ΣΥΡΙΖΑ: Μένουμε στο ευρώ, διαπραγματευόμαστε για το χρέος, δεν κρατικοποιούμε τις τράπεζες

ΣΥΡΙΖΑ: Μένουμε στο ευρώ, διαπραγματευόμαστε για το χρέος, δεν κρατικοποιούμε τιΜε μερική υποχώρηση του Αλέξη Τσίπρα σε ότι αφορά το χρόνο διάλυσης των συνιστωσών, αλλά καθαρή ήττα της Αριστερής Πλατφόρμας του Παναγιώτη Λαφαζάνη στα θέματα της πολιτικής γραμμής ολοκληρώθηκαν οι συζητήσεις και οι ψηφοφορίες επί του καταστατικού στο πρώτο συνέδριο που αποφάσισε την μετεξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ σε ενιαίο κόμμα.

Σήμερα, Κυριακή, η μάχη μετατοπίζεται στην ψηφοφορία για την εκλογή των 200 μελών της κεντρικής επιτροπής του κόμματος αλλά και την εκλογή του νέου προέδρου που αναμένεται να είναι ο ίδιος ο κ. Τσίπρας και μάλιστα με μεγάλη πλειοψηφία....
Ετσι, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πλέον και επισήμως ενιαίο κόμμα καθώς η ιδεολογική – ιδρυτική του διακήρυξη πέρασε με μεγάλη πλειοψηφία από το συνέδριο.

Από τη διαδικασία δεν έλειψαν οι εντάσεις και οι αντιπαραθέσεις αρχικά σε ότι αφορά στη διάλυση των συνιστωσών που η ηγετική ομάδα ήθελε να γίνει αμέσως. Τελικά, η συμβιβαστική λύση προβλέπει αυτοδιάλυση μέσα σε εύλογο χρόνο, αν και αρχικά στην εναλλακτική πρόταση της ηγεσίας προβλεπόταν ένα τρίμηνο.

Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε από το συνέδριο και η προγραμματική θέση για διαγραφή μέρους του χρέους της χώρας, από κυβέρνηση της Αριστεράς, μετά από διαπραγμάτευση και λογιστικό έλεγχο.

Η άλλη άποψη που τέθηκε σε ψηφοφορία και μειοψήφησε υποστήριζε την κατ' αρχήν αμφισβήτηση του συνόλου του χρέους, την χρησιμοποίηση αυτής της αμφισβήτησης ως πολιτικού όπλου και τέλος την μονομερή διαγραφή του χρέους αν κάθε άλλη προσπάθεια αποβεί μάταιη.

Το Συνέδριο απέρριψε επίσης, την τροπολογία της Αριστερής Πλατφόρμας για το πέρασμα των τραπεζών υπό δημόσιο έλεγχο καθώς και για εθνικοποίηση στρατηγικών τομέων της Οικονομίας. 

Ακόμη, απέρριψε την τροπολογία σύμφωνα με την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο εξόδου από το ευρώ, εάν δεν είναι δυνατή η εφαρμογή του προγράμματος μίας κυβέρνησης της Αριστεράς, εντός της Ευρωζώνης.

Το συνέδριο υπερψήφισε επίσης την πρόταση Τσίπρα για ενιαία λίστα στην ψηφοφορία για την ανάδειξη των μελών της νέας Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής. «Το μήνυμα πρέπει να είναι ότι όλοι μαζί κάνουμε το βήμα, ειδικά τώρα, που όλη η κοινωνία είναι στα κάγκελα» υποστήριξε ο κ. Τσίπρας.

Τέλος, υπερψηφίστηκε και η πρόταση για απευθείας εκλογή προέδρου από το Συνέδριο. Η άλλη πρόταση ήταν ο πρόεδρος να εκλέγεται από την Κεντρική Πολιτική Επιτροπή.

epirusblog.gr
5 of 5
Με μερική υποχώρηση του Αλέξη Τσίπρα σε ότι αφορά το χρόνο διάλυσης των συνιστωσών, αλλά καθαρή ήττα της Αριστερής Πλατφόρμας του Παναγιώτ...
ΣΥΡΙΖΑ: Μένουμε στο ευρώ, διαπραγματευόμαστε για το χρέος, δεν κρατικοποιούμε τις τράπεζες
epirusblog.gr
5 of 5
Με μερική υποχώρηση του Αλέξη Τσίπρα σε ότι αφορά το χρόνο διάλυσης των συνιστωσών, αλλά καθαρή ήττα της Αριστερής Πλατφόρμας του Παναγιώτ...
πολιτική 2698522851366757343
item