Ξαναπαίρνουν την ανηφόρα τα ενοίκια στην Ερμού: Αύξηση 10% σε έναν χρόνο

Ξαναπαίρνουν την ανηφόρα τα ενοίκια στην Ερμού: Αύξηση 10% σε έναν χρόνο
Στις παλιές,, καλές, προ κρίσης εποχής επιστρέφουν τα ενοίκια στην Ερμού, με τη μέση τιμή για τα καλά καταστήματα να διαμορφώνονται πλέον στα 285 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο το μήνα, έχοντας σημειώσει άνοδο κατά 9,6% σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν.
Με βάση τα νούμερα στο τέλος Σεπτεμβρίου, το μίσθωμα στην πρώτη και ακριβότερη εμπορική πιάτσα της Ελλάδας διαμορφώνεται στα 3.420 ευρώ ανά τ.μ. κατ’ έτος, κατά τι χαμηλότερο σε σύγκριση με τα 3.600 ευρώ του 2008 (την εποχή που η Ερμού φιγουράριζε στην 8η θέση όσον αφορά τις ακριβότερες εμπορικές οδούς διεθνώς), υψηλότερα όμως σε σύγκριση με τα 3.120 ευρώ ανά τ.μ. του 2009 που ήταν και η πρώτη χρονιά πτώσης των ενοικίων στα επαγγελματικά ακίνητα στην Ελλάδα.
Τα στοιχεία προέρχονται από την τελευταία ανάλυση της γνωστής εταιρείας συμβούλων ακινήτων Cushman & Wakefield Proprius, η οποία καταγράφει μέσα σε ένα χρόνο άνοδο σε όλες τις σημαντικές εμπορικές πιάτσες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη για τα λεγόμενα «καλά» σημεία.
Ενδεικτικά, ως προς τις τιμές των ενοικίων για καλά καταστήματα στις λεγόμενες «πρωτοκλασάτες» περιοχές, τη μεγαλύτερη άνοδο σε ετήσια βάση σημειώνει στη Γλυφάδα η οδός Μεταξά, με αύξηση στις τιμές κατά 12,5% φθάνοντας τα 135 ευρώ ανά τ.μ. ή αλλιώς τα 1.620 ευρώ ανά τ.μ. κατ’ έτος. 
Ανοδος 11,1% παρατηρείται και στην Τσακάλωφ, στο Κολωνάκι με τα ενοίκια για τα καλά καταστήματα να διαμορφώνονται αυτή την στιγμή στα 100 ευρώ ανά τ.μ. ή αλλιώς στα 1.200 ευρώ ανά τ.μ. το χρόνο.
Στην Κηφισιά, στην οδό Κολοκοτρώνη, το ποσοστό της ανόδου των ενοικίων είναι λίγο χαμηλότερη στο +4,3% φθάνοντας τελικά στα 120 ευρώ ανά τ.μ., ενώ στην οδό Σωτήρος στον Πειραιά τα ενοίκια διαμορφώνονται αυτή την στιγμή στα 85 ευρώ ανά τ.μ. (1.020 ευρώ ανά τ.μ./ έτος) στο +6,3%. 
Σταθερές σε σύγκριση με πέρυσι εμφανίζονται οι τιμές στην οδό Τσιμισκή στη Θεσσαλονίκη φθάνοντας για τα καλά καταστήματα στα 140 ευρώ ανά τ.μ. το μήνα.
Οσον αφορά τις προοπτικές της αγοράς των καταστημάτων στις βασικότερες εμπορικές πιάτσες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη- εκεί όπου υπάρχει δηλαδή ζήτηση γιατί οι συνθήκες είναι διαφορετικές στις λεγόμενες δευτερεύουσες ή περιφερειακές αγορές- τα ενοίκια αναμένεται να διατηρηθούν σε σταθερά επίπεδα.
Η ανάλυση της γνωστής εταιρείας συμβούλων επισημαίνει ότι στο εγχώριο λιανεμπόριο οι δείκτες αναμένεται να κινηθούν ανοδικά, γεγονός το οποίο ενισχύεται και από τη βελτίωση του Δείκτη Καταναλωτικής Εμπιστοσύνης. 
Στις σημαντικές νέες αφίξεις στους σημαντικότερους εμπορικούς δρόμους σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη έως το τέλος του περασμένου Σεπτεμβρίου, η εταιρεία καταγράφει αυτή της βουλγαρικής αλυσίδας αθλητικών ειδών Sport Depot στη Θεσσαλονίκη με ένα κατάστημα 2.600 τ.μ., της Zeus + Dione στον πεζόδρομο της Βουκουρεστίου, του νέου καταστήματος Ralph Lauren στην Κηφισιά, των Adidas και Τezenis στην Τσιμισκή κ.α..
Σημαντική αύξηση της ζήτησης κι επομένως των ενοικίων καταγράφει η εταιρεία στα outlets, γεγονός το οποίο «καταδεικνύει μία τάση προς φθηνότερες μεν αλλά επώνυμες αγορές», όπως επισημαίνεται χαρακτηριστικά. 
Η εταιρεία αναφέρεται και στην πρώτη προσθήκη του πίσω τμήματος του Golden Hall που αναμένεται πριν τα Χριστούγεννα (σ.σ. το σύνολο της εν λόγω επένδυσης από πλευράς της Lamda Development ύψους 25 εκατ. ευρώ με το Μουσείο Ολυμπιακών Αγώνων αναμένεται να ολοκληρωθεί την άνοιξη του 2020), ενώ ήδη λειτουργεί η νέα πτέρυγα του εμπορικού πάρκου Smart Park.
epirusblog.gr
5 of 5
Ξαναπαίρνουν την ανηφόρα τα ενοίκια στην Ερμού: Αύξηση 10% σε έναν χρόνο
epirusblog.gr
5 of 5
πολιτική 7783929586372804446
item