Το Μυστήριο Των Ραδιοφωνικών Σταθμών Αριθμών «Numbers Stations»

Το Μυστήριο Των Ραδιοφωνικών Σταθμών Αριθμών «Numbers Stations»

Εδώ και δεκαετίες, φανατικοί ραδιοερασιτέχνες, αλλά και απλοί ακροατές ραδιοφώνου, γίνονται μάρτυρες ενός παράξενου φαινομένου: ραδιοφωνικοί σταθμοί που φαίνεται να ξεπηδούν από το πουθενά, μεταδίδουν την ανάγνωση ενός κατάλογου αριθμών και στη συνέχεια εξαφανίζονται μερικές φορές για πάντα. 

Επειδή ο μόνος σκοπός των συγκεκριμένων εκπομπών φαίνεται πώς είναι να μεταδίδουν λίστες με αριθμούς, έχουν γίνει γνωστοί με όνομα «σταθμοί αριθμών» - «numbers stations».

Κανείς δεν φαίνεται να ξέρει πότε άρχισαν να εκπέμπουν οι «σταθμοί αριθμών». Κανείς δεν φαίνεται να γνωρίζει ποιοί είναι πίσω από αυτούς. 


Πολλοί θεωρούν ότι κάποιος γνωρίζει και ενδεχομένως κατευθύνει το σκοπό των σταθμών. Στην πραγματικότητα, δεν γνωρίζουμε πολλά για τους σταθμούς αριθμών και τα μόνα που μπορούμε να πούμε με σιγουριά είναι τα εξής:

- Οι σταθμοί είναι μερικές φορές προσωρινοί, μερικές φορές όχι. Κάποιοι σταθμοί εμφανίζονται να μεταδίδουν μία φορά και στη συνέχεια να εξαφανίζονται για πάντα. Άλλοι εμφανίζονται με κανονικότητα ρολογιού.

- Μεταδίδουν για ώρες ... ή λεπτά: Μερικοί αριθμοί σταθμών επαναλαμβάνουν τα μηνύματά τους μερικές φορές και στη συνέχεια διακόπτουν. Άλλοι επεναλαμβάνουν τα μηνύματά τους για ώρες και ώρες.

- Μεταδίδουν σε πολλές γλώσσες: Οι εγγραφές και οι επαληθευμένες "παρατηρήσεις" έχουν δείξει ότι οι αριθμοί σταθμών «μιλούν» αγγλικά, γαλλικά, ισπανικά, γερμανικά, ρωσικά, κινέζικα, εβραϊκά ... και σχεδόν κάθε άλλη σημαντική γλώσσα που μπορείτε να σκεφτείτε.

- Μεταδίδουν μια λίστα με αριθμούς, γράμματα, κώδικα Morse ... ή κάτι άλλο: Αν και κάθε σταθμός φαίνεται να έχει τη δική του "ταυτότητα", υπάρχει ευρεία ποικιλία σε ό, τι πραγματικά μεταδίδει ο "κώδικας". 


Η εκπομπή μπορεί να αποτελείται από ένα μόνο αριθμό που επαναλαμβάνεται ξανά και ξανά ("12345"), ή από μια λίστα με αριθμούς ("070 - 214 - 427 - 819") ή μια λίστα με γράμματα ("AAEBH") , τα οποία συνήθως αλλά όχι πάντα μεταδίδονται στο φωνητικό αλφάβητο ("Alpha Alpha Echo Bravo Hotel").

- Χρησιμοποιούν συνήθως «μηχανικές» φωνές: κατά κανόνα χρησιμοποιούν γυναικείες, άχρωμες φωνές. Παιδικές και ανδρικές φωνές έχουν εντοπιστεί πολύ σπάνια.

- Οι σταθμοί χρησιμοποιούν μια μελωδία, ή ένα ήχο ως "αναγνωριστικό": Οι περισσότερες εκπομπές αρχίζουν και τελειώνουν με τον ίδιο ήχο ή με κάποιο χαρακτηριστικό θόρυβο. 


Αυτό πιθανότατα βοηθάν οποιονδήποτε ψάχνει για το σταθμό να τον εντοπίσει πιο εύκολα. Πολλοί σταθμοί έχουν πάρει ονόματα από το αναγνωριστικό που αναπαράγουν. 

Ένας από τους πιο διάσημους σταθμούς αριθμών είναι ο σταθμός "Lincolnshire Poacher", ο οποίος πριν, κατά τη διάρκεια και μετά από μια εκπομπή αναπράγει τη συγκεκριμένη μελωδία.

Ποιος είναι πίσω από τους σταθμούς αριθμών; Και για ποιους λόγους χρησιμοποιούνται; Αυτό είναι το μυστήριο. Το φαινόμενο των ραδιοφωνικών σταθμών αριθμών είναι κάτι που δύσκολα μπορεί να αποδοθεί στην ιδιοτροπία απλών ραδιοερασιτεχνών και το πιο πιθανό είναι ότι πρέπει να αποδοθεί σε κρατικές λειτουργίες. 


Αυτό ενισχύεται από το γεγονός ότι οι πρώτες αναφορές αριθμών σταθμών ξεκίνησαν κατά τη διάρκεια του Α 'Παγκοσμίου Πολέμου, όταν η ραδιοφωνική μετάδοση ήταν εξαιρετικά δαπανηρή και απαιτούσε πολύ περισσότερη εμπειρία από ό, τι σήμερα.

Ακόμη περισσότερες ενδείξεις ότι κυβερνήσεις βρίσκονται πίσω από τους σταθμούς αριθμών προκύπτουν από τα μοτίβα εκπομπής τους. 


Ακριβώς όπως πριν από μια μεγάλη τρομοκρατική επίθεση αναφέρεται αύξηση των επικοινωνιακών «ψιθύρων», οι εκπομπές των σταθμών αριθμών πυκνώνουν πριν και κατά τη διάρκεια σημαντικών διεθνών γεγονότων

Αυτό έγινε ιδιαίτερα σαφές με την πτώση του Τείχους του Βερολίνου. Μετά την κατάρρευση της Ανατολικής Γερμανίας, ο αριθμός των σταθμών γερμανικής γλώσσας μειώθηκε σημαντικά.

Αν οι κυβερνήσεις βρίσκονται πίσω από τους σταθμούς ... σε τι χρησιμοποιούνται; Η πιο λογική υπόθεση είναι ότι χρησιμοποιούνται για την αποστολή μηνυμάτων σε κατασκόπους. Ένα άτομο που φέρει ένα ραδιόφωνο θα μπορούσε εύκολα να είναι ένας αβλαβής τουρίστας που θέλει τα τελευταία νέα από το σπίτι... ή θα μπορούσε να είναι ένας πράκτορας της CIA ή MI-6.

Η υπόθεση ότι οι σταθμοί αριθμών είναι τρόπος επικοινωνίας μεταξύ κατασκόπων έχει πάρει ιδιαίτερη ώθηση από δύο πηγές:

Α) Ένα άρθρο στην εφημερίδα The Daily Telegraph της Βρετανίας το 1998, το οποίο ανέφερε τη δήλωση ενός εκπρόσωπου του Υπουργείου Εμπορίου και Βιομηχανίας: «Αυτοί [οι σταθμοί αριθμών] είναι αυτό που υποθέτετε ότι είναι. 


Οι άνθρωποι δεν πρέπει να μπερδεύονται από αυτούς. Δεν είναι για δημόσια κατανάλωση». Είναι ενδιαφέρον ότι η ακρόαση σταθμών αριθμών στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι παράνομη βάσει του νόμου περί ασύρματης τηλεγραφίας του 1949.

Β) Επίσης, το 1998, οι Ηνωμένες Πολιτείες κίνησαν μια νομική υπόθεση εναντίον αρκετών ύποπτων Κούβων κατασκόπων. 


Το 1995, το FBI κατά τη διάρκεια παρακολούθησης διαπίστωσε ότι οι πράκτορες συντονίζονταν στον σταθμό αριθμών "Atención", ο οποίος μεταδίδει από την Κούβα και χρησιμοποίησαν ένα φορητό υπολογιστή στον οποίο εισήγαγαν τους αριθμούς για να αποκωδικοποιήσουν τα μηνύματα. 

Το FBI πέτυχε να υποκλέψει το πρόγραμμα κρυπτογράφησης, και στη συνέχεια να αποκωδικοποιεί τα μηνύματα του σταθμού.

Υπάρχουν και άλλες θεωρίες για τους σταθμούς αριθμών. Έχει υποστηριχθεί η χρήση τους από εμπόρους ναρκωτικών, πειρατές και άλλες εγκληματικές δραστηριότητες. 


Σε κάθε περίπτωση η επικρατέστερη εξήγηση είναι η χρήση τους από υπηρεσίες πληροφοριών, αν και πιθανότατα ποτέ δε θα γίνει γνωστή με βεβαιότητα η προέλευση αυτού του μυστήριου φαινομένου.
epirusblog.gr
5 of 5
Το Μυστήριο Των Ραδιοφωνικών Σταθμών Αριθμών «Numbers Stations»
epirusblog.gr
5 of 5
ενδιαφέροντα 5345816959762201179
item