Ο Θεοδωρικάκος απαντάει σε Σκουρλέτη και Χαρίτση για τους ΟΤΑ: Βαρύτατα εκτεθειμένη η προηγούμενη κυβέρνηση

Ο Θεοδωρικάκος απαντάει σε Σκουρλέτη και Χαρίτση για τους ΟΤΑ: Βαρύτατα εκτεθειμένη η προηγούμενη κυβέρνηση

Στην αντεπίθεση πέρασε ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος και με επιστολή του απαντάει στους Πάνο Σκουρλέτη και Αλέξη Χαρίτση του ΣΥΡΙΖΑ αναφορικά με το πρόγραμμα «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ» που αφορά την ενίσχυση των ΟΤΑ όλης της χώρας, για έργα υποδομής.

Η αλήθεια για το πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ είναι ενοχλητική για την αξιωματική αντιπολίτευση.

Το πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ Ι είχε διασφαλισμένους πόρους 134 εκατ. ευρώ που προέρχονταν από δανεισμό της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων προς το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. 

Η δανειακή σύμβαση λήγει στις 31/12/19. Και μάλιστα προβλέπει ότι μέχρι αυτήν την ημερομηνία πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί τα έργα.

Έναντι αυτού του ποσού η προηγούμενη κυβέρνηση είχε εντάξει στο πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ Ι, έργα προϋπολογισμού 1,25 δισ. ευρώ. 

Αυτές ήταν υποσχέσεις της προηγούμενης κυβέρνησης ενόψει των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών στην προσπάθειά της να αποφύγει τη συντριβή.

Πίστευε ότι η αλήθεια δεν θα αποκαλυφθεί.

Υπολόγιζε ότι λόγω της κακής κατάστασης στην οποία είχε φέρει τις τεχνικές υπηρεσίες των δήμων, κανείς δεν θα διαπίστωνε την έλλειψη πραγματικής χρηματοδότησης για τα έργα που είχαν ενταχθεί στο πρόγραμμα, γιατί απλούστατα δεν θα υλοποιούνταν ως τις εκλογές.

Όλα αυτά είναι πλέον γεγονότα.

Και επιπροσθέτως, αφού κατά τη λογική των κ.κ. Σκουρλέτη και Χαρίτση τα χρήματα για τα επιπλέον έργα θα μπορούσαν να διατεθούν από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, τότε ποιος ο λόγος ύπαρξης του προγράμματος ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ Ι μέσω της δανειακής σύμβασης της ΕΤΕπ με το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων; 

Γιατί δεν χρηματοδοτούσαν αυτό το πρόγραμμα απ’ ευθείας από το ΠΔΕ, όπως συμβαίνει με το πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ;

Η προηγούμενη κυβέρνηση είναι βαρύτατα εκτεθειμένη απέναντι στους Δήμους και την ελληνική κοινωνία.

Σήμερα, το υπουργείο Εσωτερικών είναι σε προχωρημένες συζητήσεις με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων προκειμένου να διασφαλιστούν πραγματικά έργα, με πραγματικά χρήματα και υπεύθυνο και σοβαρό προγραμματισμό.

Οι δήμοι δεν πρέπει να ανησυχούν, καθώς θα διασφαλιστεί η υλοποίηση των έργων αλλά και η ένταξη νέων έργων στο νέο Πρόγραμμα που ξεκινά στις αρχές του 2020. Ενώ τα υπόλοιπα θα ενταχθούν στα ΠΕΠ και στα Τομεακά Προγράμματα του ΕΣΠΑ.

epirusblog.gr
5 of 5
Ο Θεοδωρικάκος απαντάει σε Σκουρλέτη και Χαρίτση για τους ΟΤΑ: Βαρύτατα εκτεθειμένη η προηγούμενη κυβέρνηση
epirusblog.gr
5 of 5
πολιτική 3462638137669924151
item