Πειρατεία σε ελληνόκτητο τάνκερ στο Τόγκο -Απήχθη ένας Ελληνας

Πειρατεία σε ελληνόκτητο τάνκερ στο Τόγκο -Απήχθη ένας Ελληνας

Πειρατές επιτέθηκαν σε ελληνικό τάνκερ ανοιχτά των ακτών του Τόγκο και πήραν ομήρους τέσσερα μέλη του πληρώματος, όπως ανέφερε το Ναυτικό της χώρας της δυτικής Αφρικής.

«Τη Δευτέρα 4 Νοεμβρίου, περίπου στις 03:00, το τάνκερ "Elka Aristotle" δέχτηκε επίθεση περίπου 18 χιλιόμετρα από το λιμάνι Λόμε από ενόπλους», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση που μετέδωσε το Reuters.

Από τα τέσσερα μέλη του πληρώματος του τάνκερ που απήχθησαν, δύο είναι από τις Φιλιππίνες, ένας είναι Έλληνας και ένας Γεωργιανός, σύμφωνα με ανακοίνωση του ναυτικού. Μέλος της ασφάλειας του πλοίου πυροβολήθηκε και τραυματίστηκε κατά την επίθεση.



Επιβεβαιώνει η πλοιοκτήτρια την πειρατεία στο τάνκερ
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε λίγο πριν τις 15:00, η ναυτιλιακή EUROPEAN PRODUCT CARRIERS (EPC) αναφέρει:

«Με λύπη επιβεβαιώνουμε ότι καταγράφηκε ένα συμβάν, στο οποίο εμπλέκεται το “ELKA ARISTOTLE”, ανοικτά του Λομέ, Τόγκο, στις 4 Νοεμβρίου του 2019. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να απαχθούν τέσσερα μέλη του πληρώματος»

Η EPC τονίζει ότι «δεν μπορούμε να σχολιάσουμε με λεπτομέρειες τα γεγονότα στον παρόντα χρόνο, παρά μόνο να πούμε ότι η ασφάλεια των ανθρώπων μας είναι πρωταρχικής σημασίας για εμάς και πως κάνουμε ό,τι μπορούμε για να διασφαλίσουμε την άμεση απελευθέρωσή τους».

Η πλοιοκτήτρια εταιρεία του τάνκερ καταλήγοντας επισημαίνει ότι το σκάφος και τα υπόλοιπα μέλη του πληρώματος είναι ασφαλή, ενώ καλεί τα ΜΜΕ να δείξουν σεβασμό απέναντι στις οικογένειες των μελών του πληρώματος που εμπλέκονται στο συμβάν.

Η ανακοίνωση του υπουργείου Ναυτιλίας για το τάνκερ
«Πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, το υπό ελληνική σημαία δεξαμενόπλοιο “Έλκα Αριστοτέλης” νηολογίου Πειραιά 11217, το οποίο βρίσκονταν ελλιμενισμένο στο αγκυροβόλιο Lome Togo, στο Τόγκο της Δυτ. Αφρικής, δέχθηκε ένοπλη επίθεση με συνέπεια την απαγωγή τεσσάρων, εκ των 24 μελών του πληρώματος του. 

Ο ένας είναι Έλληνας υπήκοος, οι δύο υπήκοοι Φιλιππίνων και ένας υπήκοος Γεωργίας», αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου Ναυτιλίας.

Και συνεχίζει: «Αμέσως μόλις έγινε γνωστό το περιστατικό το Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος ενημέρωσε τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Εξωτερικών. 

Από την πρώτη στιγμή ενημερώθηκε ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιάννης Πλακιωτάκης ο οποίος και έδωσε εντολή στις αρμόδιες Διευθύνσεις του ΥΝΑΝΠ να παρακολουθούν στενά το θέμα σε συνεργασία με το Υπουργείο Εξωτερικών και την διαχειρίστρια εταιρία».

Η τοποθεσία του ελληνόκτητου τάνκερ
Το Σάββατο, παρόμοιο περιστατικό σημειώθηκε κοντά στο γειτονικό Μπενίν, όταν πειρατές επιτέθηκαν σε πλοίο υπό σημαία Νορβηγίας και απήγαγαν εννέα Φιλιππινέζους, μέλη του πληρώματος.

Η τελευταία θέση του τάνκερ, σύμφωνα με το Marine Traffic:

τάνκερ
Στο Λομέ του Τόγκο εμφανίζεται το τάνκερ Elka Aristotle / Πηγή: Marine Traffic


epirusblog.gr
5 of 5
Πειρατεία σε ελληνόκτητο τάνκερ στο Τόγκο -Απήχθη ένας Ελληνας
epirusblog.gr
5 of 5
κοσμος 6059964449331471841
item