Γιατί τρώμε μπακαλιάρο κάθε 25η Μαρτίου; Γιατί τρώμε μπακαλιάρο κάθε 25η Μαρτίου; | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Γιατί τρώμε μπακαλιάρο κάθε 25η Μαρτίου;

Γιατί τρώμε μπακαλιάρο κάθε 25η Μαρτίου;Ο βακαλάος, μπήκε στο τραπέζι μας τον 15ο αιώνα και... απέκτησε τη δική του θέση στο εθνικό μας εδεσματολόγιο.


Παρόλο που η περίοδος της Σαρακοστής αποτελεί παράλληλα και περίοδο νηστείας, η εκκλησία, επέτρεψε να υπάρχουν δυο ημέρες όπου θα επιτρέπεται η κατανάλωση ψαριού.....

Μία από αυτές τις γιορτές είναι ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου, όπου παραδοσιακά συνηθίζεται εκείνη την ημέρα να τρώμε μπακαλιάρο με σκορδαλιά. Η δεύτερη ημέρα εξαίρεσης της νηστείας είναι η Κυριακή των Βαΐων.

Γιατί όμως καθιερώθηκε ο μπακαλιάρος και όχι κάποιο άλλο ψάρι; Παλιά, όσοι ζούσαν σε παραθαλάσσιες περιοχές, δεν είχαν πρόβλημα να τρώνε φρέσκα ψάρια σε καθημερινή βάση.  


Για τον ορεινό πληθυσμό όμως, η μεταφορά του ψαριού αντιμετώπιζε προβλήματα, μιας και δεν υπήρχαν τα μέσα μεταφοράς του φρέσκου ψαριού πριν αυτό αλλοιωθεί. 

Όταν λοιπόν εισήχθηκε ο μπακαλιάρος τον 15ο αιώνα, ήταν ιδανικός, γιατί ήταν ένα φτηνό ψάρι το οποίο μπορεί να διατηρηθεί και εκτός ψυγείου με τη χρήση αλατιού.
epirusblog.gr
5 of 5
Ο βακαλάος, μπήκε στο τραπέζι μας τον 15ο αιώνα και...  απέκτησε τη δική του θέση στο εθνικό μας εδεσματολόγιο. Παρόλο που η περίοδος της ...
Γιατί τρώμε μπακαλιάρο κάθε 25η Μαρτίου;
epirusblog.gr
5 of 5
Ο βακαλάος, μπήκε στο τραπέζι μας τον 15ο αιώνα και...  απέκτησε τη δική του θέση στο εθνικό μας εδεσματολόγιο. Παρόλο που η περίοδος της ...
ενδιαφέροντα 9027806172497224103
Σχόλια
item