Βουλή: Δραματικοί τόνοι για το προσφυγικό και την ασφυξία στα νησιά

Βουλή: Δραματικοί τόνοι για το προσφυγικό και την ασφυξία στα νησιά

Την επιτακτική ανάγκη άμεσης αποσυμφόρησης των νησιών από πρόσφυγες και μετανάστες, επισήμανε από τη Βουλή ο αρμόδιος Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ, Φιλίππο Γκράντι, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για δραματικές συνέπειες από την διαπιστωμένη αλλαγή της διάθεσης φιλοξενίας των κατοίκων, λόγω της ασφυκτικής κατάστασης που επικρατεί πλέον από τις συνεχείς ροές.

Κουμουτσάκος: Οι κάτοικοι στα νησιά «κλειδώνουν» τις καρδιές τους

Σε ανάλογο μήκος κύματος και ο Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιώργος Κουμουτσάκος, που παραδέχτηκε ότι «η Ελλάδα έφτασε στα όριά της», εκφράζοντας το φόβο ότι λόγω της κόπωσης που έχει επέλθει από τις αυξανόμενες ροές οι κάτοικοι στα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου κλειδώνουν πλέον και «τις καρδιές τους», με τον ίδιο να διαβεβαιώνει εκ νέου για την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να διαχειριστεί το πρόβλημα αποτελεσματικά.

Γκράντι: Κίνδυνος δραματικών συνεπειών από την αλλαγή διάθεσης φιλοξενίας στα νησιά

«Συμφωνώ με την ανάλυσή του ότι η ανοικτή διάθεση των ανθρώπων αλλάζει. Κινδυνεύετε να αντιμετωπίσετε δραματικές συνέπειες. Η κατάσταση στα νησιά είναι ασφυκτική. Χαιρετίζω τη δέσμευση και την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να συνεχίσει να αναταποκρίνεται στις κρίσεις αυτές», υπογράμμισε ο κ. Γκράντι, ενώ χαρακτήρισε «τεράστια πρόκληση» τη μεταφορά προσφύγων στην ενδοχώρα.

Μηνύματα Κουμουτσάκου σε Τουρκία και Ε.Ε.

Με τον κ. Γκράντι σύμμαχο της χώρας μας στην προσπάθεια διεθνοποίησης της μεταναστευτικής κρίσης στην Ελλάδα, ο Γιώργος Κουμουτσάκος άδραξε την ευκαιρία να απευθύνει μηνύματα αφενός προς την Τουρκία για τήρηση των δεσμεύσεών της, αφετέρου προς την Ευρώπη για έμπρακτη αλληλεγγύη.

Κουμουτσάκος: Η βοήθεια της Ε.Ε. δεν μπορεί να περιορίζεται σε λόγους και χρήματα

«Η βοήθεια της Ευρώπης δεν μπορεί να περιορίζεται ούτε σε λόγους κατανόησης ούτε σε οικονομική στήριξη. Δεν είμαστε αγνώμονες, αλλά είμαστε αντιμέτωποι με νέο κύμα από την Τουρκία και γι' αυτό ζητάμε μια πραγματική έμπρακτη αλληλεγγύη με δικαιότερη κατανομή του βάρους που υφίσταται η Ελλάδα», τόνισε ο Κουμουτσάκος. 

Προειδοποίησε, δε, ότι η επανάληψη μίας προσφυγικής κρίσης επιπέδου 2015 δεν είναι απίθανη, για να υπογραμμίσει ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να πιαστεί ξανά απροετοίμαστη.

Κουμουτσάκος για Τουρκία: Η Ευρώπη δεν λειτουργεί υπό εκβιαστικές απειλές

Αναφορικά με τη κλιμάκωση της προκλητικότητας της Άγκυρας  και την επιμονή στη ρητορική ότι θα ανοίξει τη μεταναστευτική στρόφιγγα, ο αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, κατηγόρησε τη γείτονα για δημιουργία ενός ισχυρού παράγοντα προσέλκυσης ροών και κατέληξε με νόημα: «Όπως εμείς καταλαβαίνουμε το βάρος Τουρκίας κι αυτή πρέπει να κατανοήσει ότι η Ευρώπη δεν λειτουργεί υπό την πίεση εκβιαστικών απειλών. Τα σύνορά μας είναι η ασφάλειά μας και είναι αδιαπραγμάτευτα».

71 εκατομμύρια παγκοσμίως οι εκτοπισμένοι

Απευθυνόμενος στους βουλευτές του ελληνικού κοινοβουλίου ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, υποστήριξε ότι ο συνολικός αριθμός εκτοπισμένων ανθρώπων παγκοσμίως ανέρχεται σε 71 εκατομμύρια, τονίζοντας ότι είναι ο μεγαλύτερος αριθμός που έχει καταγραφεί ποτέ.

Προστασία και για όσους δεν δικαιούνται άσυλο αλλά μετακινούνται δικαιολογημένα

Ο ίδιος επισήμανε πως τα αίτια της κινητικότητας αυτής είναι σύνθετα, αναφερόμενος στις συγκρούσεις που δεν επιλύονται από τη διεθνή κοινότητα, αλλά και στη φτώχεια, τις ανισότητες, τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, για να τονίσει ότι η παγκόσμια κοινότητα πρέπει να προστατεύσει αυτούς που εγκαταλείπουν τις εστίες τους λόγω πολεμικών συγκρούσεων, αλλά και όσους μπορεί να μην δικαιούνται ασύλου αλλά μετακινούνται με δικαιολογημένη αιτία.

Από Αφγανιστάν και Συρία οι κύριες ροές προς την Ελλάδα

Αναφερόμενος στην Ελλάδα ο κ. Γκράντι, σημείωσε  ότι η χώρα μας δέχεται κυρίως ροές από το Αφγανιστάν και τη Συρία, δείχνοντας μάλιστα απαισιόδοξος για το πότε μπορεί η κατάσταση στα δύο αυτά μέτωπα να εξομαλυνθεί.

Γκράντι: Να βοηθήσει η Ευρώπη για τα ασυνόδευτα ανήλικα

Ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ έκανε ειδική αναφορά στα ασυνόδευτα ανήλικα, χαιρετίζοντας την απόφαση της κυβέρνησης να λάβει ειδική μέριμνα και καλώντας ταυτόχρονα την Ευρώπη αν επιδείξει αλληλεγγύη για την προστασία αυτών των παιδιών, ώστε να μην πέσουν όπως είπε σε χέρια ανθρώπων που θα τα εκμεταλλευτούν για άθλιους σκοπούς.

Γκράντι: Μοναδική στην Ε.Ε. η προσπάθεια της Ελλάδας στο προσφυγικό

Καταλήγοντας ο Φιλίππο Γκράντι, εξήρε την προσπάθεια της Ελλάδας στην αντιμετώπιση του προσφυγικού, χαρακτηρίζοντάς την ως μοναδική στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ δεσμεύτηκε  ότι ως οργανισμός ο ΟΗΕ, θα συνεχίσει να προσφέρει τη στήριξή του στη χώρα μας και να πιέζει τις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε., ώστε να αναλάβουν το μερίδιο που τους αναλογεί, επιδεικνύοντας έμπρακτη αλληλεγγύη.

«Οι πρόσφυγες είναι ευθύνη της διεθνούς κοινότητας. Αυτό πρέπει να φανεί συγκεκριμένα.  Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για ουσιαστική συνεισφορά της ΕΕ σε χρηματοδοτικά προγράμματα, αλλά πέραν αυτού πρέπει να υπάρξει και πολιτική στήριξη άλλης μορφής», τόνισε ο ίδιος.


epirusblog.gr
5 of 5
Βουλή: Δραματικοί τόνοι για το προσφυγικό και την ασφυξία στα νησιά
epirusblog.gr
5 of 5
πολιτική 6764130642322439917
item