Κόλαση στο Ιράν: Η αύξηση της τιμής της βενζίνης έβγαλε τον κόσμο στους δρόμους

Κόλαση στο Ιράν: Η αύξηση της τιμής της βενζίνης έβγαλε τον κόσμο στους δρόμους

Χαοτικές σκηνές εκτυλίσσονται τα τελευταία 24ωρα σε δεκάδες πόλεις του Ιράν και στην πρωτεύουσα Τεχεράνη μετά την απόφαση της κυβέρνησης να αυξήσει κατά 50% την τιμή της βενζίνης.

Σύμφωνα με αναφορές, χιλιάδες αστυνομικοί προσπάθησαν να διαλύσουν τις συγκεντρώσεις και στις συγκρούσεις που σημειώθηκαν σκοτώθηκε ένας άνθρωπος.


Οι διαδηλωτές έβαλαν φωτιά στο κτήριο της Κεντρικής Τράπεζας του Ιράν, ενώ κατά τις κινητοποιήσεις προκλήθηκαν πολλές καταστροφές.

Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, Αγιατολάχ Χαμενεΐ, υποστήριξε σήμερα με παρέμβασή του την απόφαση της κυβέρνησης να αυξήσει τις τιμές βενζίνης και αποκάλεσε «κακοποιούς» τους διαδηλωτές που πυρπολήσαν την Κεντρική Τράπεζα, λέγοντας ότι υποκινούνται από αντεπαναστάτες και εξωτερικούς εχθρούς του Ιράν.


Στην πόλη Σιρτζάν οι διαδηλωτές προσπάθησαν να βάλουν φωτιά σε εργοστάσιο καυσίμων.


Το ημι-επίσημο πρακτορείο ειδήσεων INSA μετέδωσε ότι ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και πολλοί άλλοι τραυματίστηκαν.

Ο κυβερνήτης Μοχάμαντ Μαχμουνταμπάντι δήλωσε ότι πολλά άτομα εκμεταλλεύτηκαν τις ειρηνικές συγκεντρώσεις και κατέστρεψαν δημόσια περιουσία και σταθμούς καυσίμων.


Στο μεταξύ, σύμφωνα με το Spectator Index, η κυβέρνηση του Ιράν έθεσε εκτός λειτουργίας το ίντερνετ, προκειμένου να μην μπορούν να οργανώνονται οι διαδηλωτές που αντιδρούν στην αύξηση της τιμής της βενζίνης.

Μεταξύ άλλων ευφάνταστων κινητοποιήσεων για τις αυξήσεις στα καύσιμα στο Ιράν, οι οδηγοί χθες έσβησαν τα αυτοκίνητά τους στις εθνικές οδούς για να μπλοκάρουν το δίκτυο.
Τα σύνορα με το Ιράκ έκλεισαν το Σάββατο καθώς πραγματοποιούνταν ταυτόχρονα διαδηλώσεις και στις δύο χώρες, μεταδίδει το Reuters. Tα σύνορα παραμένουν ανοιχτά για το εμπόριο αλλά όχι και για τους ταξιδιώτες, μέχρι νεοτέρας.
Οι Αρχές προχώρησαν στην αύξηση της τιμής της βενζίνης απροειδοποίητα. Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση περιόρισε την κατανάλωση βενζίνης στα 60 λίτρα ανά όχημα τον μήνα έναντι 250 λίτρων προηγουμένως. 
Οι τιμές αυξήθηκαν πάνω από 50% στα 15.000 ριάλ (0,12 ευρώ ή 0,13 δολ.) ανά λίτρο. Κάθε λίτρο πάνω από το όριο των 60 τον μήνα θα κοστίζει 60.000 ριάλ.
Ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί ανέφερε ότι η απόφαση έχει σκοπό να βάλει χρήματα στις τσέπες των πολιτών και ότι η κυβέρνηση δεσμεύεται τα χρήματα να χρησιμοποιηθούν για επιδόματα προς τις φτωχές οικογένειες.
Όπως είπε, ούτε ένα ριάλ από αυτά τα χρήματα δεν θα πάει στα ταμεία του ΥΠΟΙΚ.
Η οικονομία της χώρας είναι σε δεινή κατάσταση μετά τις αμερικανικές κυρώσεις που τέθηκαν σε ισχύ το 2018. Ο πληθωρισμός είναι στο 40% και αναμένεται συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 9% φέτος.
Τα 80 εκατ. κατοίκων του Ιράν καταναλώνουν περί τα 90 εκατ. λίτρα φθηνού πετρελαίου ημερησίως.
«Η αύξηση των τιμών του πετρελαίου είναι προς όφελος των πολιτών και θα βοηθήσουν τη χώρα να βγει από το οικονομικό αδιέξοδο», ανέφερε ο Ροχανί.

Το μέτρο εκτιμά το γραφείο προϋπολογισμού του Ιράν θα φέρει 300 τρισ. ριάλ ή 2,55 δισ. δολ. στα ταμεία ετησίως και οι πληρωμές ενισχύσεων προς του πολίτες θα ξεκινήσουν το επόμενο 10ήμερο . 
Θα ανέρχονται σε 550.000 ριάλ ή 4,68 δολ. ανά ζευγάρι και σε 2 εκατ. ριάλ ή 17,46 δολ. για οικογένειες με τουλάχιστον 5 μέλη.
epirusblog.gr
5 of 5
Κόλαση στο Ιράν: Η αύξηση της τιμής της βενζίνης έβγαλε τον κόσμο στους δρόμους
epirusblog.gr
5 of 5
κοσμος 4842253574373200476
item