Το πράσινο φως για τα Arleigh Burke, η διχογνωμία στο ΠΝ και η δυσεπίλυτη οικονομική εξίσωση

Το πράσινο φως για τα Arleigh Burke, η διχογνωμία στο ΠΝ και η δυσεπίλυτη οικονομική εξίσωση

Την ώρα που το Πολεμικό Ναυτικό ζητά επιβεβλημένα περίπου 600.000.000 ευρώ για κατ’ επείγοντα προγράμματα που πρέπει να τρέξουν, με πρώτο εκείνο του εκσυγχρονισμού μέσης ζωής των φρεγατών τύπου ΜΕΚΟ, ο Αμερικανικός παράγοντας ήρθε τα ταράξει τα νερά στο Ναύσταθμο. 

Κι ενώ όλοι προσπαθούν να πείσουν το υπουργείο Οικονομικών να τρέξει προγράμματα που βαλτώνουν, τα δεδομένα πολλά φορές δεν περιμένουν το πότε θα αποφασίσουν οι τσάροι της οικονομίας ν’ ασχοληθούν με την άμυνα της χώρας. 

Γιατί ο Αμερικανικός παράγοντας αναστάτωσε το Πολεμικό Ναυτικό; Από την μια οι νέες φρεγάτες που ετοιμάζουν «MMSC», όπου φαίνεται το Πολεμικό Ναυτικό να μην θέλει ν’ ακούσει καν διότι όπως λένε Αξιωματικοί, ανήκουν σε μια διαφορετική κουλτούρα που δεν εξυπηρετεί τις ανάγκες του ναυτικού. 

Από την άλλη πλευρά οι συζητήσεις που αναζωπυρώθηκαν εκ νέου για τα ισχυρά Arleigh Burke, το κύριο ναυτικό όπλο των Ηνωμένων Πολιτειών που απ’ ότι φαίνεται θα συνεχίζει να πλέει για πάρα πολλά χρόνια ακόμη σε όλες τις θάλασσες ανά τον κόσμο. 

Επιβλητικό, μεγάλο (για τα Ελληνικά δεδομένα), με πλήρωμα περίπου 260 άτομα, «ντυμένο» σαν αστακός, σκορπίζει τρόμο σ’ όποιον κληθεί να το αντιμετωπίσει. Ναι μεν… αλλά δεν… Σ’ ότι αφορά την Ελληνική πλευρά, οι γνώμες των Αξιωματικών που είναι υπεύθυνοι να χαράξουν το μέλλον του Πολεμικού Ναυτικού, διχάζονται. 

Η Ελλάδα πρώτη φορά είχε ζητήσει από τις ΗΠΑ Arleigh Burke από το 2008 και επανέφερε το αίτημα ανά τακτά χρονικά διαστήματα προς την Αμερική, παίρνοντας αρνητικές απαντήσεις. 

Πολλοί ήθελαν και επιμένουν στις μέρες μας- που καίγεται το ΠΝ για ισχυρές μονάδες επιφανείας- να ομιλούν για τα Arleigh Burke, πιστεύοντας πως θα δώσουν στην Ελλάδα νέα ώθηση και ισχυρότατη αποτρεπτική δύναμη. Όντως έτσι θα γίνει στην περίπτωση απόκτησής τους, όμως στη συνέχεια η οικονομική εξίσωση φέρνει άλλα δεδομένα. 

Μια ενδεχόμενη απόκτηση, όπως ξεκαθαρίζουν πηγές από το ναυτικό θα συμβεί μόνο στην περίπτωση που οι ΗΠΑ θελήσουν ν’ αποδεσμεύουν τους πυραύλους SM-2, τα ηλεκτρονικά συστήματα παρεμβολών του πλοίου και πολλούς άλλους άσσους- που δεν είναι της παρούσης- που διαθέτουν τα αντιτορπιλικά της Αμερικής. 

Πάντως ανώτατες ναυτικές πηγές έχουν προβληματιστεί ιδιαίτερα για τυχόν αποφάσεις (θετικές;) θα παρθούν στο μέλλον γι’ αυτό το πλοίο. Όταν είχε τεθεί στο πρόσφατο παρελθόν και πάλι το θέμα των Arleigh Burke να σηκώσουν Ελληνική σημαία, τότε είχε ρωτηθεί η Ελληνική πλευρά, «εγώ στο δίνω, εσύ μπορείς να το κρατήσεις;» Η ερώτηση εκείνη του Αμερικανού Ναυάρχου έφερε την διαπίστωση κι από ανώτατους Αξιωματικούς του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού που ήταν «να απλώνεις το χέρι σου μέχρι εκεί που μπορείς να φτάσεις κι όχι να πηγαίνεις εκεί που δεν αντέχεις» . 

Οι ίδιες πηγές τώρα σημειώνουν ότι είναι τόσο υψηλό το κόστος συντήρησης, λειτουργίας που θα προκαλέσει άμεση αφαίμαξη στο Πολεμικό Ναυτικό με αποτέλεσμα αυτό να μετακυλίεται και στις υπόλοιπες μονάδες και Διοικήσεις του Στόλου που θα έχουν πρόβλημα επιβιωσιμότητας των μονάδων επιφανείας. 

Αν βρισκόμασταν σε εποχή παχιών αγελάδων όπως πολλά χρόνια πριν, θα ήταν ευχής έργο η απόκτηση Arleigh Burke έλεγε ανώτατη πηγή διότι έτσι θα λυνόταν για τα επόμενα τουλάχιστον 25-30 χρόνια το πρόβλημα των μεγάλων μονάδων επιφανείας για το Πολεμικό Ναυτικό. 

Να τα βρουν μεταξύ τους πρώτα οι Αμερικανοί Η συζήτηση για τα Arleigh Burke ήρθε αυτή τη φορά, όπως έχει γίνει γνωστό κι έχει γραφτεί, από τους Αμερικανούς λίγες ημέρες μετά την επίσκεψη Πομπέο στην Αθήνα. 

Δείγμα της διάθεσης των Ηνωμένων Πολιτειών να βοηθήσουν (όχι φυσικά δωρεάν) την Ελλάδα ν’ ανασυντάξει τις ναυτικές της δυνάμεις, που τόσο έχει ανάγκη. 

Οι πηγές του ρεπορτάζ μίλησαν για παραχώρηση δυο αντιτορπιλικών στην χώρα μας, όμως μετά από την είδηση, που η αλήθεια ήταν πως έπεσε σαν βόμβα εντυπωσιάζοντας, φαίνεται ότι φέρνει αντίθετες γνώμες και εντός των Αμερικανικών παραγόντων. 

Η πολιτική πλευρά των ΗΠΑ δείχνει την διάθεση να θέλει την υλοποίηση του πολυετούς αιτήματος από την χώρα μας, με την Αμερικανική στρατιωτική πλευρά να έχει τις δικές της αντιρρήσεις.

Αν τυχόν προχωρήσει κάτι τέτοιο, θα πρέπει πρώτα να τα βρουν οι πολιτικοί με τους στρατιωτικούς και στη συνέχεια να συζητηθούν όλα τα υπόλοιπα με την Ελληνική πλευρά για τις απαιτήσεις που έχει το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό. 

Σε κάθε περίπτωση και με δεδομένο ότι οι Αμερικανοί πάντα είχαν πολλούς περιορισμούς στα οπλικά συστήματα που αποδεσμεύουν στην Ελλάδα, οποιαδήποτε συζήτηση θα πρέπει να διατηρηθεί στο ίδιο status που έχει τεθεί και στους Γάλλους για τις φρεγάτες Belh@ra. 

Πως εφόσον παίρνουμε κάτι, ακόμη και με ιδιαίτερα ευνοϊκούς οικονομικούς όρους, θα πρέπει να είναι όπως πρέπει σύμφωνα με τις ανάγκες και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει τώρα και στο μέλλον το Πολεμικό Ναυτικό κι όχι αυτό που θέλουν να μας δώσουν, στην προκειμένη περίπτωση οι Αμερικανοί. 

Πάντως τα μεταξωτά εσώρουχα απαιτούν και επιδέξια οπίσθια…

ΡΕΠΟΡΤΑΖ HELLAS LOURNAL Γ.Σ. Μπορεί η πρόσφατη συνάντηση στα τέλη Οκτωβρίου ανάμεσα στο Νίκο Παναγιωτόπουλο και την Γαλλίδα ομόλογό του να έδειξε με πιο επίσημο … Continue readingΔύσκολη η εξίσωση της διαθεσιμότητας ελικοπτέρων: Τα προβλήματα κάτω από το χαλί
epirusblog.gr
5 of 5
Το πράσινο φως για τα Arleigh Burke, η διχογνωμία στο ΠΝ και η δυσεπίλυτη οικονομική εξίσωση
epirusblog.gr
5 of 5
ενδιαφέροντα 1862566689798277554
item