Θεσπρωτία: Συνεχίζονται οι εργασίες ανάπλασης του αρχαίου θεάτρου Γιτάνων στη Θεσπρωτία (ΦΩΤΟ & VIDEO)

Θεσπρωτία: Συνεχίζονται οι εργασίες ανάπλασης του αρχαίου θεάτρου Γιτάνων στη Θεσπρωτία (ΦΩΤΟ & VIDEO)
Συνεχίζονται οι εργασίες ανάπλασης-ανάδειξης του αρχαίου θεάτρου Γιτάνων στη Θεσπρωτία. 

Με το συγκεκριμένο έργο, το οποίο εντάσσεται στο Πιλοτικό Πρόγραμμα "Πολιτιστικές Διαδρομές στα Αρχαία Θέατρα της Ηπείρου", αποκαθίσταται το μνημείο  με χρηματοδότηση από Γ΄ Κ.Π.Σ. και το Ε.Σ.Π.Α. αντίστοιχα. 

Οι εργασίες στο αρχαίο θέατρο επικεντρώνονται στις τρεις κεντρικές κερκίδες, όπου στο κάτω διάζωμα γίνεται πλήρης αποκατάσταση του θεάτρου, ενώ στο άνω διάζωμα θα πραγματοποιηθούν προπαρασκευαστικές εργασίες (αποσυναρμολόγηση εδωλίων). 

Το αρχαίο θέατρο των Γιτάνων κτίστηκε στα μέσα του 3ου αιώνα π.Χ., εποχή αυξημένης οικοδομικής δραστηριότητας στην Ήπειρο, ιδιαίτερα επί της βασιλείας του Πύρρου, και περίοδο άνθισης της Γιτάνης. 

Καταστράφηκε από τους Ρωμαίους το 167 π. Χ. Το θέατρο είναι κτισμένο στο κατώτερο επίπεδο του οικισμού, έξω από τα τείχη, και προστατεύεται από προτείχισμα. 

Επιπλέον φυσική προστασία προσφέρει ο ποταμός Καλαμάς προς τον οποίο είναι προσανατολισμένο. Φαίνεται ότι το θέατρο κτίστηκε εξαρχής λίθινο και ως υλικό κατασκευής χρησιμοποιήθηκε κυρίως ο λευκός ασβεστόλιθος. 

Η ορχήστρα σχηματίζει πλήρη κύκλο που φέρει εγγεγραμμένο τετράγωνο και τέμνεται από το προσκήνιο. Το κοίλο αποτελείται από εικοσιοκτώ σειρές εδωλίων, σε δύο διαζώματα, ενώ είναι πιθανή και η ύπαρξη επιθεάτρου. 

Αποκαλύφθηκαν τέσσερις κλίμακες που διαιρούν το κοίλο σε πέντε κερκίδες, στις οποίες θα πρέπει να προστεθούν άλλες δύο –σήμερα μισοκατεστραμένες- στα άκρα του κοίλου. 

Τα εδώλια του θεάτρου είναι κατασκευασμένα από επιμελώς επεξεργασμένο ασβεστόλιθο και πολλά φέρουν στην πρόσθια πλευρά εγχάρακτες επιγραφές με ονόματα ανθρώπων. 

Οι αναλημματικοί τοίχοι που στήριζαν το κοίλο δεν έχουν αποκαλυφθεί πλήρως. Η σκηνή είναι ένα ορθογώνιο λίθινο κτίσμα με διαστάσεις 15,50 Χ 5,50 μέτρα. 

Στο εσωτερικό της αποκαλύφθηκε πεσσοστοιχία, αποτελούμενη από επτά ορθογώνιους πεσσούς, η οποία θα στήριζε την οροφή του σκηνικού οικοδομήματος. 

Στο κέντρο της σκηνής υπάρχει ένα θυραίο άνοιγμα, από το οποίο θα έμπαιναν οι ηθοποιοί, ενώ το δάπεδό της είναι κατασκευασμένο από λατύπη και πατημένο χώμα.







epirusblog.gr
5 of 5
Θεσπρωτία: Συνεχίζονται οι εργασίες ανάπλασης του αρχαίου θεάτρου Γιτάνων στη Θεσπρωτία (ΦΩΤΟ & VIDEO)
epirusblog.gr
5 of 5
Ήγουμενίτσα 2500007456957450976
item