννενα: Η Πλατεία των Άνω Πεδινών πήρε το όνομα του Ιωάννη ΛαμπρίδηΜεγάλη η προσφορά ιατρική, ιστορική, πνευματική αλλά και υλική του Ιωάννη Λαμπρίδη τόσο για τα Γιάννενα όσο και για ολόκληρη την Ήπειρο. 
Ο διακεκριμένος ιατροφιλόσοφος και ιστορικός άφησε πίσω του ένα σπουδαίο έργο το οποίο διασώθηκε από την Εταιρεία Ηπειρωτικών Μελετών και συγκαταλέγεται πια ανάμεσα στις λαμπρές προσωπικότητες  που  έχει «γεννήσει» ο τόπος μας...
Πρόσφατα, λοιπόν, ως μικρή αναγνώριση αυτής της προσφοράς το όνομα του Ιωάννη Λαμπρίδη δόθηκε σε Κεντρική Πλατεία των Άνω Πεδινών, της ιδιαίτερης πατρίδας του, με πρωτοβουλία του απογόνου του επίτιμου αρεοπαγίτη Βασιλείου Λαμπρίδη και σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Αποφοίτων Ζωσιμαίας Σχολής Ιωαννίνων και τον Δήμο Ζαγορίου.
Σε μια σεμνή εκδήλωση στα Άνω Πεδινά η Κεντρική Πλατεία ονομάστηκε «Πλατεία Ιωάννη Λαμπρίδη» και σε περίοπτη θέση αναρτήθηκε τιμητική πινακίδα με το όνομά του. 
Με τις σύντομες ομιλίες τους ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Αποφοίτων Ζωσιμαίας Σχολής Φρίξος Πούρλης και ο φιλόλογος κ. Παπιγκιώτης εξήραν την προσωπικότητα και την προσφορά τον τιμώμενου προς την Ήπειρο και την επιστήμη.
Άφησε πλούσιο έργο
Όπως ανέφεραν οι ομιλητές, στα δίσεχτα χρόνια της σκλαβιάς, ο Ιωάννης Λαμπρίδης με καθημερινούς μόχθους και κινδύνους περιηγήθηκε ολόκληρη την Ήπειρο, γνώρισε και κατέγραψε την πλούσια πολιτιστική της κληρονομιά και μας άφησε το αθάνατο έργο του, το οποίο πρόσφατα κατέστησε γνωστό με τις μνημειώδεις εκδόσεις της η Ε.Η.Μ.. 
Αναγνώρισε, πρώτος αυτός, την μεγάλη προσφορά των μεγάλων Ηπειρωτών Εθνικών Ευεργετών προς την Ήπειρο, προς το έθνος και προς ολόκληρη την ανθρωπότητα και έδωσε σκληρές μάχες για να γίνεται σεβαστή η βούλησή τους και να διατίθενται οι καρποί των μόχθων τους για τους κοινωφελείς σκοπούς που όρισαν με τις διαθήκες τους.
Ευεργέτησε τα Γιάννενα
Ο ίδιος ο Ι. Λαμπρίδης ευεργέτησε με την προσφορά του την πόλη των Ιωαννίνων χαρίζοντας σωματική και ψυχική υγεία στους κατοίκους της, ενώ ταυτόχρονα, με την επιστημονική του κατάρτιση, με το ήθος και την πνευματικότητά τους υπήρξε, επί χρόνια πρωτοπόρος στην πνευματική ζωή της πόλης, ώστε να αναδειχτούν τα Γιάννινα πρώτα και στα Γράμματα, όπως επισημαίνεται σε χθεσινή σχετική ανακοίνωση των «Ζωσιμάδων».
Δεν λησμόνησε δε, τα δυο αξιόλογα ιδρύματα που του προσέφεραν τα απαραίτητα εφόδια για μια λαμπρή σταδιοδρομία στη ζωή του, δηλαδή την Ριζάρειο Εκκλησιαστική Σχολή και το Πανεπιστήμιο Αθηνών, των οποίων υπήρξε ένας από τους δωρητές. 
Κλείνοντας την ανακοίνωσή τους, οι «Ζωσιμάδες» τονίζουν με έμφαση πως «ο Ιωάννης Λαμπρίδης τίμησε, με την ζωή και με την δράση του, τον εαυτό του, τίμησε την οικογένειά του και την ιδιαίτερη πατρίδα του, τα Σουδενά, τίμησε την επιστήμη, της οποίας σε όλη του τη ζωή υπήρξε πιστός υπηρέτης.  
Αξιώθηκε να έχει λαμπρούς συνεχιστές του έργου του, από την οικογένειά του, ανάμεσα στους οποίους διακρίθηκαν για το ήθος και την προσφορά τους ο αείμνηστος Γυμνασιάρχης Στάθης Λαμπρίδης και ο επίτιμος Αρεοπαγίτης Βασίλειος Λαμπρίδης».
proinoslogos.gr
epirusblog.gr
5 of 5
Μεγάλη η προσφορά ιατρική, ιστορική, πνευματική αλλά και υλική του Ιωάννη Λαμπρίδη τόσο για τα Γιάννενα όσο και για ολόκληρη την Ήπειρο.  ...
Γιάννενα: Η Πλατεία των Άνω Πεδινών πήρε το όνομα του Ιωάννη Λαμπρίδη
epirusblog.gr
5 of 5
Μεγάλη η προσφορά ιατρική, ιστορική, πνευματική αλλά και υλική του Ιωάννη Λαμπρίδη τόσο για τα Γιάννενα όσο και για ολόκληρη την Ήπειρο.  ...
Ιωάννινα 2989258227100466471
item