Πλαφόν στις e-δαπάνες -Το ΥΠΟΙΚ κατεβάζει το όριο των ηλεκτρονικών αποδείξεων

Πλαφόν στις e-δαπάνες -Το ΥΠΟΙΚ κατεβάζει το όριο των ηλεκτρονικών αποδείξεων

«Ταβάνι» βάζει το υπουργείο Οικονομικών στις ηλεκτρονικές αποδείξεις που θα πρέπει να συγκεντρώνουν από τη νέα χρονιά οι φορολογούμενοι για το σύνολο των εισοδημάτων τους.

Με δεδομένο, μάλιστα, ότι το όριο αυτών των ηλεκτρονικών πληρωμών ανεβαίνει στο 30%, το πλαφόν των e-δαπανών αναπροσαρμόζεται και μπαίνει στα 20.000 ευρώ, δηλαδή χαμηλότερα από τα σημερινά επίπεδα.

Σήμερα, οι ηλεκτρονικές πληρωμές κλιμακώνονται από 10% ως 20% αναλόγως του ύψους του εισοδήματος, ενώ η σχετική υποχρέωση βαραίνει μόνο μισθωτούς- συνταξιούχους, καθώς συνδέεται με το αφορολόγητο τους. 

Από την Πρωτοχρονιά όλα αλλάζουν, καθώς οι e-δαπάνες αποσυνδέονται από το αφορολόγητο και στο... κυνήγι τους μπαίνουν όλοι οι φορολογούμενοι, αφού όλα τα εισοδήματα, απ’ όλες τις πηγές, θα προστίθενται και το 30% αυτών θα πρέπει να καλύπτεται από ηλεκτρονικές πληρωμές, έτσι ώστε να μην πέφτει «καμπάνα» 22%.

Το υπουργείο Οικονομικών επιμένει ότι με βάση την επεξεργασία των φορολογικών δηλώσεων οι φορολογούμενοι υπερκαλύπτουν το όριο του 30%. 

Ωστόσο, αυτή η στατιστική μελέτη έχει το μειονέκτημα ότι αφορά μόνο στα εισοδήματα από μισθωτές υπηρεσίες και συντάξεις, έτσι δεν υπάρχει σαφής εικόνα τι γίνεται στις περιπτώσεις που κάποιος από αυτούς τους φορολογούμενους έχει εισόδημα κι από άλλες πηγές π.χ. από παροχή υπηρεσιών ή από ενοίκια. 

Ήδη οι ιδιοκτήτες ακινήτων, μέσω της ΠΟΜΙΔΑ, εκφράζουν την ανησυχία τους για το ότι όχι μόνο δεν αλλάζει η φορολογική κλίμακα για τα εισοδήματα από ενοίκια αλλά κι επειδή για πρώτη φορά καλούνται να μαζέψουν και ηλεκτρονικές αποδείξεις, έτσι ώστε να μην «τιμωρηθούν» με πρόσθετο φόρο.

Περιορισμένες οι ηλεκτρονικές δαπάνες από τους πολίτες
Σύμφωνα με τα στοιχεία των φορολογικών δηλώσεων της περασμένης χρονιάς, η μέση ηλεκτρονική δαπάνη που αποτυπώθηκε στους κωδικούς 049- 050 για την κατοχύρωση του αφορολογήτου του υπόχρεου και της συζύγου ή του μέρους συμφώνου συμβίωσης, ήταν 3.631,49 ευρώ. 

Αν ανατρέξει, όμως, κανείς στα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τη μέση δαπάνη των νοικοκυριών, θα διαπιστώσει ότι αυτή περιορίζεται σε 1.441 ευρώ, με διακύμανση από τα 637 ευρώ για τους συνταξιούχους ως τις 2.231 ευρώ για τρίτεκνους και πολύτεκνους.



Η εξίσωση γίνεται πιο περίπλοκη αν δει κανείς τη μεγάλη «ψαλίδα» σε αυτές τις δαπάνες, ανάλογα με την εργασία των μελών του νοικοκυριού. Έτσι, η μικρότερη δαπάνη αντιστοιχεί- όπως είναι λογικό- στους άνεργους και η μεγαλύτερη στους αυτοαπασχολούμενους, όπου ξεπερνά τα 3.100 ευρώ.



Αυτό που θα κάνει το οικονομικό επιτελείο είναι να χαμηλώσει το πλαφόν για τις ηλεκτρονικές αποδείξεις κατά 10.000 ευρώ. Έτσι, ενώ σήμερα, όσο ψηλό κι αν είναι το εισόδημα, η υποχρέωση e-δαπανών εξαντλείται στα 30.000 ευρώ, τη νέα χρονιά ο πήχης κατεβαίνει στα 20.000 ευρώ. 

Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι όσοι φορολογούμενοι έχουν συνολικά εισοδήματα, από διάφορες πηγές, που ξεπερνούν τα 67.000 ευρώ δεν υποχρεούνται να πραγματοποιήσουν ηλεκτρονικές πληρωμές πάνω από 20.000 ευρώ.

Σημειωτέον ότι την περασμένη χρονιά η «καμπάνα» του πρόσθετου φόρου 22% έφερε στα κρατικά ταμεία περίπου 36 εκατομμύρια ευρώ.

epirusblog.gr
5 of 5
Πλαφόν στις e-δαπάνες -Το ΥΠΟΙΚ κατεβάζει το όριο των ηλεκτρονικών αποδείξεων
epirusblog.gr
5 of 5
πολιτική 3912412644592314406
item