Σταϊκούρας: Πάταξη φοροδιαφυγής 2,05 δις ευρώ από τη διεύρυνση των ηλεκτρονικών συναλλαγών

Σταϊκούρας: Πάταξη φοροδιαφυγής 2,05 δις ευρώ από τη διεύρυνση των ηλεκτρονικών συναλλαγών

Την αποκάλυψη φοροδιαφυγής ύψους 2,05 δισεκατομμυρίων ευρώ και σημαντική αύξηση των κρατικών εσόδων κατά 557 εκατομμύρια ευρώ, προσδοκά ο Υπουργός Οικονομικών, από τη διεύρυνση των ηλεκτρονικών συναλλαγών και την υποχρέωση των φορολογουμένων να υλοποιούν το  30% του πραγματικού τους εισοδήματος με αυτό τον τρόπο.

Μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής για το φορολογικό νομοσχέδιο, ο Χρήστος Σταϊκούρας, επικαλέστηκε στοιχεία της ΑΑΔΕ και των τραπεζών, σύμφωνα με τα οποία ο συνδυασμός του μέτρου με τη μείωση των φόρων, αναμένεται να αυξήσει τον όγκο των συναλλαγών με ηλεκτρονικά μέσα κατά 6,1 δισεκατομμύρια ευρώ, να αποδώσει δηλαδή επιπλέον φορολογητέα ύλη, χωρίς μάλιστα όπως εξήγησε να περιλαμβάνονται σε αυτό το ποσό οι επιπλέον συναλλαγές που κάνουν όσοι ξεπερνούν το 30%.

«Επίσης, αναμένουμε να εκδοθούν αποδείξεις 2,05 δις ευρώ, που πριν δεν θα εκδίδονταν.

Αυτό θα φέρει αύξηση εσόδων ΦΠΑ 389 εκατομμυρίων ευρώ και επιπλέον  168 εκατομμύρια ευρώ  εισπράξεις από την αύξηση εσόδων - εξόδων των επιχειρήσεων.  Αυτή είναι η πλήρης επιχειρηματολογία που έχουμε ενταγμένη και στον προϋπολογισμό και είναι συμφωνημένη με τους Θεσμούς», υπογράμμισε ο Χρήστος Σταϊκούρας.

Δίνοντας έμφαση στο κενό του ΦΠΑ, δηλαδή στο ποσό που εισπράττει το κράτος σε σχέση με εκείνο που θα έπρεπε να εισπράττει, επισήμανε ότι το χαμηλότερο σημείο ήταν 4 δις ευρώ το 2014 λόγω της μείωσης των φορολογικών συντελεστών.

«Εμείς προσδοκούμε με τη μείωση των φορολογικών συντελεστών και τη διεύρυνση των ηλεκτρονικών συναλλαγών  να μειώσουμε το κενό του ΦΠΑ. 

Άρα να εισπράξουμε περισσότερα λόγω της μείωσης της φοροδιαφυγής και όχι μέσω της μείωσης του αφορολόγητου όπως έκανε η προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ», κατέληξε ο Υπουργός Οικονομικών, υπεραμυνόμενος του φορολογικού νομοσχεδίου και επικρίνοντας τα κόμματα της αντιπολίτευσης που το καταψήφισαν επί της αρχής στην αρμόδια Επιτροπή κόντρα στους κοινωνικούς κι επαγγελματικούς φορείς, οι οποίοι το στήριξαν.

«Εκπλήσσομαι  για το επι της αρχής «όχι» ορισμένων κομμάτων της αντιπολίτευσης ειδικά μετά την ακρόαση των φορέων. Κανείς δεν ζήτησε απόσυρση διατάξεων. Όλοι οι φορείς ήταν θετικοί, και η κοινωνία επικροτεί τις διατάξεις», ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Δεν έχετε καμία επαφή με την πραγματική οικονομία».


epirusblog.gr
5 of 5
Σταϊκούρας: Πάταξη φοροδιαφυγής 2,05 δις ευρώ από τη διεύρυνση των ηλεκτρονικών συναλλαγών
epirusblog.gr
5 of 5
πολιτική 4420687836565980111
item