Άρτα: Χρήστος Γκόκας: Θεωρώ Όμως Ότι Δεν Πρέπει Να Ανασταλεί Η Λειτουργία Του Τμήματος Επιστημών Τροφίμων Και Διατροφής Στην Άρτα

Άρτα: Χρήστος Γκόκας: Θεωρώ Όμως Ότι Δεν Πρέπει Να Ανασταλεί Η Λειτουργία Του Τμήματος Επιστημών Τροφίμων Και Διατροφής Στην Άρτα
«Για την έναρξη λειτουργίας του Τμήματος Επιστημών Τροφίμων και Διατροφής στην Άρτα έχουμε μπροστά μας δύο χρόνια για την εισαγωγή των πρώτων φοιτητών, το Υπουργείο μπορεί και οφείλει να προετοιμασθεί σε συνεργασία με την Ακαδημαϊκή κοινότητα, με το Πανεπιστήμιο, για τη λειτουργία του» σημειώνει ο βουλευτής Άρτας του ΚΙΝΑΛ Χρήστος Γκόκας που σημειώνει: «Υπάρχει χρόνος να καλυφθούν οι ανάγκες σε υποδομές και προσωπικό αλλά και για την κατάλληλη οργάνωσή του, με στόχο ένα υψηλό επίπεδο εκπαιδευτικής διαδικασίας και προσόντων των αποφοίτων. Με προoπτική για μια πετυχημένη γι΄ αυτούς επαγγελματική σταδιοδρομία’.
Η δήλωση για την αναστολή λειτουργιάς του τμήματος Επιστημών Διατροφής της Άρτας, του Αρτινού βουλευτή του ΚΙΝΑΛ έχει ως εξής: «Η Υπουργός Παιδείας κ. Κεραμέως, προανήγγειλε την κατάθεση προς ψήφιση στη Βουλή νομοθετικής διάταξης για την αναστολή λειτουργίας 37 νέων Πανεπιστημιακών τμημάτων , μεταξύ των οποίων και το Τμήμα Επιστημών Τροφίμων και Διατροφής της Γεωπονικής Σχολής της Άρτας.
Και αυτό επειδή θεωρεί ότι δεν υπάρχει ο απαιτούμενος σχεδιασμός και η απαραίτητη τεκμηρίωση και υπάρχουν ενδεχομένως προβλήματα σε υποδομές και προσωπικό, ενώ αμφισβητεί και τη συμμετοχή της εκπαιδευτικής κοινότητας στις αποφάσεις αυτές.
Για το τμήμα της Άρτας η έναρξη λειτουργίας προβλέπεται για την Ακαδημαϊκή περίοδο 2021-2022, αφού προηγηθεί απόφαση της Συγκλήτου και αφού διασφαλισθούν οι κατάλληλες υποδομές και το εκπαιδευτικό προσωπικό.
Πρόκειται για ένα τμήμα που συνδέεται με τη λειτουργία του τμήματος Γεωπονίας που προέρχεται από τα παλιά τμήματα Φυτικής και Ζωϊκής Παραγωγής και συνδέεται επίσης με τα παραγωγικά χαρακτηριστικά της περιοχής μας.
Το Τριτοβάθμιο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα της περιοχής μας, παράλληλα με το στόχο της διατήρησης και αναβάθμισης των δύο ανωτέρω τμημάτων που λειτουργούσαν, συμπεριλάμβανε στο σχεδιασμό του την ίδρυση ενός τμήματος σχετιζόμενο με τον αγροτοδιατροφικό τομέα.
Να θυμίσω τον κίνδυνο διακοπής της λειτουργίας των δύο αυτών τμημάτων που είχε αποτραπεί το 2013, ενώ η ίδρυση και λειτουργία Γεωπονικής Σχολής στην Άρτα αποτέλεσε διαχρονικό στόχο της τοπικής μας κοινωνίας αλλά και της εκπαιδευτικής κοινότητας.
Η εξέλιξη που αφορά στην υλοποίηση αυτού του στόχου, διακρίθηκε από προχειρότητα, όταν η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ βιαστικά και χωρίς κατάλληλη προετοιμασία, άλλαξε τον Ακαδημαϊκό χάρτη, χωρίς σε πολλές περιπτώσεις να απουσιάζουν και οι όποιες πολιτικές σκοπιμότητες.
Όμως για τους λόγους που προανέφερα, και επειδή για την έναρξη λειτουργίας του Τμήματος Επιστημών Τροφίμων και Διατροφής στην Άρτα έχουμε μπροστά μας δύο χρόνια για την εισαγωγή των πρώτων φοιτητών, το Υπουργείο μπορεί και οφείλει να προετοιμασθεί σε συνεργασία με την Ακαδημαϊκή κοινότητα, με το Πανεπιστήμιο, για τη λειτουργία του.
Υπάρχει χρόνος να καλυφθούν οι ανάγκες σε υποδομές και προσωπικό αλλά και για την κατάλληλη οργάνωσή του, με στόχο ένα υψηλό επίπεδο εκπαιδευτικής διαδικασίας και προσόντων των αποφοίτων. Με προoπτική για μια πετυχημένη γι΄ αυτούς επαγγελματική σταδιοδρομία.
Ένα τμήμα που θα στηρίξει με έρευνα και τεχνογνωσία τις παραγωγικές δραστηριότητες της περιοχής μας, για υψηλής ποιότητας προϊόντα διατροφής.

Το θέμα θα συζητηθεί αναλυτικότερα και στη Βουλή όταν η νομοθετική διάταξη έρθει προς ψήφιση. Θεωρώ όμως ότι δεν πρέπει να ανασταλεί η λειτουργία του συγκεκριμένου Τμήματος Επιστημών Τροφίμων και Διατροφής στην Άρτα, αλλά να προγραμματισθεί η έναρξη της λειτουργίας του με ευθύνη και συνεργασία της πολιτείας και του Πανεπιστημίου αλλά και τη στήριξη των τοπικών φορέων στο βαθμό που μπορούν να βοηθήσουν από την πλευρά τους»
epirusblog.gr
5 of 5
Άρτα: Χρήστος Γκόκας: Θεωρώ Όμως Ότι Δεν Πρέπει Να Ανασταλεί Η Λειτουργία Του Τμήματος Επιστημών Τροφίμων Και Διατροφής Στην Άρτα
epirusblog.gr
5 of 5
Αρτα 7528246046170498249
item