Αψιμαχίες Τσακαλώτου - Μπίστη, με ατάκες περί «αριστεροσύνης» και... θανάτου

Αψιμαχίες Τσακαλώτου - Μπίστη, με ατάκες περί «αριστεροσύνης» και... θανάτου

Απόψεις για το «αριστερά μέχρι να πεθάνω» αντάλλαξαν, μάλλον διαφωνώντας,  ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο Νίκος Μπίστης, κατά την συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτικής Συμμαχίας που ολοκλήρωσε τις εργασίες της.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ολοκλήρωσε την τοποθέτησή του με τη φράση «ως αριστερός είμαι 30-40 χρόνια και ως αριστερός θα πεθάνω», ενώ νωρίτερα είχε πάρει σαφείς αποστάσεις από τη διεύρυνση.

Νωρίτερα, ο τέως υπουργός Οικονομικών είχε μιλήσει για τρεις διαχωριστικές γραμμές «πάνω στις οποίες θα χτίσουμε το νέο κόμμα μας και που οι πιο πολλοί, αν όχι όλοι, συμφωνούμε», λέγοντας ότι οι συγκεκριμένες γραμμές αποδεικνύουν τον διαχωρισμό αριστεράς δεξιάς.

Σύμφωνα με τον κ. Τσακαλώτο, οι τρεις διαχωριστικές γραμμές είναι οι ανισότητες (σε φύλο, περιφερειακές ανισότητες και ανισότητες σε κοινωνικά αγαθά), η δεύτερη έχει να κάνει με μια διαφορετική πράσινη ανάπτυξη (πρέπει να κάνουμε την αυτοκριτική μας για τις εξορύξεις, είπε) και η τρίτη αφορά στα δικαιώματα, τη δημοκρατία και τους πρόσφυγες.

Μάλιστα, όπως ανέφερε ότι ακούει από «καλοθελητές» σε εφημερίδες και σε σάιτ «ότι εμείς πρέπει να πάμε προς το κέντρο, αυτές οι τρεις γραμμές είναι οι διαχωριστικές γραμμές του ΣΥΡΙΖΑ, αυτοί που μας λένε ότι να κάνουμε ένα καινούριο συστημικό κόμμα, δεν ξέρουν που πατάνε και που βρίσκονται». 

«Από τη δεκαετία του 1990 ακούμε ότι δεν υπάρχει διαχωρισμός αριστεράς και δεξιάς και αυτό είναι που οδήγησε στις μεγάλες ανισότητες και την έλλειψη ανάπτυξης και το φιλελεύθερο κέντρο να μετατοπίζεται από τις θέσεις που είχε για τα δικαιώματα». 

Τόνισε την αναγκαιότητα για κοινωνική γείωση, «χρειαζόμαστε αυτή τη γείωση να μπορεί να ανεβεί προς τα πάνω ακριβώς για να μη γίνουμε κόμμα-καρτέλ». 

Σημείωσε ότι έχουμε ένα εγχείρημα για την αριστερά της εποχής μας που θα πρέπει να παλεύει και στο πρόγραμμα και στην ιδεολογία και στα κινήματα, να φτιάξει ένα κόμμα που θα αντιμετωπίσει την κρίση του πολιτικού και κομματικού φαινομένου με καινούριες ιδέες, χωρίς να έχουμε φοβίες, να δοκιμάσουμε νέα πράγματα.

Μπίστης: Θα πεθάνω ως αριστερός, να προλάβω να δω την δεύτερη κυβέρνηση της Αριστεράς

Εντύπωση προκάλεσε η παρέμβαση του Νίκου Μπίστη, που ξεκίνησε από την κατάληξη του κ. Τσακαλώτου, εκφράζοντας ωστόσο διαφορετικές θέσεις. 

«Κι εγώ, όπως ο Ευκλείδης το 'χω πάρει απόφαση ότι θα πεθάνω ως αριστερός, αλλά θέλω πριν να έρθει το μοιραίο, να προλάβω να δω τη δεύτερη κυβέρνηση της αριστεράς», τόνισε ο Νίκος Μπίστης («Γέφυρα»), ο οποίος πήρε τον λόγο στη συνέχεια.

Σύμφωνα με τον κ. Μπίστη, ο αναγκαίος μετασχηματισμός δεν συνιστά μετατόπιση προς το Κέντρο, αλλά αποδεικνύει ότι είναι ένα κόμμα εν κινήσει, εκπροσωπεί τον προοδευτικό πόλο και εκφράζει την ανάγκη μεγαλύτερης συμπόρευσης.

Ο Νίκος Μπίστης ανέφερε ότι το κόμμα που συγκροτείται δεν απαιτεί ιδεολογική ενότητα, αλλά προγραμματική ενότητα.

«Ένα κόμμα εν κινήσει δεν έχει την ταυτότητα του γραμμένη στην πέτρα», είπε, προσθέτοντας ότι πρέπει να προστατευτεί από δυο κινδύνους: από ένα κόμμα σκαντζόχοιρο και από ένα κόμμα χυλό. 


Αναφερόμενος στο θέμα της ονομασίας, είπε πως αν όλα αυτά που ειπώθηκαν για «τομή μέσα στη συνέχεια», για μετασχηματισμό, «αν δεν συμπυκνωθούν και στο όνομα, πού θα αποτυπωθούν;». 

Σχολίασε ότι καμία φορά τις απαντήσεις τις δίνει η ζωή, επισημαίνοντας ότι σε όλα τα κείμενα και το υλικό αναφέρεται «ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία» και πως «το να συζητηθεί και μια λέξη για την οικολογική διάσταση, μπορούμε, αλλά δεν έχει νόημα να γυρίσουμε πίσω».
epirusblog.gr
5 of 5
Αψιμαχίες Τσακαλώτου - Μπίστη, με ατάκες περί «αριστεροσύνης» και... θανάτου
epirusblog.gr
5 of 5
πολιτική 2860313770305215061
item