Άρτα: Το Οθωμανικό Τελωνείο, που έγινε Περιβαλλοντικό Κέντρο για τον Αμβρακικό Κόλπο

Άρτα: Το Οθωμανικό Τελωνείο, που έγινε Περιβαλλοντικό Κέντρο για τον Αμβρακικό ΚόλποΑπό τα γρόσια του Αλή Πασά, στον πλούτο των αργυροπελεκάνων.

Το λιμάνι της Σαλαώρας στον Αμβρακικό Κόλπο απέχει περίπου 20 χλμ από την πόλη της Άρτας και 6 χλμ πριν την Κορωνησία. 

Εκεί, πριν το 1994, μπορούσε κανείς να δει τα ερείπια ενός παλιού πέτρινου κτιρίου. 

Αυτό ήταν το παλιό οθωμανικό τελωνείο, όταν η Σαλαώρα ήταν ακόμη λιμάνι της Άρτας...
Το κτίριο κτίσθηκε από τον Αλή πασά αρχές του 1800 ίσως και τέλος του 18ου αιώνα.

Σε αυτό το κτίριο στεγάστηκαν προσωπικότητες, όπως ο λόρδος Μπάιρον, ο Χομπχάουζ, ο Δρ. Χόλλαντ. Είναι το μοναδικό οθωμανικό δημόσιο/κρατικό κτίριο στο οποίο στον πόλεμο του 1897 υψώθηκε ελληνική σημαία, όταν ο ελληνικός στρατός αποβιβάστηκε στην Σαλαώρα. 

Από το Τελωνείο διακινούνταν μεγάλο μέρος των εμπορευμάτων και των προϊόντων της Ηπείρου και Θεσσαλίας. Όταν στα 1809 έφτασε στο λιμάνι της Σαλαώρας (Σαλαγόρα) ο λόρδος Μπάιρον με τον συνοδοιπόρο Χομπχάουζ, ο Χομπχάουζ που, σε αντίθεση με τον Μπάιρον, κρατούσε σημειώσεις γράφει τα εξής: 


«Μας έκανε εντύπωση όταν φτάσαμε στην Σαλαώρα ότι εκεί βρίσκονταν μόνο ένα πέτρινο σπίτι, ένας στρατώνας και ένα τελωνείο απ' όπου ο Βεζίρης, όπως αποκαλούν τον Αλή πασά, ο οποίος είναι πασάς τριών Ιππουρίδων, εισπράττει 3% από τα εξαγόμενα προϊόντα και 4% από τα εισαγόμενα. 


Για την προστασία του τελωνείου ο πασάς έχει χτίσει δίπλα στρατώνα, όπου στεγάζεται και ο ίδιος όταν κατεβαίνει εδώ για να πάει στην Πρέβεζα.» 

Σήμερα, αυτό το κτίριο δεν είναι πια ερειπωμένο. Έχει αναστηλωθεί, αναπαλαιωθεί και αξιοποιηθεί, καθώς εκεί στεγάζεται πλέον το Κέντρο Έρευνας και Πληροφόρησης Σαλαώρας, με έκθεση για τον Αμβρακικό κόλπο και ζωντανές εικόνες από την αποικία των αργυροπελεκάνων.


Το κτίριο βρίσκεται στον πυρήνα του Εθνικού Πάρκου Υγροτόπων Αμβρακικού και μπορεί να ανταπεξέλθει στις προσδοκίες και στη σκοπιμότητα των εργασιών του Φορέα Διαχείρισης, δηλαδή της Προστασίας της Άγριας Φύσης. Εκεί, ο επισκέπτης μπορεί να πληροφορηθεί τα πάντα για την ορνιθοπανίδα του Αμβρακικού. 


Το Κέντρο Έρευνας και Πληροφόρησης Σαλαώρας είναι ανοιχτό για το κοινό τα Σαββατοκύριακα από τις 9 πμ έως τις 2 μμ. 


Σημειώνεται ότι τις καθημερινές το Κέντρο ανοίγει κατόπιν συνεννοήσεως με τον Φορέα Διαχείρισης Υγροτόπων Αμβρακικού. 

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθύνεστε στο τηλέφωνο 26810 71919 ή στο e-mail: foreas_amvrakikou@yahoo.gr


tilevoasartas.blogspot.gr
epirusblog.gr
5 of 5
Από τα γρόσια του Αλή Πασά, στον πλούτο των αργυροπελεκάνων. Το λιμάνι της Σαλαώρας στον Αμβρακικό Κόλπο απέχει περίπου 20 χλμ από την πόλ...
Άρτα: Το Οθωμανικό Τελωνείο, που έγινε Περιβαλλοντικό Κέντρο για τον Αμβρακικό Κόλπο
epirusblog.gr
5 of 5
Από τα γρόσια του Αλή Πασά, στον πλούτο των αργυροπελεκάνων. Το λιμάνι της Σαλαώρας στον Αμβρακικό Κόλπο απέχει περίπου 20 χλμ από την πόλ...
άρτα 7955517624217624029
item