Πρέβεζα: «Καμία απολύτως ευθύνη δεν φέρει η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Πρέβεζας για τα «Σχολικά Γεύματα»»

Πρέβεζα: «Καμία απολύτως ευθύνη δεν φέρει η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Πρέβεζας για τα «Σχολικά Γεύματα»»
Μετά τη συνεδρίαση της 25ης Νοεμβρίου 2019 του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Πρέβεζας και την απάντηση του κ. Δημάρχου Πρέβεζας σε ερώτηση Δημοτικού Συμβούλου σχετικά με τα σχολικά γεύματα, σύμφωνα με την οποία θεώρησε υπεύθυνη την υπηρεσία μας, σας γνωστοποιούμε τα εξής:

Φορέας του προγράμματος «Σχολικά Γεύματα» είναι ο ΟΠΕΚΑ, ο οποίος έχει αναλάβει όλη την διαδικασία συντονισμού και εποπτείας του. Τα βασικά κριτήρια επιλογής των Δήμων καθορίστηκαν από το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (πληθυσμός άνω των 17.000 κατοίκων, ποσοστό συμμετοχής στο πρόγραμμα «Κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης άνω του 5% και ποσοστού ανεργίας άνω του 7%»).

Το πρόγραμμα σχεδιάστηκε και εφαρμόστηκε αρχικά κατά το σχολικό έτος 2016-2017 και σε αυτό συμμετείχαν, χωρίς αίτησή τους, Δήμοι και σχολεία, που μπορούσαν να υλοποιήσουν το πρόγραμμα με απόφαση του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων .

Το πρόγραμμα συνεχίστηκε πιλοτικά και, κατά το σχολικό έτος 2018-2019, προστέθηκαν σε αυτό και άλλα σχολεία των ιδίων Δήμων καθόσον υπήρχε πλεόνασμα μερίδων φαγητού.
Σύμφωνα με το αριθμ. πρωτ. 476/11-11-2019 έγγραφο του Αυτοτελούς Τμήματος Κοινοβουλευτικού Έργου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων προς τη Βουλή των Ελλήνων σχετικά με το εν λόγω πρόγραμμα ο ΟΠΕΚΑ «… λάμβανε συστηματικά αιτήματα ένταξης στο Πρόγραμμα τόσο Δήμων, όσο και σχολικών μονάδων που δεν συμμετείχαν στον αρχικό σχεδιασμό. 

Στο πλαίσιο αυτό…, ο Οργανισμός προέβη στην ικανοποίηση των ανωτέρω αιτημάτων με την ένταξη των σχετικών Δήμων στο νέο πρόγραμμα, εφόσον ικανοποιούνταν τα ως άνω κριτήρια…».

Ως εκ τούτου, θα μπορούσαν οι Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Πρέβεζας να έχουν υποβάλει αίτηση ένταξης στο πρόγραμμα, εφόσον πληρούν τα κριτήρια επιλογής και σε συνεργασία με την υπηρεσία μας να ορισθούν όσα σχολεία επιθυμούν να ενταχθούν και να υλοποιήσουν το πρόγραμμα.

Σύμφωνα με τα ανωτέρω, τίθενται τα εξής:
  1. Βασική προϋπόθεση για την ένταξη των σχολείων στο πρόγραμμα «Σχολικά Γεύματα» είναι να έχουν υποβάλει αίτηση οι Δήμοι στον ΟΠΕΚΑ, εφόσον πληρούνται τα κριτήρια επιλογής. 
  2. Η Δ.Π.Ε Πρέβεζας δεν έλαβε αίτημα από τους Δήμους της Περιφερειακής Ενότητας Πρέβεζας για να ορίσει σχολεία, τα οποία θα εντάσσονταν στο  πρόγραμμα «Σχολικά Γεύματα». 
  3. Κανένα σχολείο δεν έχει υποβάλει στη Δ.Π.Ε. Πρέβεζας αίτημα ένταξης στο πρόγραμμα, καθότι δεν έχει γνωστοποιηθεί σχετικό έγγραφο από τους αρμόδιους φορείς για ένταξη στο πρόγραμμα. 
  4. Ο κ. Δήμαρχος Πρέβεζας δεν έλαβε υπόψη του το με αριθμ. πρωτ. 476/11-11-2019 έγγραφο του Αυτοτελούς Τμήματος Κοινοβουλευτικού Έργου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων προς τη Βουλή των Ελλήνων σχετικά με το εν λόγω πρόγραμμα.
Επιπλέον, θα θέλαμε να σας γνωρίσουμε ότι σε σύσκεψη εργασίας με τον τέως Υπουργό Παιδείας στην Περιφέρεια Ηπείρου τέθηκε από τον Διευθυντή Π.Ε Πρέβεζας ο προβληματισμός γιατί ο Νομός Πρέβεζας είναι ο μοναδικός από τους τέσσερις της Ηπείρου που δεν μπήκε στο Πρόγραμμα.

Η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Πρέβεζας δεν φέρει καμία απολύτως ευθύνη για το ότι δεν έχουν ενταχθεί οι Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Πρέβεζας στο πρόγραμμα «Σχολικά Γεύματα» κάτι που, εμμέσως πλην σαφώς, προκύπτει και από τις δηλώσεις του κ. Δημάρχου, ο οποίος αρχικά μεταθέτει τις ευθύνες στη Δ.Π.Ε Πρέβεζας, ενώ εν συνεχεία αποφασίζει να αναλάβει πρωτοβουλίες για την ένταξη στο πρόγραμμα, δηλώνοντας, σύμφωνα με τον τοπικό ηλεκτρονικό τύπο, ότι: «… Παρόλα αυτά όμως αυτό που θα κάνουμε τώρα και εννοώ αύριο είναι ένα έγγραφο προς την Πρωτοβάθμια να μας ορίσει τα σχολεία και εκ των υστέρων ζητάμε από το Υπουργείο ως Δήμος να ενταχθούν τα σχολεία που θα μας υποδείξει η Πρωτοβάθμια…».

Προς επίρρωση των παραπάνω, αναφέρουμε ενδεικτικά τις ενέργειες ενός Δήμου, όπου σύμφωνα με την ιστοσελίδα τοπικού ηλεκτρονικού μέσου ενημέρωσης: 
«… Το Τμήμα Παιδείας του Δήμου…, μέσα από διαρκή συνεργασία με το σύνολο της σχολικής κοινότητας…, απέστειλε αίτημα ένταξης του Δήμου … στο συγκεκριμένο πρόγραμμα, στην αρμόδια Δ/νση Οικογενειακών επιδομάτων του ΟΠΕΚΑ…».

Τέλος, θα θέλαμε να επισημάνουμε ότι η Δ.Π.Ε Πρέβεζας αξιολογώντας τη θετική αντανάκλαση που έχει η εφαρμογή του θεσμού «Σχολικά Γεύματα», θα είναι δίπλα σε κάθε Δημοτική Αρχή, που πληροί τα κριτήρια και επιθυμεί να ενταχθεί στο πρόγραμμα «Σχολικά Γεύματα», σε συνεργασία με τις σχολικές μονάδες.

Από την Διεύθυνση  Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Πρέβεζας.
epirusblog.gr
5 of 5
Πρέβεζα: «Καμία απολύτως ευθύνη δεν φέρει η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Πρέβεζας για τα «Σχολικά Γεύματα»»
epirusblog.gr
5 of 5
Πρεβεζα 8430574093309568852
item