Γιάννενα: Οι Ηπειρώτες Εθνικοί Ευεργέτες «επιστρέφουν» στα Γιάννενα!

Γιάννενα: Οι Ηπειρώτες Εθνικοί Ευεργέτες «επιστρέφουν» στα Γιάννενα!

Στην ιδιαίτερη πατρίδα τους «επιστρέφουν» οι Ηπειρώτες Εθνικοί Ευεργέτες, οι οποίοι πέρα από τα σπουδαία οικοδομήματα και ιδρύματα με τα οποία στόλισαν την Αθήνα, ίδρυσαν προεπαναστατικά στα Γιάννενα ορισμένα από τα σημαντικότερα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας, τα οποία με τη σειρά τους συντέλεσαν στη διάδοση του Διαφωτισμού.

Αυτή η Ηπειρωτική ευποιία θα τιμηθεί την ερχόμενη Δευτέρα, ώρα 7:30 μ.μ., στο πλαίσιο μίας ιδιαίτερα σημαντικής εκδήλωσης στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου την οποία διοργανώνουν ο Δήμος Ιωαννιτών και οι εφημερίδες «Το Βήμα» και «Τα Νέα». 


Η εκδήλωση έχει θέμα «Οι Μεγάλες Σχολές των Ιωαννίνων – Ο Προεπαναστατικός Διαφωτισμός και ο Ηπειρώτικος Ευεργετισμός». Εκτός των ομιλητών, θα παραβρεθεί και θα χαιρετίσει ο Πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας.

Ο Δήμαρχος Ιωαννίνων
Σημαντική για την πόλη χαρακτήρισε την εκδήλωση της Δευτέρας ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ. 


Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά χθες σε δηλώσεις του, «το στίγμα που πρέπει να δώσει η πόλη μας στις εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821 είναι ακριβώς η σημασία του Ηπειρωτικού διαφωτισμού και η συμβολή του στη εξέγερση και συνακόλουθα στην ίδρυση του Ελληνικού Κράτους. 

Αυτή λοιπόν η εκδήλωση θα μας δώσει το έναυσμα γι’ αυτή την εμβάθυνση πάνω στη σημασία των σχολείων και σχολών της πόλης των Ιωαννίνων για τον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα αλλά και την εξέλιξη του Ελληνικού Κράτους στη συνέχεια».

To πρόγραμμα
Με στόχο την ανάδειξη της ηπειρώτικης ευποιίας, οι εφημερίδες «Το Βήμα» και «ΤΑ ΝΕΑ» που διοργανώνουν την εκδήλωση για τις Σχολές των Ιωαννίνων σε συνεργασία με τον Δήμο Ιωαννιτών, ανατυπώνουν την ιστορική έκδοση του 1930 «Τα Γιάννενα κι’ η Νεοελληνική Αναγέννηση (1648-1820)», η οποία θα κυκλοφορήσει την Κυριακή, 17 Νοεμβρίου με την εφημερίδα «Το Βήμα της Κυριακής».


Όσον αφορά στο πρόγραμμα της μεθαυριανής εκδήλωσης, θα χαιρετίσει ο Πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας και θα ακολουθήσει ομιλία του Δημάρχου Ιωαννίνων Μωυσή Ελισάφ.


Για τις «Μεγάλες Σχολές των Ιωαννίνων» και τον «Προεπαναστατικό Διαφωτισμό και τον Ηπειρωτικό Ευεργετισμό» θα μιλήσουν ο Θεσπρωτός πρώην υπουργός Αλέκος Παπαδόπουλος, ο καθηγητής και πρώην Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Γεώργιος Δ. Καψάλης και η Προϊσταμένη Διεύθυνσης της Ζωσιμαίας Βιβλιοθήκης Ιωαννίνων Βάγια Οικονομίδη. Θα προλογίσει και θα συντονίσει ο διευθυντής της εφημερίδας «Το Βήμα», Αντώνης Καρακούσης.
epirusblog.gr
5 of 5
Γιάννενα: Οι Ηπειρώτες Εθνικοί Ευεργέτες «επιστρέφουν» στα Γιάννενα!
epirusblog.gr
5 of 5
Ιωάννινα 3230950415948645662
item