EBRD: Βελτιώνονται οι οικονομικοί δείκτες της Ελλάδας -Οι 3 προκλήσεις για το 2020

EBRD: Βελτιώνονται οι οικονομικοί δείκτες της Ελλάδας -Οι 3 προκλήσεις για το 2020

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) προβλέπει ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας για φέτος θα διαμορφωθεί στο 2%, ενώ για το 2020 στο 2,4%.

Κύριοι μοχλοί της ανάπτυξης, εκτιμά η EBRD, θα είναι πιθανότατα οι εξαγωγές και μια ισχυρότερη επίδραση της ιδιωτικής κατανάλωσης, αποτέλεσμα της μεγάλης αύξησης του δείκτη οικονομικού κλίματος και της μείωσης της ανεργίας. 

Η νέα κυβέρνηση, σημειώνει η EBRD σε έκθεσή της για τη μετάβαση από το 2019 στο 2020, «έχει δεσμευτεί για μία φιλόδοξη μεταρρυθμιστική ατζέντα και οι επενδυτές θα παρακολουθούν για να δουν αν μπορεί να υλοποιήσει τις υποσχέσεις της και να βελτιώσει πολύ το επιχειρηματικό περιβάλλον. 

Αν συμβεί αυτό, οι προοπτικές για υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης μεσοπρόθεσμα θα είναι σημαντικά ενισχυμένες».

Η EBRD σημειώνει ότι οι οικονομικοί δείκτες της Ελλάδας συνεχίζουν να βελτιώνονται και ότι έχουν προωθηθεί σημαντικές μεταρρυθμίσεις. 

«Η προηγούμενη κυβέρνηση έκανε σημαντική πρόοδο για την επίτευξη συγκεκριμένων δεσμεύσεων για μεταρρυθμίσεις έως το τέλος του 2018, ώστε να μπορέσουν οι δανειστές να χορηγήσουν μέτρα ελάφρυνσης του χρέους ύψους 970 εκατ. ευρώ, ενώ η νέα κυβέρνηση έχει ήδη επισπεύσει σημαντικές δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις και μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας και τη διακυβέρνηση», αναφέρει συγκεκριμένα.

EBRD: Οι 3 τομείς που πρέπει να προσέξει η κυβέρνηση

Σε ό,τι αφορά το 2020, η EBRD υπογραμμίζει ότι η κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει γρήγορα τα σχέδιά της για μεταρρυθμίσεις σε τρεις τομείς. Πιο αναλυτικά αναφέρει, σύμφωνα με το ΑΠΕ:

Απαιτείται περαιτέρω πρόοδος για τη μείωση των «κόκκινων» δανείων. Νέα μέσα υπάρχουν τώρα ή ετοιμάζονται, όπως το σχήμα προστασίας στοιχείων ενεργητικού, και πρέπει να χρησιμοποιηθούν σθεναρά για να βοηθηθούν οι τράπεζες να μειώσουν το επίπεδο των «κόκκινων» δανείων από τα σημερινά υπερβολικά επίπεδα.

Σημαντικές ιδιωτικοποιήσεις πρέπει να υλοποιηθούν έγκαιρα. Το βασικό βραχυπρόθεσμο έργο είναι το Ελληνικό, το οποίο έχει τη δυναμική να μετασχηματίσει την οικονομία, αλλά και άλλα σημαντικά περιουσιακά στοιχεία πρέπει να ετοιμασθούν για πώληση έγκαιρα.

Χρειάζονται επειγόντως μεταρρυθμίσεις στη διακυβέρνηση. Η κατάταξη της Ελλάδας στους διεθνείς δείκτες διακυβέρνησης είναι χαμηλή, αντανακλώντας μία αδύναμη δημόσια διοίκηση επί πολλά έτη, προβλήματα στο σύστημα απονομής δικαιοσύνης και ανεπαρκή πρότυπα εταιρικής διακυβέρνησης.

epirusblog.gr
5 of 5
EBRD: Βελτιώνονται οι οικονομικοί δείκτες της Ελλάδας -Οι 3 προκλήσεις για το 2020
epirusblog.gr
5 of 5
πολιτική 6685151543374037604
item